Кабинетът разреши на АЕЦ "Козлодуй" да поръча части от Русия

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/kabinetat-razreshi-na-aec-kozloduy-da-poracha-chasti-ot-rusiya/142926 SvobodnoSlovo.eu
Кабинетът разреши на АЕЦ "Козлодуй" да поръча части от Русия

Министерският съвет разреши на днешното си заседание да бъде предоставена дерогация от санкциите на ЕС срещу Русия с цел закупуването на части и консултантски услуги. Това става ясно от съобщение на правителствената информационна служба.

С дерогацията се разрешава на АЕЦ „Козлодуй" да възложи обществени поръчки с избрани изпълнители съгласно приложение към днешното решение. Централата ще може да внесе от Русия продукти от желязо и стомана, при изпълнение на договори, изброени също в приложения към днешното решение.

Разрешава се също внос на стоки и технологии от Русия и предоставяне на свързана с тях техническа помощ, необходими за изпълнение договорите. Дерогацията ще важи до изтичането на въпросните договори.

Основният приоритет при експлоатацията на АЕЦ „Козлодуй" е поддържането на най-високо равнище на техническа и ядрена безопасност, радиационна защита, безопасни и здравословни условия на труд, както и опазването на околната среда. Гарант за безаварийното електропроизводство и ядрената безопасност са регулярните доставки и консултантски услуги от проектанти, конструктори и производители на монтираното в централата оборудване, се посочва в информацията.

Тъй като голяма част от системите и оборудването на централата са с руски произход, някои от договорите за доставки на стоки и предоставянето на услуги, свързани с годишните ремонти, надеждната и безопасна експлоатация на блокове 5 и б на АЕЦ „Козлодуй", са сключени или се налага да бъдат сключени с руски изпълнители.

АЕЦ „Козлодуй" е единствената атомна централа в България и най-големият производител на електроенергия в страната. Тя осигурява повече от 1/3 от националното производство на електроенергия. Безпроблемната и стабилна експлоатация на централата е въпрос на енергийна и на национална сигурност.

trud.bg

7 Коментара

санкции, а......

23 hours before

На мястото на Русия не бих ви дал и едно болтче.

Коментирай

опаа

22 hours before

и ако Русия ни продаде части са АЕЦ-а, кво ша ги праим, ще ги подарим на Украйна, нъл тъй.

Коментирай

опаа

22 hours before

и ако Русия ни продаде части са АЕЦ-а, кво ша ги праим, ще ги подарим на Украйна, нъл тъй.

Коментирай

Бай Иван

22 hours before

Аз, ако съм на мястото на руснаците НИКОГА няма да продам таковаа оборудване, а ще обявя КОНТРАСАНКЦИИ! Като плащаме скъп и прескъп ток и стоим на студено, само така ще уврат главите на тъпаците, които не гласуват илиупорито гласуват за националните предатели и очакват различен резултат! На българина трябва да му бръкеш в джоба та да му дойде втория акъл!

Коментирай

Реалист

21 hours before

Какво разрешавате бе - тая централа ако работеше с други части освен руски да сте ги поръчали - разрешете да искат части от целия свят, що само от Русия - няма ли диверсификация :)

Коментирай

Мирмидон

17 hours before

Е, защо така, поръчайте от Уестингхаус, те са големи специалисти , цял един реактор са изградили в САЩ. Ще ви доставят частите след 20 години. Абе, да я затваряме тая централа, ще караме на свещи, по-романтично е някакси и ще направим мръсно на Путин. И защо не вземете въпросните части от реакторите за Белене или вече ги пратихте на Зелю. Аз на мястото на Путин ще ви надуя цените по американски - минимум десеторно.

Коментирай

Пепи

10 hours before

Явно проблема с шести блок на Козлодуй не може да бъде решен, а всъщност никой напоследък и не говори по този въпрос.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.