Как БСП и Доброто ни оставиха без пари за ремонт и строеж на пътища със закон

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/kak-bsp-i-dobroto-ni-ostaviha-bez-pari-za-remont-i-stroezh-na-patishta-sas-zakon/47498 SvobodnoSlovo.eu
Как БСП и Доброто ни оставиха без пари за ремонт и строеж на пътища със закон

Вместо да приемат поправки в 14-те закона, необходими, за да усвоим още 10 млрд. лв. от Плана на ЕС, в последния си работен ден депутатите приеха промени в Закона за движение по пътищата, които рязко ще намалят парите за строителство и ремонт на ... пътища. Създадоха условия голям процент от превозвачите и от шофьорите да не си плащат пътните такси. А заедно с това и удивителен прецедент, че за едно провинение могат да се плащат максимум 3 глоби. Докато примерно за други нарушения на пътя всеки път биваме глобявани. Цената на депутатското творчество ще бъде стотици милиони годишно, които ще плати бедният данъкоплатец.

По предложение на БСП, направено от разследвания преди време за купуване на гласове и иначе безгласен в парламента, освен когато е на градус Манол Генов, превозвачите вече ще могат да карат по пътищата, без да са включили устройство за отчитане на изминатото разстояние или без да са въвели карта. Освен на отчитането на пътните такси, това ще попречи и на сега възможното проследяване на недекларирани товари, което става през тола и носи милиони от мита и акцизи на хазната. Тъй като устройствата са изключени, няма как да се отчете кой откъде е минал, понеже става „невидим” за системата.

Превозвачите, на които по неясни причини служебното правителство отсрочи от 1 януари евентуално за 1 юли плащането на по-високи такси за ползване на пътищата, масово ще карат без бордови устройства и ще казват: ако ме хванат – хванат. Защото законодателите вмениха не на тях, а на операторите на системата задължението да сочат изминатите разстояния и то в 3-дневен срок.

Защо това е важно за всеки?

Защото България е единствената страна, където тежките машини – камиони, ТИР-ове автобуси, увреждат пътната мрежа, но поемат по-малко от половината разходи за строежа и поддържането, докато близо 2/3 остават за сметка на леките автомобили и техните собственици.

Което не плащат автопревозвачите за българските магистрали и пътища, нищо че с готовност отчитат пъти повече пари на км за ползване на мрежата в другите държави, остава за сметка на всички ни. Защото, ако не се събере от пътните такси, сумата идва през преките и косвените ни данъци. Или без друго безобразната пътна мрежа ще бъде оставена съвсем без ремонти, поддръжка и ново строителство.

Както можем да се сетим, каквото и да ни говорят БСП и Силите на доброто, които гласуваха тази промяна в закона, става дума за пари. Вероятно субсидиите от джоба на данъкоплатеца не стигат на определин партии и се налага да намират и други пътища за финансиране?

Още по-неприятното, което напомни бившият регионален министър и единствен специалист по темата в парламента Н. Нанков, промените в Закона ще доведат и до други многомилионни разходи: нова обществена поръчка за „ъпгрейдване” на тол-системата, която ще трябва да започне да действа според новите предписания. Освен техника, ще се наложи да се строят и стотици нови съоръжения за наблюдение и т.н.
Няма нищо вярно, че промяната в закона се налага заради изпънение на европейска директива.

Такова нещо може да твърди само човек, който не е чел въпросния документ. В противен случай щеше да знае, че там присъства така нареченият максимален тол – плащане на най-дългия възможен маршрут при установяване на нарушение.
На базата на популистки прочит на казуса със село Пролеша, чиито жители от години се правят, че не виждат табелата за винетка и че не знаят, че пътуването по Северната тангента на София е платено за всички, поради което са натрупали голямо количество глоби, беше гласуван максимум от 3 санкции.

В социалните мрежи това предизвика искрено недоумение, защото за близко по дух нарушение – например превишаване на скоростта, глоби се налагат всеки път, когато се извърши. Което е и нормално. За друг вид нарушения по същия закон – например за каране под влияние на определени вещества, наказанията не само не са ограничени по брой – при всеки следващ път, когато е „хванат”, водачът има градация на санкциите до реално излежаване на присъда в затвор. И стотици хора всяка година съвсем истински попадат зад решетките с това провинение.

Освен други подобни казуси, дискриминирани ще бъдат от новия закон и досега санкционираните повече от 3 пъти за каране без винетка.

Особено като имаме предвид, че както се оказа някои селяни от Пролеша са използвали своята въображаема „привилегия” да го правят далеч не само по Северната тангета на София, а и на другия край на България – по морето и планините.
Въпросът е дават ли си сметка законодателите дали изобщо в скоро време някой ще плаща глоби за нарушения по пътищата при създаване на подобни вратички за неизрядните.

И колко стотин милиона вреда ще нанесе това на бюджета.

Недоумение предизвикаха и законовите промени, свързани със задължаването операторите да следят кой кога и как е объркал собствения си регистрационен номер, когато е попълвал винетка. Още повече, няма как да се разбере как се установява кой е последният продал винетка на даден водач, което се вменява като задължение на операторите. Нереално е.

За щастие не се приеха поне някои откровено ирационални предложения като например направеното от Настимир Ананиев за разграничаването на винетки и тол при националните доставчици, подкрепено и от билия ИТ-министър Божидар Божанов, на когото няма как да не е ясно ,че това няма как да стане в реалността. За представители на десния сектор е абсолютно непонятно как може дори да се помисли да се иска доставчиците да работят про боно – т.е. без никаква печалба или пък да не рекламират дейността си, което у нас реално правят дори хазартните оператори и това на никого в НС не пречи.

По-интересно е да се знае кой има изгода подобни екстравагантни предложения изобщо да стигат до разглеждане в парламента – мобилните оператори, които освен, че са чужди и преситени от печалби, явно планират да завладеят и този пазар, докато вдигат с 15% услугите си за населението в момента.

Илиян Костадинов

19min.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.