Как А1 поискаха 504 лева от починало 25-годишно момиче

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/kak-a1-poiskaha-504-leva-ot-pochinalo-25-godishno-momiche/134821 SvobodnoSlovo.eu
Как А1 поискаха 504 лева от починало 25-годишно момиче

Защо телекомът А1 поиска над 500 лева от близките на починало 25-годишно момиче и как сумите са начислени близо месец и половина след смъртта на младата жена? 

Oператорът дават обяснение за една част от задълженията, но как е начислена друга част от сумата остава загадка.

А най-голямата загадка е как починалото момиче само е върнало устройствата в офис на оператора 3 месеца след смъртта си. 

В началото на април близките отиват в офис на дружеството да уведомяват оператора за смъртта на момичето. Тогава разбират, че тя дължи общо 504,12 лв., макар че са платили последната излязла фактура. 

В офиса обясняват, че "по принцип няма от кого да се искат тези пари", но си остават дължими. Защо са начислени и по кои договори? Първоначално служителите обясняват, че са неустойки. В крайна сметка А1 закрива услугите. Месец по-късно майката на момичето отива да плати своите сметки в офис на мрежа за касови плащания, където научава, че има задължение от 500 лева към А1 и я питат дали ще ги плати. 

Това налага и ново посещение в телекома. Мениджър в офис в столичния квартал "Студентски град" обяснява, че от семейството зависи дали ще плати сумата, като допълва, че 160 лв. са неустойки за невърнати устройства за услуги - в случая за телевизия и интернет. Близките връщат устройствата, като не получават документ, от който да става ясно каква е стойността им, а само два приемно-предавателни протокола. 

На тях обаче се вижда, че въпреки че момичето е починало в началото на март, самò връща устройствата близо три месеца по-късно - на 29 май. Полетата за "представител (пълномощник, попечител, настойник) остават празни. Подпис от майката на момичето също не е изискан. 

 

Така, по думите на мениджъра на офиса в "Студентски град", остават да се платят 340 лв. На въпрос какво включва тази сума и може ли да се провери какво е платено до момента, той отговоря: 

"Не може, но мога да Ви кажа какво дължите". Без конкретика, но с пример, мениджърът добавя: "Ако тя (починалото момиче) е взела устройство на преференциална цена - да кажем от 1000 лв. на 500 лв., то разликата трябва да я платите". 

Става ясно, че част от оставащите 340 лв. са за доплащане на взето устройство - в случая часовник, през лятото на 2022 г., на цена от 9,90 лв. на месец. Според близките на момичето часовникът е взет през август и остават да се доплатят около 50 лв. Така сметките отново не излизат.

Дължимите пари обаче са разбити по няколко фактури: 52,56 лв. (по две фактури), 4,50 лв., 0,26 лв., 60 лв., 100 лв., 256,86 лв. и 29,94 лв. Интересното е, че всички задължения са с дати 11 и 18 април - повече от месец след смъртта на младата жена. Мениджърът казва още, че майката на момичето вижда задължението към А1, тъй като мрежата за касови плащания е свързала профилите на двете. 

Така, въпреки че последните фактури по договори са платени от семейството, се оказва, че телекомът начислява допълнителни, за които не дава обяснение. А1 може да каже само "какво дължат близките, но не и какво са платили", както обяснява служителят. 

Отговорът на А1 - не иска само плащане на неустойки за прекратяване на договора

В отговор на запитване на OFFNews за казуса, от А1 обясняват:

При смърт на абонат на А1 е необходимо негов наследник да посети магазин от търговската мрежа на A1 и да уведоми за настъпилото събитие, като предостави удостоверение за наследници и смъртен акт (препис или извлечение), за да бъде прекратен договорът.

При наличие на задължения от починалия титуляр, които включват текущи задължения, фактури, отстъпка от цената на устройството или оставащи вноски на изплащане, се изисква заплащането им от наследника.

В случая не се изисква подаването на 30-дневно предизвестие за прекратяване на договора, както и не се изисква заплащане на неустойка за предсрочното му прекратяване.

Не се дължат неустойки за предсрочно прекратяване на договор от близки на починал клиент на А1, тъй като е налице невиновно прекратяване на договора от страна на титуляра.

А1 не изисква връщането на устройства от близки на починал клиент, но в случай че те са били лизингови, то се дължи заплащането на оставащите вноски по договора за лизинг или продажба на изплащане, тъй като вещта остава у наследниците на починалото лице.

При смърт на клиент на А1 договорът се прекратява веднага.

https://offnews.bg/

5 Коментара

една българка

1 month before

Ега си мошениците!! Тия наяждане нямат.

Коментирай

Морски

1 month before

Аз въобще не разбирам по каква линия ще искат роднините на пълнолетно лице да плащат задълженията това лице?

Коментирай

Олеся Zelle

1 month before

Следователно: монополиста А1 го игнорираме и се отказват колкото се може повече от досегашни му абонати.

Коментирай

Олеся Zelle

1 month before

Следователно: монополиста А1 го игнорираме и се отказват колкото се може повече от досегашни му абонати.

Коментирай

Начело на комисията за защита на потребителите

1 month before

Вече е гробарска куха курва, която не знам жива ли е, друсана ли, пияна ли, тъпа ли е ...че не реагира на казуса...то заради липса на квата и да е дейност от КЗК вече масовотекат измами по търговските обекти на всякакви нива

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.