Кои храни от Украйна забрани правителството

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/koi-hrani-ot-ukrayna-zabrani-pravitelstvoto/54812 SvobodnoSlovo.eu
Кои храни от Украйна забрани правителството

Над 20 хранителни стоки от Украйна няма да бъдат допускани до българския пазар от 24 април до 30 юни, реши правителството. 

Сред тях са: мека и твърда пшеница; пшенично брашно; семена от слънчоглед; слънчогледово масло; царевица; пчелен мед и пчелни продукти; сурово мляко; сухо мляко; млечен концентрат; орехи; лешници; яйца; птиче месо; свинско месо; овче и козе месо; ръж; ечемик; овесени ядки; сорго; елда; нишестета, инулин, пшеничен глутен; соя; ленено семе; рапица; вино; винен оцет; етилов алкохол. 

Забраната няма да бъде прилагана за транзитнопреминаващите стоки през територията на България, в случай че партидите са в специализирани транспортни средства, запечатани и пломбирани на границата, без да се допуска разтоварване и претоварването им на територията на страната ни.

Забраната не важи и в случай че в декларацията, придружаваща пратката, се декларира, че крайната дестинация на товара не е България.

"Ако продължим да внасяме храни от Украйна, ще има тежки последици за бизнеса у нас", каза по-рано днес премиерът Гълъб Донев.

Донев заяви, че кабинетът е "принуден" да приеме тази национална мярка, тъй като ЕС търси адекватен отговор на "коридорите на солидарността".

Решението на правителството бе анонсирано от служебния министър на земеделието Явор Гечев във вторник.  "Ако Европа ще заменя солидарността с глоби, това не е Европейският съюз, който аз си представям", каза той.

По-рано същият ден БСП внесе в Народното събрание проекторешение за забрана за период от 6 месеца на вноса пшеница, слънчоглед, сухо мляко и пчелни продукти.

В събота Полша и Унгария обявиха, че ще забранят вноса на украинско жито и храни. Европейската комисия (ЕК) реагира още на следващия ден, като разкритикува решението.

Междувременно стана ясно, че Европейската комисия подготвя още 100 милиона евро помощ за земеделците в ЕС, засегнати от вноса на украински селскостопански стоки. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е предложила това да бъде една от трите мерки, които да бъдат предприети в отговор на писмото на пет държави, сред които и България.

https://offnews.bg/

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.