Капанът на мобилните оператори

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/kapanat-na-mobilnite-operatori/51949 SvobodnoSlovo.eu
Капанът на мобилните оператори

Вече стана ясно, че и трите основни оператора на мобилни комуникационни услуги в България възнамеряват да вдигнат цените си с около 15 на сто от началото на този месец. Законно ли е това и как може да бъде спряно?! По-долу ще се опитам да дам моя прочит на експерт и председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП) допреди почти година.

------------

Сигурно всички си спомнят, че миналия януари същите "играчи" на пазара направиха опит да индексират цените си с инфлацията за две години наведнъж и след намесата на тогавашния икономически министър Корнелия Нинова и на КЗП това намерение беше осуетено и нещата се сведоха до минимално нарастване с около 3 на сто (което беше и първо от почти 10 години насам). И понеже виждам как някои в опит да възкресят окончателно и безвъзвратно заминалия си някогашен политически рейтинг (да, г-жа Манолова имам предвид!) креснаха, че никой нищо не бил направил и затова се стигнало до този произвол, да кажем много ясно:

За разлика от миналата година, това, което се случва сега, не е нелоялна търговска практика - достатъчно е да се прочете само един текст от Закона за защита на потребителите, за да стане ясно защо. Но въпреки това, според мен е незаконосъобразен акт от страна на мобилните оператори, тъй като в настоящата ситуация клаузата за едностранно индексиране с процента на годишната инфлация е неравноправна и в ущърб на потребителите. Да обясним накратко:

Неравноправна клауза в договор, сключван с потребител, е уговорка във вреда на потребителя, която не отговаря на изискването за добросъвестност и води до значително неравновесие между правата и задълженията на търговеца или доставчика и потребителя. Това е законовият текст в статичния му вид. Но той винаги би трябвало да се тълкува в контекста на конкретния динамичен житейски момент. Или простичко казано - ако преди година 3% на фона на икономическата ситуация, инфлацията, доходите, покупателната способност на населението и т.н. не биха създали такова неравновесие между страните, днес ситуацията е съвсем различна.

Ето малко сухи числа, за да видим каква е ситуацията една година по-късно: средногодишната инфлация за 2022 г., според Националния статистически институт (НСИ) наистина е около 15%, но пак по негови данни доходите на над 67 на сто от домакинствата са останали без промяна към октомври 2022 г., а за близо 5% те дори са намалели. НСИ отчита среден ръст на заплатите от едва 10 на сто, а реалният съществен принос в домакинствата започват да имат увеличените пенсии, чийто среден ръст е 44 на сто.

Храните в България са повишили стойността си през изминалата година с 25,6 на сто. Ресторантите, чийто ДДС остава 9% и през тази година, са увеличили цените си средно с 23 на сто. Хлябът, който пък е с нулева ставка за данъка върху добавената стойност, е поскъпнал с 20%. Обещанието на бизнеса от края на ноември, че като продължи да получава помощи за тока, ще намали цените си, засега е само на думи.

За декември инфлацията е добавила 0,9%, а поскъпването на храните е 0,6%. Ако продължим с анализа на данните от официалния държавен орган, ще видим, че в същото време над 75% от българите изпитват затруднения да покриват всекидневните си разходи. Част от тях са засегнати от поскъпването на парното и на газа, за които не са предвидени помощи за настоящия отоплителен сезон. И така нататък, и така нататък.

Като оставим настрани факта, че тези данни показват начина, по който прехваленият напоследък служебен кабинет се е справил с кризата, на тях трябва да стъпи органът, който е натоварен с конкретната преценка дали при това положение е справедлива (разбирай равноправна) клаузата, която дава право на операторите да вдигнат механично цените си с процента на инфлация, без да отчитат останалите фактори, които влияят върху икономическото състояние на потребителите.

В случая този орган (както посочи и омбудсманът, за съжаление, "адресирайки" за пореден път бланкетно един проблем към друг орган), е КЗП.

И още един жокер - конкретна законова хипотеза за неравноправност: налице е, когато дава право на търговеца или доставчика да увеличава цената, без потребителят да има право в тези случаи да се откаже от договора, ако окончателно определената цена е значително завишена в сравнение с цената, уговорена при сключването на договора.

Ето тук е "заровено кучето" - едва ли с 3 на сто е значително завишаване при почти непроменени икономически показатели, но с 15 на сто при изнесените сега официални данни в тяхната съвкупност за мен няма съмнение, че такова е налице.

Така че, сега на ход е Комисията, която най-сетне трябва да покаже в актуалния си състав (доколко законен е друг въпрос), че мисли за защитата на хората и е способна да им съдейства да се измъкнат от този капан.

Димитър МАРГАРИТОВ*

Епицентър

 

  • * Авторът е председател на КЗП (2016-2021), зам.-министър на икономиката (2022)

11 Коментара

Иванов

преди 1 година

До кога всеки ще иска увеличение.За какво са регулаторните органи.Само да потвърждават исканията ли?

Коментирай

Мърчо

преди 1 година

Само и единствено в България мобилните оператори са в правото си . единствено при тях не можеш да развалиш договор подписан дори и на два дена да е този договор . Единствено и само в България.

Коментирай

Мърчо

преди 1 година

Само и единствено в България мобилните оператори са в правото си . единствено при тях не можеш да развалиш договор подписан дори и на два дена да е този договор . Единствено и само в България.

Коментирай

Врабчо

преди 1 година

Докога ще ни тормозят тия мобилни оператори, защо не може да ти намалят тарифният план ,а само да го увеличават ,защо на тях им се дават компенсации?

Коментирай

Емил Стефанов

преди 1 година

От три години намалявам пакетите си за телефон, телевизия и интернет, ама сметката ми постоянно скача, няма два месеца с една и съща сума.говоря за Виваком. И операторките са клонирани, каквото попитам все едни и същи "сухи" отговори....

Коментирай

Кокобароко

преди 1 година

Шибани мобилни доставчици. Само лъжът..... И всички работещи за тях са измамници и лъжци така го учата, да те гледат в очите и да те мамят.

Коментирай

Бунтата

преди 1 година

Трите оператора са: 1-ментел!!!! 2-грабел!!!! 3-свиваком!!! Крадци от класа

Коментирай

Светозар Стоименов

преди 1 година

За съжаление никой не го е грижа за обикновените граждани. За какво е тогава тоя договор след като вдигат таксите ?Договора е за това при което е скучн ако ще и да казват , че информацията им е 1000% .Значи те първо не спазват тоя договор с което те дължат неустойка на потребителя. Защо да няма право потребителя пък да развали договора без да заплати неустойка?

Коментирай

Светозар Стоименов

преди 1 година

За съжаление никой не го е грижа за обикновените граждани. За какво е тогава тоя договор след като вдигат таксите ?Договора е за това при което е сключен ако ще и да казват , че информацията им е 1000% .Значи те първо не спазват тоя договор с което те дължат неустойка на потребителя. Защо да няма право потребителя пък да развали договора без да заплати неустойка?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.