ИЗБОРИТЕ СА ИЛЮЗИИ ЗА НАИВНИЦИ

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/izborite-sa-ilyuzii-za-naivnici/117230 SvobodnoSlovo.eu
ИЗБОРИТЕ СА ИЛЮЗИИ ЗА НАИВНИЦИ

 

Тези дни ме спират много хора да ме питат дали ще се кандидатирам за кмет или нещо друго. Много са ми забавни заблудите на хората по отношение провеждането на избори. Ако нямаш здрав гръб и пари, да участваш си е кауза пердута. А дори да ги имаш, зависи дали ще те включат в договорките. Само наивниците считат, че изборите определят бъдещия кмет и общински съветници.

Спомняте ли си преди около половин година една бивша шефка на ОИК - Пловдив заяви, че е била принудена да фалшифицира изборите в полза на един мамин кмет на Пловдив. Тогава стана голям скандал....в социалните мрежи. В официалните тихомълком заметоха скандала под килима и го покриха с китки. Прокуратурата се самосезира и след това приключи случая, съвсем набързо, лековато и с извод, че няма таквоз нещо и не било сериозно. Осъзнавате ли за какво става дума?

В България полицията постоянно арестува купувачи на гласове. Обикновено не се споделя за коя партия се купуват и кой ги е поръчал. Запознати знаят кои са дилърите на гласове, както и при всеки един избор кой на кого и къде е разкешвал. А драгите зрители на цирка се вълнуват и гледат протоколи. 

Всеки, чул "записа" на срещата на ПП, който извади Радостин Василев, би трябвало да си даде сметка докъде е стигнала проказата с подмяната на народната воля. За манипулирането на изборите знам достатъчно, била съм и в СИК, както и в РИК. И достатъчно близко до кухнята на политиката, за да знам как се договарят.

Случайни хора и случайни партии да попаднат случайно в голямата игра няма как да стане. Солови играчи отвреме навреме се пускат с идеята да ги опитомят и дресират или да им затворят устата. Но системата изхвърля всеки един, който не работи по правилата й.

Изборите винаги се договарят. Драгият зрител в цирка си въобразява, че от него зависи нещо. Нямам основание за подобна илюзия, особено след въвеждане на машинния вот. С който успешно се приравнихме към латиноамериканските държави, а "ала-бала" с вота стана нарицателно. Затова и ми е непонятно как драгият зрител в цирка си въобразява, че от гласа му зависи нещо.

Играта вече дори не се стреми да е на високо професионално ниво. Защото публиката е невзискателна и ненаблюдателна. Скоро вече ще ни съобщават резултатите дори без да се налага да ходим до урните. Демократично и либерално, кое не е ясно. Ала-бала - алакадабра! И изскача Мамин, Просто Киро, ГМР, Зико или някой друг от ръкава.

Никога не съм си правила илюзии за политиката. Известно време си мислех, че може някой да се промъкне покрай церберите и кукловодите на сцената, но се оказах прекален оптимист. Дори аз се излъгах....след това разбрах, че изборната победа е договорена край София три месеца преди изборите. Както се казва, всяка грешка ти отваря очите. Не, че нещо се променя, но поне можеш да откажеш да участваш в цирка и да си купуваш билети за представленията.

Та, така драги български зрители. Но все пак гласувайте, ако намирате за необходимо. Това ще ви създаде усещането, че нещо зависи от вас, а след това други ще ви накарат да се чувствате виновни за тези, които са избрани /не от вас, естествено/, с мантрата : "Ами народът ги избра, затова политиците са такива!". И ще се чувстваме виновни, че сме избрали олигофрени и корумпета да ни управляват. С което кукловодите постигат няколко цели: 1. избират правилните хора в политиката- самите те; 2. народът остава с усещането, че нещо зависи от него и не рита срещу точка първа; 3. след като види какви са олигофрени, народът го карат да се чувства виновен, че той си ги е избрал такива, поради което и си наляга парцалите и не рита срещу точка първа.

Не се и съмнявам, че много от вас ще предпочетат да продължават да се вкопчват в илюзията за демокрация и избор. Не ви преча. Също така не се и съмнявам, че много хора знаят това, което изложих по-горе, но не смеят да го кажат или не виждат смисъл, за да останат на завет и да не ги тричат публично. 

Но пък е такъв кеф да кажеш "Царят е гол!"......

Елена Гунчева-Гривова

1 Коментара

Гражданка

10 months before

За съжаление сте права, г-жо Гунчева. Освен всичко изброено от Вас, иска да допълня, че гласувайки масово ние ЛИГИТИМИРАМЕ тази продажна паплач! Ако политиците нямат широка обществена подкрепа, а гласуват само твърдите ядра / 20-25 %/, то тяхната ЛИГИТИМНОСТ би била под въпрос!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.