Изненадайте ни, г-жо Жотева

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/iznenadayte-ni-g-zho-zhoteva/24050 SvobodnoSlovo.eu
Изненадайте ни, г-жо Жотева

"Единствено чрез провокации Русия може да съществува в международното пространство. Категорична съм, че Кремъл има пръст при избора на Доналд Тръмп, поддържа Марин льо Пен, както и Каталуния." Не. Това не е щатен трол в някой интернет форум на издание, свързано с антируски настроената ни десница. Нито пък е частно изказване на обзето от конспиративни теории лице.  Това изказване, а и внушение, бе направено в събота пред Нова телевизия от длъжностното лице от Съвета за електронни медии Бетина Жотева. Тя навремето бе говорител на Министерството на външните работи, но вече не работи като такава, и е много интересно как тези политически коментари се връзват със сегашната й работа. В какво точно качество Жотева прави тези изявления, и то в поредния напрегнат момент за българо-руските отношения? Не сме чули например някой от Комисията за енергийно и водно регулиране да коментира побоя над български гражданин от турски граничари на наша територия.

Любопитно е как в някои случаи хора, които по силата на служебното им положение, не им е работа да се занимават с външна политика, правят това, и го правят агресивно, бездоказателствено и дори некомпетентно, за което говори твърдението, че Русия можела да съществува "единствено чрез провокации" в "международното пространство". При добро желание от руска страна тази нелепица може да бъде използвана при следващата размяна на дипломатически реплики между двете държави.

Изказването на Жотева бе провокирано от изявлението на говорителя на руското МВнР Мария Захарова, че през Втората световна война благодарение на Червената армия не са били депортирани към лагерите на смъртта българските евреи. След като президентът Владимир Путин през май заяви в присъствието на македонския си колега Георге Иванов, че "писмеността дойде при нас именно от македонската земя", за втори път неща, с които българският народ се гордее, са подлагани от представители на руската държава на спорен от историческа гледна точка коментар. Но този проблем е обект на разрешаване от натоварените за това институции, които трябва да го направят в рамките на диалог с ответната страна. Когато няма диалог, когато има напрежение, нагнетявано предимно от трети страни, конфликтните ситуации нарастват, дори ако са породени от обикновеното невежество или глупост на някой писар.

Г-жа Жотева не се ограничи само до международните теми. Тя сметна, че е необходимо да даде и компетентното си мнение на длъжностно лице от регулаторен спрямо медиите орган за състоянието на опозицията. Жотева коментира, че лидерът на БСП Корнелия Нинова се е обградила с "политически талибани". "Толкова агресивна БСП не сме виждали", казва представител на независим орган, осъществяващ надзор над медиите. Това са политически квалификации, които нямат място да бъдат изричани публично от държавен служител. Жотева не може по закон да агитира за близката до сърцето й партия, но не би трябвало да клейми и други партии. Впрочем това не е първият гаф на госпожата. Да си спомним заплахите й към журналистката Къдринка Къдринова, за които все пак се извини.

Единственото интересно, с което може оттук нататък да ни изненада г-жа Жотева, е датата на нейната оставка. Колкото по-скоро я депозира, толкова по-голяма ще бъде изненадата ни. Изненадайте ни, г-жо Жотева!

Георги Георгиев

Резултат с изображение за Бетина Жотева

http://duma.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.