Иван Динев-Устата: Песента „Шарени Джендъри“ е реакция на безумието около нас

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/ivan-dinev-ustata-pesenta-shareni-dzhendari-e-reakciya-na-bezumieto-okolo-nas/115489 SvobodnoSlovo.eu
Иван Динев-Устата: Песента „Шарени Джендъри“ е реакция на безумието около нас

Известният рапър Иван Динев-Устата започва да се изявява на сцена още от малък, но не като изпълнител, а като танцьор. През 1992 г., дори става шампион на България по брейк, когато е едва 15-годишен. Докато учи в Математическата гимназия в Стара Загора, той се увлича по рапа и си печели прозвището Иван Рапа. През 1998-ма година, започва да работи с Лейди Би и DJ Станчо, а след това стартира успешната си самостоятелна кариера. Устата е правил дуети с някои от най-популярните ни изпълнители, като Руши Видинлиев, Румънеца и Енчев, Азис, Галена, Преслава, ДесиСлава… Най-обичани от публиката стават песните му със Софи Маринова. Двамата често имат съвместни изяви у нас и в чужбина, а тази година той е част от нейния юбилеен концерт. Софи е сред основните персонажи и в стендъп шоуто на Устата – „Звездите отзад“, което  се радва на много зрители в цялата ни страна. Хитовият рапър има две дъщери – Лора и Ема, които вече показват артистичен талант.

- Иване, какво те предизвика да напишеш новата ти песен „Шарени джендъри“, която вече предизвика голям интерес, но също така провокира ЛГБТ общността?
- Тази песен е най-нормална реакция на безумието, което ни залива отвсякъде, като това че има повече от два пола и хората не са само мъж и жена, а всеки може да се самоопределя още от малък. Това е безумие и анархия - всеки да прави каквото си иска! Значи, ако някое дете се чувства като кученце и родителите  трябва да се отнасяме към него като към кученце, да му купуваме кучешка храна и да му пришием една опашка! Или както един американски комик беше казал: „Ако децата сами можеха да определят какви да са, целият свят щеше да бъде пълен с принцеси и каубои.“ Това ме вбесява, трябва да има строги правила, които да спазваме, а не обществото да се съобразява с такава налудничава идея.

- Това, че си против налагането на джендър идеологията, сигурно не значи, че си против гейовете?
- Да, то и в самата песен го казвам, но за съжаление много от гей обществото скочиха срещу мен, без да са чули за какво става въпрос. Самото гей общество или хората с хомосексуална ориентация са манипулирани от тази джендър идеология. Трябва да си даваме сметка, че различна сексуална ориентация са също така педофилството и зоофилството, но тях не можем да слагаме в критерий нормално. Самата песен казва, че да си гей отдавна е нормално, защото гейове е имало много отдавна. Джендър идеологията е нещо различно, гледах един документален филм, в който имаше безумни случаи, като например мъж, който става жена, но се чувства като вълк – как трябва да възприемаме това?! Това, което не само ме вбесява, но и плаши е, че децата са изключително манипулирани от джендър идеологията, но в крайна сметка тази пропаганда вече идва в повече на обществото.

- Ти беше коментирал с чувство за хумор и темата за еднополовите бракове…
- Да, шегувам се, че българските деца в повечето случаи са отгледани от еднополови двойки - мама и баба! (Смее се.) Относно еднополовите бракове, според мен и Българският конституционен съд това е незаконно – в Конституцията бракът е доброволен съюз между мъж и жена... Защо съм против и осиновяването на дете от еднополови двойки, защото по този начин децата не израстват в нормална семейна среда. В крайна сметка никой не забранява на хората с различна сексуалност да бъдат гей двойки, но не трябва да имат право да осиновяват деца, защото скромната статистика в света показва, че от осем милиарда жители, осем милиарда са родени от жена!

- Ти си част от юбилейното турне на Софи Маринова, като на 19 септември ви предстои концерт във Велико Търново. Как ви приеха зрителите в София, Пловдив и Варна, които вече имаха възможност да ви чуят и да видят спектакъла?
- Идеално! Беше страхотно – Софи пее някои от най-популярните си песни с „Ку-Ку Бенд“, а аз също забивам, включвам и „Шарени джендъри“. В последните години е малка възможността хората да си припомнят и пеят на живо нашите дуети и чувството е страхотно – много ни се радват и турнето има голям успех. След това хората често ни споделят емоциите си. Почвам да се плаша от това изречение: израснахме с вашите песни! (Смее се.) Но е факт, че тези парчета са писани преди около 17 години и е нормално хората, които сега идват – на по 25, 30, или 35 години, тогава да са били деца. Чувството, че нашата музика им е била любима, а сега продължават да слушат песните ни е неописуемо! 

- Защо днес не се правят такива хитове, като дуетите ви със Софи, а главно еднодневки с пошли текстове и нивото на поп фолка драстично падна?
- Абсолютно е паднало, не само на поп фолка, но и на хип-хопа, не мога да дам обяснение! Изпълнителите искат да наложат някаква модерна действителност, която е ужасяваща – пее се колко е яко да дишаме балоните, или: ще те смачкам, ще те счупя, ще си купя нова кола - ти гледай и завиждай… Напълно безсмислени текстове. Изкуството е да подхранва духа на човека, аз не знам тези нови „произведения“ какво са, те по никакъв начин не могат да се причислят към изкуството, защото не само не подхранват духа, а водят до деградиране на човека като личност, внушавайки, че са важни само материалните неща - тъпо е!

- Покрай концертите, сигурно си се заредил с много нови бисери от Софи. Планираш ли да ги представиш в твое ново шоу, както и да направиш нов дует с ромската перла?
- През есента отново започвам да играя в София и в страната стендъп комеди шоуто си „Звездите отзад“. Вече три години го представям пред зрителите. В София предимно в „Сълза и смях“.  В него хората ще имат възможността да чуят невъзможни случки със Софи. Включени са и истории с други изпълнители, защото е  шоу, посветено на българския шоубизнес и моето присъствие в него и горещо го препоръчвам. Иначе, Маестрото ни обеща пред 5000 човека в Пловдив, че ще напише музиката за наш нов дует със Софи, а „Ку-Ку Бенд“ ще свирят - имаме го и заснето, ако забрави. (Смее се.) Сега участвам в новата песен на моите приятели от популярния дует - Торино и Пашата, които ме поканиха. Песента е по-социална и сигурно ще се хареса на слушателите, очаква се да излезе в началото на септември.

- А очакваше ли толкова крайни реакции и нападки след песента ти „Урок за Македония“ и това стресна ли те?
- Нямах никаква представа, че това може да се случи. Не бих казал, че съм се изплашил, но се почувствах доста смутен и напрегнат - на човек не му се случва често да му изпращат толкова интензивно заплахи и снимки с отрязани глави на животни и свастики! Даже аз не можех да разбера това истина ли е, като започнаха да ме заливат отвсякъде с подобни неща - предимно граждани от Северна Македония. Не очаквах, че толкова ще ги засегна, въпреки че те го заслужават. 

- Ще има ли продължение тази песен?
- То какво да има предложение, цялата история им я разказах – тя свърши! Просто те нямат история, защото са част от българската история. Тази песен, в която отразих моята позиция относно Македония в рими предизвика много голям интерес, защото в нея имах смелостта да изкажа своето мнение по тема, по която повечето запазват мълчание, както е и сега с джендърите. Хора ме срещат и ми казват: направи песен за това, за онова... Аз не съм говорителя на народа, обаче планирам няколко нови неща, към които сигурно ще има интерес.

- Есил Дюран сподели, че преди години в Македония не е имало антибългарски настроения и дори тя и колежките й понякога са имали повече участия там, отколкото тук. Какво стана, че изведнъж това се промени?
- Според мен, всичко е въпрос на пропаганда от техния политически елит и те умишлено настървяват хората - българи срещу българи. Всички виждаме тяхното упорство да не искат да напишат българите в Конституцията – сега трябваше да го направят, но не искат и не искат! Нарочно го правят, но така няма как да влязат в ЕС, без нормално да признаят и впишат българите в Конституцията си. Техните съграждани, които се определят като българи трябва да имат това право - без да бъдат гонени и бити.

- Чалга кавърът на „Моя страна“ също възмути много българи, но има и такива, които подкрепят мирния протест на певеца Кристофър към родните политици, както той се изрази. Ти какво мислиш по този въпрос?
- Мисля си, че това първо не е никакъв протест – чух веднъж песента– направена е отвратително, както и клипът, който е с цел провокация. Явно е решил да се направи на интересен, но това е емблематична песен на България, тя е само няколко стъпала по- долу от химна и ако всеки тръгне да прави такива тъпотии, утре някой ще хване химна и ще го направи на кючек! Като му харесва да живее толкова в Германия - да си стои там и даже да пее на немски, да си извика бременските музиканти, да вземе от техните момичета с големите деколтета, които носят бири и да  снима клип на фона на Берлин и Кьолн, но на песен, която той си е измислил. Ако го е направил да бъде забелязан – препоръчвам му друг начин - да се съблече чисто гол и да мине през центъра на селото, или града си...

- Кои други събития и теми те вълнуват в момента?
- Вълнуват ме много теми, например това, че искат да се смени националният ни празник. Ще цитирам част от новата ми песен: „Една съсипана държава, потънала в хазарт, в която не дават да се празнува трети март…“, а по-нататък продължавам: „Без обяснения, причината ще чуете при Тото…“ Учуден съм колко безумни идеи предлагат напоследък, както политици, така и самото общество. Трети март не е и никога няма да бъде противоречива дата в българската история - това е дата, на която се подписва Санстефанския мирен договор, признава се България и тя възкръсва от нищото, след 500 години робство! Ние наистина сме били мачкани, колени и бесени от Османската империя в продължение на 500 години, а без Априлското въстание, което е чисто българско дело, никога е нямало да има Руско-турска освободителна война. Не може тези неща да се преиначават! Също така е факт, че за свободата ни са дали жертва и руснаци и украинци. Да, 24 май е прекрасен празник, но не само на българската, а на славянската писменост. Не е случайно, че празниците на повечето държави са свързани с някакво освобождение от потисничество.

- Какво друго те дразни?
- Дразни ме и това, че като общество допускаме България да бъде една пропита от хазарт държава и почти във всяко село и град да има игрална зала. Да речем във Видин, като бях там и попитах: „Колко казина имате и колко църкви - защо първо не направите църквите?!“ Безумие е с този хазарт, който толкова го рекламират. Цитат от новата ми песен: „Ану.и рекламират бонуси…“ Независимо какво си постигнал в кариерата, не може да рекламираш нещо, което е като коварна болест, защото хазарта е точно това. Той унищожава семейства, увеличава пристрастеността към наркотици - той убива! Не знам дали има по-хазартна държава от нашата…

- Насилието над жени сигурно също не може да те остави равнодушен. Според теб, това да посегнеш на жена не е ли признак на слабост, комплекси и криворазбрана мачовщина, каквито ги има в България?
- Разбира се, че е. Да се спре насилието над жени, според мен е най-важното нещо. Трябва да се работи върху насилниците – мъже, които се мислят за голямата работа, защото не знам дали това ще се оправи със закон. Домашното насилие и хазарта са огромен проблем. На бас, че има много пребити жени при следната ситуация: мъжът и жената си взимат заплатите, а после той взима парите и отива в казиното, където  ги проиграва. След това хем себе си мрази, хем жена му мърмори и той й забива три шамара - тази ситуация не би я имало, ако го нямаше казиното! Домашното насилие няма да се спре чрез закон, а чрез промяна на мисленето и функционирането на цялото общество, също така като се спрат рекламите за хазарт и наркотици, както и тези балони в дискотеките…

- При толкова негативни новини, какво последно те накара да се гордееш, че си българин?
- Пилон Рожен! Не знам защо толкова скочиха срещу него, но това е страхотна инициатива - най-големият на Балканския полуостров и не виждам с какво толкова подразни т. нар. либерали у нас?! Какво им пречеше толкова, къде точно им беше влезнал, или заседнал, че така ги дразнеше?

- В какво вярваш и ти дава надежда в трудни моменти?
- Във вярата – тя ми дава надежда, защото в този абсурден свят какво друго ни остава? Като правих „Шарени джендъри“, говорих с мой приятел – свещеник в Златоград от църквата „Успение Богородично“, за това накъде отива този безумен свят? Той каза, че в крайна сметка най-важното е хората да бъдат добри и да си прощаваме – пише го и в Библията. Каквото и да запомним от Свещеното писание е добре, та този свят да продължи да съществува! Нещата няма как да се объркат, ако хората са добри и честни.

trud.bg

2 Коментара

Джак

10 months before

Иван Динев е истински българин. Поздравления за позицията му!

Коментирай

Посетител

10 months before

Съгласен съм с Джак!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.