Издирваният за инкасо обира за 5 млн. лв. Иван Турчина се прибрал тайно в България?

Рецидивистът се приютил в къща на свой съратник от ъндърграунда

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/izdirvaniyat-za-inkaso-obira-za-5-mln-lv-ivan-turchina-se-pribral-tayno-v-balgariya-2/134025 SvobodnoSlovo.eu
Издирваният за инкасо обира за 5 млн. лв. Иван Турчина се прибрал тайно в България?

Рецидивистът се приютил в къща на свой съратник от ъндърграунда

Хора от родния ъндърграунд твърдят, че крадецът рецидивист Иван Ценков – Турчина, който в края на декември м.г. бе обявен за международно издирване от МВР като организатор и основен участник в най-големия въоръжен обир в столицата – този от 15 ноември 2022 г. в подземния паркинг на „Ринг мол“, се е завърнал тайно в България преди около месец и се е сдобил с изцяло нова фалшива самоличност.

 

Според думите на запознати, Иван Турчина се укрива от органите на реда във Варна, в къща в квартал „Виница“, предоставена му за ползване от морския престъпен авторитет Николай Тошев – Чирпанския. За да не привлича излишно внимание и за да не стане жертва на случайна полицейска проверка, Ценков се придвижвал пеша и с колело из Варна и никога не напускал пределите на тайната си квартира нощем. Разправят, че Турчина се дегизирал с перуки и с очила в стил Николай Денков и Симеон Дянков и че разполагал с менте лична карта, която обаче можела да заблуди полицаи от нисък ранг при евентуална полицейска проверка, тъй като дублирала името и ЕГН-то на нищо неподозиращ гражданин.

 

Иван Ценков – Турчина се превърна в един от най-издирваните от МВР родни бандити дни преди Нова година, когато от полицията и Софийската градска прокуратура изненадващо оповестиха, че 40-годишният престъпник е сред извършителите на най-крупния въоръжен грабеж в България, при който маскирани бандити задигнаха 5.2 милиона лева от инкасо автомобил. Турчина не попадна зад решетките, тъй като преди полицейската акция по залавянето му, напусна страната. Според неофициална информация от МВР Иван Ценков е отпрашил към Гърция, други пък твърдяха, че  той е офейкал към Сърбия.

 

Почти половин година след като от държавното обвинение оповестиха, че са разкрили извършителите на въоръжения обир за 5 милиона, задържани за грабежа са само двама от петимата – Колин Колев и Михаил Павлов – Коня. От МВР и прокуратурата досега не разкриват имената на останалите двама участници в обира, което породи мълва в ъндърграунда, че вътрешен човек е предал Иван Турчина и бандата му след конфликт между разбойниците за подялбата на плячката. Твърди се, Иван Турчина е бил предупреден от свой приятел полицай от 4-то РПУ да напусне България още в средата на декември м.г., когато в СДВР вече са знаели, че той е организатор на обира за милиони левове в „Ринг мол“. Не е известно как информацията е достигнала до редови служител на МВР.

 

Иван Ценов – Турчина rма репутацията на един от най-опасните и дръзки обирджии в страната, бил e многократно разследван и задържан заради кражби на луксозни автомобили и въоръжени грабежи.

 

Срещу него се води дело за два обира от метални каси на фирми, извършени през 2017 г., което още се точи в съда.

 

И докато Иван Ценков Турчина е неоткриваем вече почти шест месеца за органите на реда, то неговият сподвижник – бившият ММА боец Колин Колев – Коко, търка наровете на килията на следствения арест, но не обелва нито дума пред разследващите за участието си във въоръжения грабеж на инкасо автомобил в подземния паркинг на „Ринг мол“. Според разследващи Колин Колев може да бъде обвинен и за друг въоръжен обир – на казино в столичния ж.к. „Младост“, случило се през пролетта на 2020 г.

 

Разправят, че Колин Колев е оставил свой отпечатък, подпирайки се на една от ротативките по време на грабежа.

 

Преди да бъде закопчан в края на декември 2023 г. като участник в инкасо обира за 5 милиона лева, Колин Колев – Коко изкара кошмарен затвор във Виетнам, след като през 2016 г. беше арестуван заедно с приятеля си Димитър Христов от полицията в Хо Ши Мин заради скимиращи устройства за източване на банкови карти. Колин Колев е осъден на 7 години затвор във Виетнам, където лежи при ужасяващи условия.

 

Според сигналите на сестра му и майка му до родните институции, Колин бил държан вързан 6 денонощия, защото според администрацията на затвора във Виетнам симулирал болести, за да не работи. Отказвали му и лечение. Когато все пак го водили при доктор, го оставяли да лежи вързан с часове на пода и да чака да го прегледат.

 

След няколко молби да го върнат в България, за да доизлежи присъдата си у нас, властите във Виетнам договарят с екип на родното Министерство на правосъдието екстрадицията му. Колин Колев е върнат в България през август 2019 г., а в края на януари 2020 г. е освободен предсрочно от затвора, за да поднови отново престъпната си дейност.

 

Ако бъдат признати за виновни от съда, Колин и съучастникът му Михаил Попов – Мишо Коня рискуват присъди от по 10 години затвор, толкова се полагат и за укриващия се от правосъдието Иван Ценков – Турчина. Преди това обаче Турчина трябва да бъде заловен.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.