Как идиотщината превзе държавата

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/kak-idiotshtinata-prevze-darzhavata/7897 SvobodnoSlovo.eu
Как идиотщината превзе държавата

Трети път на едни и същи избори? Всеки ще се съгласи, че това е пълна идиотщина. Но тогава как да наречем хората, които докараха държавата до това състояние? В частното си битие те не са идиоти, а интелигентни и образовани люде, само дето са малко по-напористи.

Време е да върнем на думата “идиот” нейния оригинален, древногръцки смисъл

– човек, който изобщо не се интересува от обществените дела, а е отдаден изцяло на частния си интерес. Идва от “и-диос” – частен, а не обществен. Това се случва и днес – частните интереси са обявили война на обществените.

Ако подредим фактите от последните 18 месеца, ясно виждаме как една кървава схватка между олигарсите се трансформира в идиотски парламент (в древногръцкия смисъл). Видяхме как ударените олигарси инвестираха в тълпи и в нови партии. И после как, благодарение на партийнолистовата избирателна система (ПЛС), те директно си назначиха хунтите за депутати.

Да, при тази система депутатите директно се назначават от горе. Народът може да гласува, но не и да избира. Тя е измислена и въведена с репресивна цел и това е известно на всеки, който познава нейната история.

Най-новата илюстрация за приватизираното състояние на парламента е твърдението на Тошко Йорданов, че Татяна Дончева предлагала на негов хранен депутат 500 хиляди лева.

Не знам кой от двамата лъже, но всички знаем, че тези покупки се случват. Затова се прие и закон, който забрани на депутатите да преминават в други групи – като при крепостните селяни. И правилно! Олигархът вече е инвестирал в този депутат, не може да му се краде.

Резултатът е пълна идиотщина в древногръцкия смисъл – приватизиран от воюващите хунти парламент, който твърдо отказва да изпълни своя дълг пред обществото. Обществото ще чака, докато херцозите не си поделят плячката и мирясат.

Разбира се, че тази война на идиотите (в древногръцки смисъл) против обществените дела се обслужва от армия наемни бойци на идейния фронт

Те естествено лъжат, но експертно. И така са блокирали медиите, че истината не може да пробие и с лазерен лъч. Ако, не дай си боже, истината пробие, има опасност населението да осъзнае, че му е отнето първото и най-важно гражданско право – да си избира представителите във властта.

Преди 2 седмици слушам по радиото виден професор по политсоциология и ляв депутат да обяснява, че виновни за кризата са порочните нагласи в българското население. Такъв народ – такъв парламент. Но един професор по социополитология би трябвало да е наясно, че тази игра не я играе народът, а шепа хора на върха. По-малко от един промил от населението.

Сигурно е наясно, той е умен човек, но нали трябва да заслужи депутатството си… Политологията претендира да е наука, а не идиотщина в древногръцкия смисъл. Но една наука първо събира обективните факти и чак тогава си прави заключенията. А фактите ще му извадят очите – във всички държави, където се практикува партийнолистова избирателна система (ПЛС), се стига до точно същата криза.

Народите са различни, кризата е същата

Омръзна ми да пиша статии за аналогичните кризи на парламентите в Нидерландия, Белгия, Франция, Италия, Гърция, за парламентарните лудници преди възкачването на Мусолини и Хитлер и така нататък. Точно същото вече е проигравано и в България преди превратите през 1923 и 1934 г. Когато една и съща система поражда едни и същи кризи, какъв е изводът? И защо цялата говореща и пишеща класа не вижда слона в стаята?

Когато настъпи такава криза, изходите са два - или възстановяване на обществения парламент чрез мажоритарен вот, или преврат, който разпуска парламента и налага еднолична диктатура. Твърди се впрочем, че сега в България имало преврат, само че пълзящ – Европа и посолствата не му давали да изправи снага като в миналото.

Ако не за науката, за кого работят българските политолози?

Едни за различните клонове на нашата си олигархия, а други - за чуждестранните интереси. И между тях битката е кървава. И на едните, и на другите им е изгодно да поддържат идиотщината (в древногръцкия смисъл). Олигарсите искат да назначават депутатите, а посолствата – да уволняват олигарсите, поставяйки своите наместници на тяхно място.

Интересът е и властови, и материален

Но ако се допусне туземците сами да си избират депутатите, край – цялата олигархично-колониална схема рухва.

Излъга ли Слави, или е излъган? Аз лично вярвам, че първоначално той имаше сериозни амбиции да даде повече власт на народа. Но после стана на проект и му пратиха политолози, които да го вкарат в релсите. Защо например отказа да вдигне ръкавицата на Бойко Борисов и да приеме веднага мажоритарен вот в 2 тура? Прочетох в неговата фейсбук страница, че в такъв случай ГЕРБ щял да спечели пълно мнозинство. Кой му пробута тази идиотщина?

Ако човек има и хал хабер понятие от избирателните системи, щеше да знае, че истината е тъкмо обратната – точно в онзи момент М2 щеше да “изчегърта” ГЕРБ от властта. Защо ли? Ами много просто – на повечето места кандидатът на ГЕРБ ще се яви на втори тур, а там всички ще се обединят зад другия кандидат. Нали има нещо като “Отечествен фронт”?

Слави явно не познава тази материя и затова лесно го будалкат. Самата теория, че резултатът при мажоритарен вот може да се предскаже от вота за партийни листи, е пълна идиотщина – и в модерен, и в древногръцки смисъл. Едно време я развиваха политолозите на ДПС. Но ако беше така, днес президент щеше да е Цецка Цачева!

Надявам се, че Слави е жертва на тези отровни съветници. Иначе защо би написал във фейсбук страницата си цяла статия как на изборите в Белгия също се гласувало с машини и всичко минало като по вода? Кой ли го е излъгал? С машини там се гласуваше само в един район от Брюксел, но това са съвсем други машини. Те ти отпечатват бюлетината, вземаш я и я пускаш собственоръчно в урната.

Болестта е ясна, лечението също е ясно. Затова олигархията плаща на своите тролове да отклоняват вниманието, да го насочват в глухи линии, където да заседне и да обрасне с бурени. Имаме една проста и ясна терапия, която може да се осъществи още утре – мажоритарния вот. И край, кризата изчезва. Вместо това политолозите напоследък се хващат за шашмата, наречена президентска република. Защо шашма ли? Ами защото е през 9 планини и 9 морета. Прочетете конституцията и вижте през какво трябва да се мине, докато се стигне до тази заветна цел. Изход от кризата е нужен тук и веднага, а не след 5 години и едва ли.

Пред хората има отворена врата. Вместо това им се предлага да минат през стената. Идиоти. В древногръцкия смисъл, разбира се.

Валери Найденов

https://www.24chasa.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.