Колко чиновници са нужни за изграждането на една детска болница

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/kolko-chinovnici-sa-nuzhni-za-izgrazhdaneto-na-edna-detska-bolnica/137371 SvobodnoSlovo.eu
Колко чиновници са нужни за изграждането на една детска болница

Проектът за изграждане на национална детска болница е във фаза разчистване на терен, но администрацията, която го обслужва, се множи. Преди дни Министерството на здравеопазването обяви конкурс за попълване на отдел "Национална детска болница", за който ще са необходими трима главни експерти, главен юрисконсулт и началник.

Макар и твърде общо формулирана, дейността на отдела вероятно ще се свежда до контрол и организация на дейностите по изграждането на болницата и въвеждането ѝ в експлоатация, защото национална детска болница още няма. Със същите функции отдавна е натоварена Здравната инвестиционна компания, чийто принципал е Министерството на здравеопазването. 

Кратката история на държавното дружество

"Здравна инвестиционна компания за детска болница" (ЗИКДБ) е учредена с решение на МС от 21 юли 2020 г. от кабинета "Борисов 3" с начален капитал 30 млн. лв. и ангажимент на държавата да внесе 50 млн. лв. до края на 2021 г. и още 20 млн. лв. през 2022 г. В първия Съвет на директорите са избрани строителният инженер Иван Алексиев, онкохематологът проф. Добрин Константинов и юристът Николина Сотирова. Дружеството трябва да организира всички дейности по организацията, контрола и пускането в експлоатация на националната детска болница. 

През март 2021 г. служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев издава решение за увеличаване на капитала на ЗИКДБ от 100 млн. лв. на 107 961 млн. лв. Аргументът е по-високата пазарна стойност и увеличената с 40 на 100 данъчна оценка на обекта. Година по-късно, през април 2022 г. след проведен конкурс, Меджидиев назначава нов Съвет на директорите - инж. Елена Пенева-Златкова, изп. директор, адв. Веселин Варчев и Божидар Харизанов. Мандатът им е три години. 

През юли 2023 г. е учреден Обществен съвет за изграждане на Национална детска болница с председател проф. Иван Литвиненко. Съветът обединява лекари, граждански активисти и юристи и работи безвъзмездно.

Месеци по-късно здравният министър Христо Хинков освобождава проф. Златкова от поста изпълнителен директор на ЗИКДБ заради "неудовлетвореност от отчетността на свършената работа", и на нейно място е назначен Николай Борисов.

С встъпването си в длъжност служебният министър Галя Кондева уволнява Борисов. Мотивите са неправомерно "забавяне в сключването на договора за разрушаване и премахване на сградите върху терена в "Горна баня", необосновани разходи за юридически услуги, липса на депозирана бизнес програма от страна на Съвета на директорите. Не е изпълнено решението на Народното събрание за предоставяне на актуализиран план-график за ускорено изграждане на детската болница".

За директор на компанията е временно назначен гинекологът д-р Влатко Глигоров. Председател на Съвета на директорите е адв. Веселин Варчев, негов заместник - Божидар Харизанов.

След четири години съществуване на дружеството проектът е на етап разрушаване на стари сгради върху избрания терен, проведено хидро-геоложко проучване и анализ на нуждите на детската болница, извършен от Европейската инвестиционна банка. Има и хоризонт за приключване на проекта - май 2028 г. Макар и незадоволителен напредъкът е заслуга основно на гражданския натиск, който не позволи обявената за "национален приоритет" болница да бъде неглижирана или изместена от частен проект. Историята ѝ можете да прочетете тук.

Кой какво работи в здравната инвестиционна компания и какво му плащат

От справка, получена от OFFNews по Закона за достъп до информация, се разбира, че в дружеството са назначени седем души: трима членове на Съвета на директорите, главен счетоводител, финансов контрольор, технически секретар, експерт по връзките с обществеността. 

Дейността на Съвета на директорите се подразбира - той управлява, взема важните решения. Би могло да се твърди, че изборът на д-р Влатко Глигоров за изпълнителен директор на компанията е екзотичен, тъй като лекарят практикува освен конвенционална и естетична гинекология и както пише в собствения му сайт, успешно повлиява синдрома на вагиналната релаксация (интервенцията е по-популярна като вагинално подмладяване). Освен това уголемява G точки, поставя филъри в интимната област и още куп пикантни манипулации, които повлияват сексуалното самочувствие. Разбира се, има задължителната за случая магистратура по здравен мениджмънт.

Според длъжностната характеристика главният счетоводител "ръководи, организира, контролира и отговаря за цялостната финансово-счетоводна дейност на дружеството. 

Финансовият контрольор проверява предварително законосъобразността на дейностите в дружеството, взетите решения, свързани с разпореждане с активи и средства. Може да се произнася дали лицето, което предстои да представлява дружеството, има това право и може да се разпорежда с имуществото му. 

Здравната инвестиционна компания разполага и с експерт „Връзки с обществеността“. Негова сфера е "организирането и осъществяването на всички видове интервюта, пресконференции, презентации, делови срещи и др". Осигурява "достъп на на медии, граждани и заинтересовани лица до интересуващата ги информация". Освен това планира и "организира кампании и комуникационни стратегии", поддържа уебсайта на ЗИКДБ. Предвид оскъдната комуникация с дружеството този експерт е непознат за журналистите.

Последният член на екипа е техническият секретар, който по длъжностна характеристика освен че "систематизира кореспонденцията на дружеството и я предава на директора", "приема и изпраща мейли, снабдява с канцеларски материали" и др.

От справка до OFFNews, получена по Закона за достъп до информация, става ясно, че от създаването на компанията (8.09. 2020) към 30 април 2024 г. разходите за възнаграждения на тримата членове на Съвета на директорите са в размер на 661 000 лв. За първите месеци от старта на ЗИКДБ (08.09.2020 – 31.12.2020 г.) – членовете на Борда се разписват средно срещу заплата от 5083 лв. (общата сума на възнагражденията  от този период е 61 хил. лв.). След силното начало през 2021 г. се отбелязва спад във възнагражденията - тогава член на Борда получава средно 3888 лв. месечно (разходите за заплатите им за цялата година възлизат на 140 хил. лв.). През следващите три години се забелязва ръст на възнагражденията за ръководния орган на компанията от средно 5083 лв. през 2022 г., до 5722 лв. през 2023 г. и 5916 лв. през 2024 г.

Външни услуги, консултанти

Освен посочените разходи за заплати през 2022 и 2023 година са привлечени лекари за разработване на концепция за структурата на Националната детска болница, чиито брутен хонорар е в размер на 10 хил. лв.

През 2023 г. се извършва смяна на ръководството и екипа на дружеството и за годишното счетоводно обслужване на дружеството е заплатена брутната сума от хиляда лв..

През същата година са сключени договори с външни експерти по финансово управление и контрол, в размер на 4 хил. лв. бруто. Пак през 2023 г. на дружеството са предоставени консултантски и експертни услуги по подготвянето на комплексната оценка на стойност 9 хил. лв.

За същия период има назначена комисия, която да проведе обществената поръчка по разрушаването и премахването на съществуващите сгради на терена в "Горна баня". Хонорарът възлиза на 5 хил. лв. 

Отново през 2023 г. е нает външен консултант, който да изготви становище по постъпили жалби на собствениците, чиито сгради трябва да бъдат разрушени. Хонорарът на консултанта е 3 хил. лв.

През 2024 година са използвани външни експерти, назначени като членове на комисия по провеждането на обществената поръчка за инженерно-геоложко и хидрогеоложко проучване, чийто брутен хонорар е в размер на 2 хил. лв.

В делото по жалбите пред Върховен административен съд, свързани с терена в кв. "Горна баня" и прилежащите сгради, които подлежат на събаряне, „Здравна инвестиционна компания“ ЕАД е представлявана от адв. Ваня Толева по "договор за правна защита и съдействие срещу възнаграждение" в размер на 25 хил. лв.

Други 69 хиляди лв. получава „СТИВ 88" ЕООД, фирмата, която печели обществената поръчка за предпроектно инженерно-геоложко и хидрогеоложко проучване на терена в "Горна баня". Тя е и единствен участник в конкурса.

 

 

Както е видно от таблицата, разходите за персонал и външни услуги са основно перо за бюджета на здравната инвестиционна компания. 

Но явно това не е достатъчно, защото в края на юни Министерството на здравеопазването обявява конкурс за набиране на екип за новосъздадения отдел "Национална детска болница" към дирекция "Публични предприятия и управление на собствеността". На пръв поглед дейностите на компанията и новия отдел се припокриват, но вероятно това е заключение на непросветени.

Според условията на конкурса в отдела предстои да бъдат назначени началник, трима главни експерти и главен юрисконсулт

Юрисконсултът ще изготвя експертни становища и анализи "свързани с функциите на дирекцията и правомощията на министъра по управлението на търговските дружества с държавно участие в капитала" твърде общо казано. Конкурсът за избора му предвижда решаване на тест и провеждане на интервю.

За длъжността "главен експерт" в отдела "Национална детска болница" са предвидени три щатни бройки. Те трябва да "подпомагат дейността на отдела при събирането и систематизирането на информация и обработка на данни". Да разработват експертни анализи и изготвят становища, "свързани с дейността на дирекцията и осъществяването на правомощията на министъра на здравеопазването".

Кандидатите трябва да имат компетенции в областта на техническите науки, архитектурата, строителството и геодезията, машинното и общото инженерство. Изборът и по документи.

Избраният за "началник на отдел" ще "организира, планира и контролира дейността" на отдела "Национална детска болница". Допускат се кандидати, които имат познания в областта на социалните, стопанските, правните и дори политическите науки. И този кандидат се избира с тест и интервю.

С какво разполагаме - имаме държавна здравна инвестиционна компания за изграждането на детска болница, в която на четирима щатни служители има борд от трима души. Има и външни консултанти, които оказват услуги там, където експертността на служителите в компанията е недостатъчна или законови процедури го изискват. Скоро ще имаме и петчленен отдел "Национална детска болница", чиято дейност, колкото и мъгляво да е формулирана, вероятно ще дублира тази на вече съществуващата държавна компания. Това, което нямаме, е национална детска болница. 

https://offnews.bg/

1 Коментара

свободен

2 days before

А Аз мисля че са необходими няколко подлеци ,прадажници и всичко е ОК,

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.