Коклюш – „100 дневната кашлица“… Д-р Гергана Николова пред ФАКТИ

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/koklyush-100-dnevnata-kashlica-d-r-gergana-nikolova-pred-fakti/132551 SvobodnoSlovo.eu
Коклюш – „100 дневната кашлица“… Д-р Гергана Николова пред ФАКТИ

В последните дни говорим много за разпространението на коклюш в страната. Заради многото заразени деца до 1 година здравното министерство реши да разреши първата ваксина да се поставя месец и половина след раждането, а не както е сега след втория месец. Сред допълнителните мерки, които се обсъждат, е осигуряване на средства за лабораторни тестове и допълнителна доставка на ваксини по аптеките. Какво стана, как се справяме и какво да предприемем. Пред ФАКТИ говори д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар.

- Д-р Николова, откъде се появи този коклюш?
- Много време бяхме в изолация, имаме много силно антиваксърско движение, имаме хора с пропуснати имунизации, имаме силно изразен мигрантски поток. Хората се движат от едно място на друго, принудени от различни събития, но при тях не винаги има ясен имунизационен статус и трябва да се правят индивидуални планове, ако има пропуснати ваксини. Така че много са нещата.

- Привнесохме ли си го коклюша, или болестта се събуди в България?
- Навсякъде го има, не е само в България. Бих казала, че благодарение на отличната работа на общопрактикуващите лекари сравнително ние сме слабо засегнати от това, което се случва в съседни нам държави.

- Но все пак на фона на това, което е било у нас преди години, когато сме регистрирали 3, 4, 5 до 10 случая на година, сега е много различно?
- Това, че сме имали 3, 4, 5 човека на година, много ясно показва едно нещо – в България имаме изключително добро ваксинационно покритие, защото имаме население, което е покрито на около 93% със задължителните ваксинации, които са проведени. В същото време държавите около нас постигат 50-60% ваксинационно покритие. Това е голямата разлика в броя болни.

- Какво може и трябва да направи човек в момента, за да се чувства по-сигурен, по-защитен. И колко държи ваксината, която примерно е поставена на хора, които сега са около 50 години?
- При тези хора ваксината е слагана преди доста време. Тогава е слагана и друг тип ваксина - жива ваксина. Но не виждам някакъв смисъл от това в момента да тръгнат хора, които са на по 50 години, да се ваксинират. Бих апелирала това нещо да го направят децата, които имат пропуски в имунизацията, децата, които по някакъв начин са пропуснали ваксините, и бременните в третия триместър. Това е уязвимият контингент. При бременните в третия триместър препоръчваме да се направи ваксината поради факта, че бебетата, които се раждат, могат да бъда ваксинирания чак на втория месец. Когато майката е ваксинирана в третия триместър, бебето се ражда с възможност да се защити, ако срещне коклюша преди да се постави ваксината на втория месец. Това е същественото нещо, което трябва да се направи. Иначе големият проблем е, че и в момента има деца, които ние ги викаме да дойдат за ваксини, а те все са с хрема, все са кашлящи или се обринати. Аз имам деца, които цяла година все са болни и не могат да дойдат да се ваксинират.

- Детският организъм как се справя с болестта, какво при него е различното…
- Коклюшът, като всяка една бактериална инфекция, се изкарва по-тежко при децата. Причината е, че при тях имунната защита не е така силно изградена, както е изградена при напълно изграден организъм. Децата растат. Всяко едно заболяване – дори и грипът, протича по-тежко при децата. Още по-тежко протича при деца, които не са ваксинирани или са в кърмаческа възраст. Знаете, че при коклюша кашлицата е сериозна. Коклюшът е известен и като „100 дневната кашлица“. Кашлицата е мъчителна, много изразена, болните нощем не могат да спят, може да се стигне и до задушаване. При по-малките деца от тази силна кашлица може да се стигне до увреда на ребра, до изменения в белия дроб, които остават за цял живот. Това е причината заболяването да присъства в имунизационния календар.

- Какво е лечението?
- Коклюшът се причинява от бактерия, а тя се лекува с антибиотици от определен клас за достатъчно дълъг период от време. Когато антибиотикът се започне още в самото начало, тогава има и по-добър ефект. Препоръчваме тези деца, които са с изразена кашлица, да потърсят личния лекар, да се провери техният имунизационен статус дали има пропуски при поставените ваксини. Ако детето е пропуснало ваксината, има в момента изграден план в РЗИ как се действа при тези деца. Имаме ваксина и на 6 години, на 12 години. Знае се каква ваксина трябва да се сложи, всичко е изградено. Просто това, за което е апелираме, е да се ваксинират децата.

https://fakti.bg/

1 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.