Избори за три гроша

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/izbori-za-tri-grosha/133238 SvobodnoSlovo.eu
Избори за три гроша

„Всички щяхме да бъдем хора, ако можехме” - казваше дълбокомислено повелителят на просяците Джонатан Джеремая Пичъм в „Опера за три гроша“ на Бертолд Брехт, заобиколен от дрехи, протези, бастуни и прочее реквизит, който раздава на работещите за него просяци.

Ако пренесем мислено този епичен песимизъм в днешния ден върху родната партийна арена, със сигурност някой партиен г-н Пичъм ще каже: „Всички щяхме да бъдем политици, ако можехме“.

Тъжната реалност е, че голямата част от тях просто нямат качества да бъдат истински политици. Българската политика се е превърнала в тресавище от партийни дърдорковци, квартални тарикати и алчни за власт, постове и привилегии недоразумения. В една нормална демокрация политикът формулира големите теми, цели, посоки на националната политика. Не чака нито пиарите да му ги измислят, нито непрекъснато менящите се настроенията в собствения му фейсбук балон да му ги подскажат, че да тръгне да тича след тях през глава. Политикът е призван да идентифицира реалните проблеми и на тази основа да канализира и формира обществените настроения с идеи и инициативи. Да се стреми да принципиализира проблемите, а не да ги свежда до междуличностни отношения. Да търси политически средства за изграждането на обществени мнозинства и консенсуси, за да бъдат реализирани големите цели на нацията, в името на които е влязъл в политиката. Въобще, политиката, още повече националната политика, е изкуството да извеждаш проблемите от дребнавото битие на персоналните боричкания и да мобилизираш политически инструментариум и широка обществена подкрепа за решаването им.

Колко далеч е всичко това от родната политическа действителност, нали? Политика за три гроша – това ни се предлага години наред, но особено през последните четири години, когато задкулисието изтика на преден план кохорти с хунвейбински блясък в очите, които обявиха, че летоброенето на българската демокрация започвало от тях, защото те били „добрите сили“, а всички останали - „лоши“. Политическата арена беше превърната в нещо като психодиспансер на открито. Истерията се превърна в начин на партийно общуване. Крясъкът – в партийна програма. Омразата, простащината и кварталните попържни - в парламентарни нрави. Вместо стратегическо мислене по основните задачи, които управлението трябва да постига, политиката беше сведена до обсесивно-компулсивните политически разстройства на няколко хунвейбински кръжока. За едните - „съдебна реформа“, състояща се в схоластичния спор колко „дявола има на върха на иглата“, т.е. какви да са квотите във Висшия съдебен съвет. За другите – „Ники да може да пътува“ и да си подредят по конец „свои хора“ в прокуратурата, службите, полицията, митниците, регулаторите. За третите – да ерозират демокрацията по кремълски маниер, като се упражняват върху Конституцията с нелепи подмятания за „президентска република“, референдуми срещу еврото, срещу НАТО, срещу ЕС.

И всичките те вкупом, излъчили редовни и служебни правителства през последните години, толкова некадърни, че България се оказа единствената държава, която не е усвоила почти нищо от средствата по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Преди дни от Брюксел ни съобщиха, че от 2021 г. досега, т.е. откакто разноцветните хунвейбини полазиха родната политика, България е усвоила реално едва 4 процента от еврофондовете и средствата по ПВУ. Това е реалната оценка за компетентността и политическите качества на управлявалите конфигурации през този период. Четири процента управленска ефективност! Представяте ли си един работник или служител да изработи само 4 процента от възложената му работа - трябва веднага да го уволните, нали така? И недейте да слушате хунвейбинските глупотевини, че причината била, че нямало мнозинство и нямало как да стане коалиционно управление. Некадърността е единственото рационално обяснение на безвремието и развалата, в която затъна българската политика. Нищо друго!

На 9 май официално започва новата предизборна кампания. С такова тежко наследство и в такава психодиспансерна обстановка. Единствената разлика е, че хунвейбинският балон, като че ли, започва да спихва след поредицата от разкрития за гранд-корупция и контрабанда, за измами и лъжи. Но това не бива да ни успокоява, защото хунвейбини дебнат отвсякъде. Като се провалят вдясно, веднага никнат като отровни гъби в ляво. Вижте новопръкналата се „работническа лидерка“, която след като излъга лековерните, че ще свърши нещо в Столична община, прегърна кремълските опорни точки и сега дава заявка да хунвейбинства в националната политика - щяла да подкрепя референдум за изваждане на България от НАТО. Като проруската партия „Възраждане“, която предлага такъв референдум и иска да е патриотична, но не може, защото е сложила „наколенките“ пред диктатора в Кремъл.

Въобще, предстоят избори за три гроша. Всичко това прави отговорността на основните системни и евроатлантически партии много по-голяма, отколкото изглежда на пръв поглед. Кои са те ли? Скамейката е къса, но все пак зад нея стои общественото мнозинство. Това са ГЕРБ, ДПС и „Демократична България“. Последните са изправени обаче пред сериозен проблем – коалиционната обвързаност с хунвейбините от „Продължаваме промяната“. От решаването на този проблем ще зависи дали токсичността на „Промяната“ няма да порази и повразумилите се през годините партийни групи около Христо Иванов и Атанас Атанасов. А за онези, които ще попитат: „а БСП къде е?“, трябва да е ясно, че БСП и всевъзможните люспи около нея сами се поставиха в прокремълския ъгъл на родната политиката и вкупом непотребни станаха.

На този фон отговорността на системните и евроатлантически партии е да започнат да се държат като сериозни политици. За начало от тях би трябвало да се очаква (поне) да очертаят големите задачи пред страната и да ни разкажат как ще ги осъществят. След това – да съставят коалиционно правителство на широка основа, с прозрачно коалиционно споразумение, което разпределя властта, съобразно вота на избирателите и съдържа ясен механизъм за вземане на коалиционните политически решения. Правителство, което да дава авторитет на България като надежден член на най-могъщите икономически и военно-политически съюзи на планетата – ЕС и НАТО – в които преди появата на хунвейбините успяхме да се присъединим. Въобще, да се върнем към нормалността в политиката. Повторение на злощастните експерименти с „промяната“ и после с правителствения хомункулус, който нарекоха „сглобка“ - едно партийно малцинство, загубило изборите, да узурпира цялата власт, със сигурност ще изправи България пред истинска катастрофа.

Прочее, време е българските политици да спрат да се занимават предимно с персонални конфликти и непоносимости, и да занимават с това външните ни партньори. Вместо това, да прогледнат за голямата картина на българската и европейската политика. Дали по време на кампанията и особено след изборите ще съумеят да надскочат себе си? Ще поживеем, ще видим.

Автор: , Консервативен форум

trud.bg

3 Коментара

Борис

преди 1 седмица

Да ви пикая на тъпия "форум"и нескопосания му анализ!Христо Бойкикев и генерал-гном "политици"?Ай сиктир,това някакъв оксиморон ли е?

Коментирай

Борис

преди 1 седмица

Да ви пикая на тъпия "форум"и нескопосания му анализ!Христо Бойкикев и генерал-гном "политици"?Ай сиктир,това някакъв оксиморон ли е?

Коментирай

Чичо

преди 1 седмица

Ама много удобно беее, Консервативен форум, а!? Всичките измекяри ли го дописвахте анрефилето или някой от ваше име се изтъпани? На нас, българите, вече ни се повръща от евроатлантизъм, на който нито един от вас не може да даде формулата! Посочете, моля, какви бяха ползите ни от ЕС и НАТО, защото се предполага, че всеки отива някъде да защитава предимно себе си! Осигурихме банани по 2 лева и домати по 4-5, друго? А, сетих се, Сульо, Плевньо, Чоко, Боко и една сюрия от 300-400 индивида да си напазаруват имоти и яхти по света, някои и острови! Кога се погрижихте за българите, когато клечахте пред Лайнен или преди това!? Вие ли сте "потребните"?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.