Инсталираха 834 000 фотоволтаични панела край Пазарджик за най-големия соларен пaрк в Източна Европа

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/instaliraha-834-000-fotovoltaichni-panela-kray-pazardzhik-za-nay-golemiya-solaren-park-v-iztochna-evropa/137970 SvobodnoSlovo.eu
Инсталираха 834 000 фотоволтаични панела край Пазарджик за най-големия соларен пaрк в Източна Европа

Проектът за слънчева енергия „Априлци“, разположен край Пазарджик, е изпълнен, обяви китайският производител на фотоволтаици Hausun. В соларния парк са инсталирани 834 000 фотоволтаични модула с обща мощност от 400 MW, според съобщение на сайта на китайската компания.

Собственик на „Априлци“ е „Солар Грийн Енерджи“ на Гинка Върбакова, която през 2018  г. се опита да придобие най-голямото електрорзапределително дружество ЧЕЗ. Местните жители на селата Сбор и Априлци подадоха жалби срещу фирмата на Върбакова. Те я обвиняват, че чрез фиктивни сделки се е опитала да придобие земеделската им земя за поставянето на фотоволтаици.

„До края на май официално заработиха 251 мегавата, а останалите бяха подложени на тестове и бяха настроени за предстоящо активиране. Това прави проекта „Априлци“ с мощност 400 MW не само най-големия соларен парк в България, но и най-големия в Източна Европа и на Балканите, способен да захранва с електроенергия 96 хиляди домакинства“, твърди Hausun.

Проектът „Априлци“ представлява най-големият в света хетеропреходен соларен проект на едно място, добавят от компанията. Huasun Energy, специализирана в тази технология, доставя HJT (хетеропреходни) фотоволтаични модули за „Априлци“ от 2021 г.

Китайският производител твърди, че този тип фотоволтаични панели се отличават от традиционните кристални силициеви клетки заради повишена издръжливост и по-ниско разграждане.

Соларният парк е проектиран по този начин, за да печели повече, става ясно от съобщението на китайската компания. „Този тип HJT панели имат по-добра производителност при слаба светлина, като например при облачно време или при залез слънце. Панелите в соларния парк „Априлци“ не са разположени на юг, за да улавят слънцето, а на изток-запад, поради което паркът е с по-висока продукция в сутрешните и вечерните часове и по-ниска – следобед. Целта е да се избегне пикът на обедното производство, когато борсовите цени на електроенергията са най-ниски“, обяснява Huasun Energy.

„Вярваме, че може би след пет години хетеропреходът ще бъде по-голямата част от производството на слънчеви панели в света“, каза Веселин Захариев, член на борда на директорите и главен финансов директор на „Солар Грийн Енерджи“, пред китайската агенция Xinhua News.

Компанията „Инерком“, наета от „Солар Грийн Енерджи“ за изграждането на „Априлци“, обяви, че  паркът е свързан успешно към електропреносната мрежа и че има капацитет за производство на енергия, надвишаващ с над 30% първоначалните оценки.

https://obektivno.bg/

9 Коментара

BLIMAN

1 month before

Всичко това е много хубаво, но не виждам как така изведнъж и "хоп" се включват в енергопреносната мрежа на страната, което значи, че когато си искат могат и да се изключат и да предизвиката "хааос" в енергозахранването. Това значи, че компанията може да презизвика анормални явления свързани с бита или най общо казано с живота на хората.

Коментирай

Честито на кака Гинка

1 month before

Появата на тоя соларен парк съвпада странно с повреждането на 5-ти блок и покачването цената на тока. Пазарът е разчистен и изплащането е осигурено.

Коментирай

Финли

1 month before

Хищници! Унищожават златна българска земя!

Коментирай

Иван Пеев

1 month before

Хиляди декари обработваема земя отидоха по дявалоте. А ние ке ручаме колците...

Коментирай

Иван Пеев

1 month before

Време е за прашки и един по един, фотоволтаиците да отидат в историята.

Коментирай

Иван

1 month before

Има слънце - има ток, няма слънце - няма ток. И как ще се компенсира тази мощност при липса на светлина? Това е едно абсюлютно безумно развитие на енергетиката. Това не е енергетика, това е едно безогледно печалбарство на наш гръб.

Коментирай

Ана

1 month before

Плодородна земя засята с панелки.Как може такова нещ?Това да не е соларния парк на Г.Върбакова,изкупила на безценица земята на хората.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.