Корумпиран министър издъхва в залата на парламента

Лазар Паяков е покосен от инфаркт малко преди да даде обяснения за необяснимото си забогатяване

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/korumpiran-ministar-izdahva-v-zalata-na-parlamenta/110941 SvobodnoSlovo.eu
Корумпиран министър издъхва в залата на парламента

Лазар Паяков е покосен от инфаркт малко преди да даде обяснения за необяснимото си забогатяване

Бившият финансов министър Лазар Паяков получава масивен инфаркт на 10 август 1910 г. заради обвинения в корупция

 

До него и след него няма подобен случай в българския парламент. Паяков умира на път към трибуната едва 50-годишен. Сърцето му не издържа в момент, когато е призован от председателстващия заседанието да се яви и да обясни как и защо е ощетил държавата.

 

Сърдечният разрив на Паяков е мигновен. Дали обаче е в резултат на обидата за честния политик и финансист или се случва от срам и е проговорила гузната му съвест на действително корумпирания бивш министър, няма как да бъде даден категоричен отговор на този въпрос. 

 

От разказа на Султана Рачо Петкова става ясно, че Фердинанд е уважавал много бившия финансов министър и е недолюбвал друг бивш политик – рано починалия през 1901 г. Константин Стоилов. На погребението на Паяков, Фердинанд заявява, че той и България губят може би най-способния министър на финансите.

 

Когато погребалното шествие минавало покрай двореца, князът излязъл пред железните порти и козирувайки отдал последна чест на подсъдимия Лазар Паяков.

Източник: Уикенд

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.