Иван Портних е предаден на съд заради замърсяване на Варненското езеро, грозят го до 10 години затвор

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/ivan-portnih-e-predaden-na-sad-zaradi-zamarsyavane-na-varnenskoto-ezero-grozyat-go-do-10-godini-zatvor/122566 SvobodnoSlovo.eu
Иван Портних е предаден на съд заради замърсяване на Варненското езеро, грозят го до 10 години затвор

Бившият кмет на Варна Иван Портних е предаден на съд заради допуснатото замърсяване на Варненското езеро със спуканата тръба за отпадни води.

Обвинението е внесено от Окръжната прокуратура в съда във Варна, като по делото са привлечени още двама души - управителят на компанията "БТ Инженеринг" Ботьо Табаков, както и на член на Държавната приемателна комисия, установила годността за ползване на проекта "Трансформация на пречиствателна станция за отпадни води във варненския район "Аспарухово" в помпена станция и транспортиращ тръбопровод".

Портних ще бъде съден за това, че не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението на възложената му работа и от това е последвала значителна повреда в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. Потенциалното наказание е от 3 до 10 години лишаване от свобода.

Останалите двама души са обвинени за документна измама в особено големи размери, при която може да се стигне до затвор от 10 до 20 години.

Казусът със замърсяването на Варненското езеро се разследва вече 3 години, като още през април 2022 действащият по това време кмет беше обвинен. Това не го спря да се яви за пореден път на местните избори през октомври 2023 г. като кандидат на ГЕРБ.

Едва след загубата му обвинителният акт се оказа готов за съда.

Скандалите около замърсяването на Варненското езеро продължават с години заради некачествено изграждане и ремонт на канализационна тръба, от която изтичат отпадни води.

През 2019 и 2020 г. бяха засечени големи количества мъртва риба по бреговете на езерото, замърсяване имаше и през зимата на 2021 г.

Досъдебното производство е образувано през 2020 г. по описа на Националната следствена служба. Внесените в съда материали от разследването са 114 тома.

"Все още не съм получил обвинителния акт от Окръжната прокуратура, по повод аварията на тръбопровода във Варненското езеро, затова не мога да коментирам обвиненията. Ще продължа да съдействам на правосъдието", заявява бившият кмет на Варна Иван Портних, цитиран от пресслужбата на ГЕРБ.

Портних посочва, че нито е писал проекта, нито е осигурявал финансиране за изпълнението му. По думите му това е валидно и за избора на изпълнител и строежа на тръбопровода. Той подчертава, че не е имал ангажимент по надзора върху изпълнението на проекта, нито е приемал въвеждането на обекта в експлоатация.

„Тръбопроводът във Варненското езеро е построен през 2011 г., по проект на Министерството на околната среда и водите от времето на тройната коалиция. Тогава съоръжението не е било положено под дъното, както е било по проект, а е оставено отгоре, на дъното. Именно това става причина за аварията 8 години по-късно, вероятно причинена от котва на кораб", е посочено в позицията на Портних.

Той допълва, че след инцидента са уведомени всички органи, имащи отношение към качеството на водите във Варненското езеро. Бившият кмет посочва още, че в продължение на три години Общината е очаквала безрезултатно финансова подкрепа от държавата, за да вкопае тръбата под дъното на езерото. „И в момента тя е там и носи потенциален риск за нова авария", предупреждава Портних.

https://epicenter.bg/

2 Коментара

Не от Варна

преди 5 месеца

На бас се хващам кой за колкото предложи, че и този ще го замажат или оправдаят. Само ако се опита да натопи Б.Б. тогава ще го окошарят.

Коментирай

Гарван

преди 5 месеца

Гарван Гарвану око не вади.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.