Коктейл от вируси ни атакува през януари

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/kokteyl-ot-virusi-ni-atakuva-prez-yanuari/26781 SvobodnoSlovo.eu
Коктейл от вируси ни атакува през януари

Върлува смесица от вируси (риновируси, аденовируси, грип, респираторния синцитиален вирус), които предизвикват различни по тежест и симптоматика състояния, а при усложнените случаи вкарват и в болница, предупреждават вирусолози.

Симптоматиката при респираторните вируси е запушен нос, кихане, кашлица, обща отпадналост, главоболие. Често заразените са и с температура, макар и не висока, в рамките на един-два дни. Но най-характерното е, че дори без особени мерки тази симптоматична картина отшумява в рамките на 3-4 дни.

Много са болните с респираторнен синцитиален вирус, който при определени категории пациенти често води до сериозни усложнения като инфекции на ушите, на белия дроб и пневмонии. Най-уязвимите групи са малките деца и възрастните над 65 години със съпътстващи заболявания. Медиците съветват да ограничим контактите и при усложнение на симптомите да бъде потърсен лекар.

От Националния център по заразни и паразитни болести съобщават, че една трета от изследваните проби са с RS-вирус (респираторен синцитиален вирус).

В момента детските отделения на болниците са пълни, а по празниците пред спешните отделения из цялата страна е имало върволица от болни деца с кашлица и висока температура. Вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова предупреди и за възможни ко инфекции и припомни, че в вече има няколко града в страната където са регистрирани случаи на скарлатина - бактериална инфекция, която може да се комбинира и с вирусна.

Общата заболеваемост от респираторни заболявания преди празниците според данните на Националния център по заразни и паразитни болести за посочения период е над 120 на 10 000 души.

Изпълнителният директор на СБАЛ по детски болести “Иван Митев” Благомир Здравков съобщи пред “Труд news”, че по аптеките липсват два медикамента, които лекарите изписват при усложнения от този вирус при деца - вентолин и пулмикорт. Родители коментираха пред репортери на вестника, че липсата не е от сега и че купуват двата медикамента от Гърция, където такъв проблем не съществувал. От Варна пък се оплакват, че по аптеките няма нурофен за деца.

Инфекционисти предупредиха, че SARS-CoV-2 може да активира някои вируси, с които ние сме инфектирани, като херпесните вируси, например. Те припомниха, че когато човек се инфектира с херпесни вируси те си остават у нас до края на живота ни и дали ще се активират, зависи от различни фактори. Оказа се, че SARS-CoV-2 е един такъв фактор.

Още в първия месец на 2023 г. се очаква и грипна вълнѕ, коментираха лекари. Двата нови щама, които ще ни разболяват са “Дарвин” и “Австрия”, но остават да върлуват и вече познатите ни “Виктория” и “Пукет”.

Само тест може да установи на какво се дължи респираторната инфекция, предупреждават от МЗ.

Симптомите на COVID-19 са сходни с тези на настинките и сезонния грип. За да знаем от какво боледуваме и правилно ли е лечението ни, диагнозата не може да бъде поставена единствено въз основа на симптомите. Затова е важно при съмнение за Covid-19 или грип да бъде направено лабораторно изследване, напомнят от МЗ.

trud

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.