Искам да ви запозная с национално представително проучване, поръчано от “Седем-осми АД” и изготвено от световно признатата компания “Ипсос-Германия”

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/iskam-da-vi-zapoznaya-s-nacionalno-predstavitelno-prouchvane-porachano-ot-sedem-osmi-ad-i-izgotveno-ot-svetovno-priznatata-kompaniya-ipsos-germaniya/44196 SvobodnoSlovo.eu
Искам да ви запозная с национално представително проучване, поръчано от “Седем-осми АД” и изготвено от световно признатата компания “Ипсос-Германия”

Искам да ви запозная с национално представително проучване, поръчано от “Седем-осми АД” и изготвено от световно признатата компания “Ипсос-Германия”.

Това е третата по големина компания за социологически изследвания в света.

“Ипсос” оперира в над 90 страни и има над 18 хиляди служители.

Проучването е проведено сред 1000 респонденти на възраст над 18 г. в периода 19 декември 2022 - 10 януари 2023 г. Ето част от резултатите:

Електорални нагласи при парламентарни избори от заявилите, че ще гласуват:

ГЕРБ-СДС 25,3%

“Продължаваме промяната” 17,3%

“Демократична България” 11,9%

“Възраждане” 11,7%

БСП 10,6%

“Има такъв народ” 8,5%

ДПС 3,5%

“Български възход” 2,8%

Заб. Гласоподавателите на ДПС са концентрирани в няколко района на България, а проучването е извадка от цялата страна и не отчита концентрирания вот и вота от чужбина, и по-конкретно от Турция.

Представям ви и следните изключително важни акценти от изследването:

Според проучването, само 26,1% от запитаните са удоволетворени от нивото на демокрация в България.

Запитването отчита изключително ниско доверие към институциите в България, като с най-голямо недоверие е Народното събрание - с цели 87%. Най-високо е доверието в президентската институция - 61%.

На въпроса: “Смятате ли, че правомощията на президента трябва да се разширят?”, запитаните отговарят така:

45% - Да бъдат разширени правомощията на президента

43% - Да останат такива, каквито са

8% - Да бъдат ограничени/намалени

На въпроса: “Президентът или политическа партия да предлага правителството?”, анкетираните от “Ипсос” отговарят така:

49% - Президентът да предлага правителството

38% - Партия да предлага правителството, което да се избира от Народното събрание

53% от анкетираните подкрепят идеята за референдум на Слави Трифонов и “Има такъв народ” за трансформиране на страната от парламентарна в президентска република. Подкрепата за подобен референдум е най-висока сред хората на възраст 18-45 г. - 60%.

50% от анкетираните са отговорили, че подкрепят промяната на държавното управление в президентска република, а 46% - не я подкрепят.

Надявам се, че медиите ще отразят адекватно тези резултати от изследването на третата по големина социологическа агенция в света и ще анализират надълго и нашироко получените резултати, както, между другото, го правят при всяко ново проучване на българска агенция.

Слави Т. Трифонов

4 Коментара

Динков

преди 1 година

Смешник, продай България се възкачват, а дуписето не влиза в парламента, така ли? Че кой наивник ще ти повярва? На всички е ясно, че шумотевицата около референдум, за теб е равносилно на подкрепа. Но дали е така?

Коментирай

Червената шапчица

преди 1 година

Боко тиквата е много доволен, че това са му политическите опоненти… малкото дпс-итн, пп, жълтопаветния планктон… Да се връща Бойко, да ги подкарва всичките наред с 200 и да се свършва с тази мъка.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.