Как да се пазим от жегата, какви течности да пием?

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/kak-da-se-pazim-ot-zhegata-kakvi-technosti-da-piem/113165 SvobodnoSlovo.eu
Как да се пазим от жегата, какви течности да пием?

Температури на въздуха над 30-35 градуса са рисков фактор за страдащите от сърдечно-съдови заболявания, тъй като високата температура е свързана с процеси на дехидратация, на понижаване на артериалното налягане и на активиране на симпатикусовата нервна система.

Това казва проф. Борислав Георгиев от Националната кардиологична болница, цитиран от БНР.

Двойно да се увеличи приемът на вода, който обичайно е около литър и половина на ден. Пълните хора трябва да пият повече вода, отколкото слабите, съветва лекарят.

По думите му в горещите дни изобщо не се препоръчва пиене на алкохол, с изключение на бира. 

Хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, които приемат медикаменти заради повишеното си кръвно налягане, трябва леко да намаляват дозата на диуретиците, като стойностите на кръвното налягане не трябва да се понижават под 120/80 в домашни условия.

"Не препоръчвам пиене на айран със сол, ако стойностите на кръвното налягане се понижат доста, тъй като солта води до друг тип задръжка на вода. Най-добре е да се пие вода, каза още той. В редки случаи се пие айран със сол, като за здравите хора няма пречка да го консумират", допълва той.

При различните сърдечни аритмии трябва да се внимава с изпотяванията заради загубата на електролити, казва още проф. Георгиев. По думите му в някои случаи заради топлината може да се понижи нивото на серумния калий и натрий. Добре е при продължителни жеги нивата им да се проследят с лабораторно изследване, препоръчва той.

Нека на този етап да приемем Covid-19 като грип - колкото е опасността от грип, толкова е и от Covid-19, настоява проф. Георгиев в отговор на въпрос дали има по-висок риск от високите температури за хора, които страдат от сърдечно-съдово заболяване и са преболедували коронавирусната инфекция.

По думите му кардиолозите са наблюдавали много сърдечно-съдови усложнения, станали в хода на коронавирусната инфекция, които после са отзвучали. Често са наблюдавали перикардни изливи, миокардити, някои ритъмни нарушения. Не може да се каже генерално, че всеки, който е преживял COVID-19, е застрашен от усложнения, настоява медикът.

В горещините и за здрави, и за болни хора не се препоръчва прием на никакъв алкохол, защото е вазо-дилататор и разширява кръвоносните съдове, което може да доведе до припадък. По думите на лекаря може да се пие бира, но да не се приема като заместител на вода.

Дори и да се пие много вода, остатъкът от нея се изхвърля, а организмът е спокоен. Целта е да не се влоши бъбречната функция. В отговор на въпрос дали ще се натоварят бъбреците, медикът казва, че ще бъдат натоварени, но и пречистени. Половината от водата ще бъде изхвърлена чрез изпотяване и чрез издишване.

Попитан дали да се пие кафе в горещите дни, проф. Георгиев споделя, че зависи от вида на кафето и честотата на пиене. По принцип за кафето се казва, че ако ежедневно се пие, няма някакъв значим ефект върху сърдечната честота, а има минимален ефект върху кръвното налягане, така че ако човек ежедневно консумира кафе, то не би му повишило кръвното налягане, но и не би го понижило.

Топлинен удар се получава при директно и дълго излагане на силно слънце и температура. Той е свързан с остра дехидратация, като първоначалните му симптоми са замаяност, гадене и повръщане. В горещи дни не се препоръчва излизане навън в диапазона 10:00 – 16:00 ч. Кардиологът съветва хората, които са на плаж, по-често да стоят на сянка или често да влизат във водата, както и да пият повече вода.

frognews.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.