КОШЛУКОВ, СПРИ ИЗЛЪЧВАНЕТО НА СЕРИАЛА "ВОЙНАТА НА БУКВИТЕ"! НЕ ИЗТЕЗАВАЙ БЪЛГАРИЯ!

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/koshlukov-spri-izlachvaneto-na-seriala-voynata-na-bukvite-ne-iztezavay-balgariya/44156 SvobodnoSlovo.eu
КОШЛУКОВ, СПРИ ИЗЛЪЧВАНЕТО НА СЕРИАЛА "ВОЙНАТА НА БУКВИТЕ"! НЕ ИЗТЕЗАВАЙ БЪЛГАРИЯ!

Драги Кошлуков, настоявам веднага да прекратиш излъчването на сериала "Войната на буквите" по БНТ!

Мога само да гадая по какви причини си назначен за генерален директор на Националната телевизия и защо си упълномощен еднолично да одобряваш филмови "проекти" за финансиране и излъчване по националната медия. Никога не разбрах какво всъщност си завършил. Прочетох, че си "учил" английска филология в СУ, после си "учил" политология в Калифорнийския университет. Дали "да си учил", означава да имаш диплома, само ти си знаеш, както си го знаят Киро и Наско. Но завършването на магистратура или дори на пълен академичен курс в американски университет, не може вече да впечатли никого подир управлението на ПП. 

Творчески актив нямаш - а той е необходим при оценката на художествени проекти. Общението ти с книгите се изчерпва главно от битността ти на библиотекар в твоя роден Пазарджишки затвор. Не съм ти светила, но факт е, че "дисидентите", с които си делил килията, впоследствие бяха осветени като едни от най-активните агенти на ДС. И с такава не твърде близка до изкуството биография, ти днес чертаеш културната политика на БНТ и влияеш върху "културния облик" на цялата страна. Оправданието, че преди теб цяла рота нищожества се изредиха да управляват Националната телевизия, не е меродавно. Няма да припомням предишните ти "успехи", достатъчен е поглед върху филма "Ботев", финансиран частично от теб с държавни, тоест с наши средства, който се превърна в един от най-гръмките провали в киноизкуството. Не твой провал, не провал на кино-шмекера Максим Генчев, с когото явно споделяте еднакви критерии - а провал на съвременна България.

Ето защо днес те призовавам да проявиш минималното чувство за срам, което, според психолозите, е характерно за човешкия биологичен вид и незабавно да спреш излъчването на грубия, компрометиращ България, исторически и културен фалшификат, финансиран от БНТ ( по твое лично усмотрение ) и назован с помпозното заглавие "Войната на буквите". Признавам, че оценявам дозата мрачна ирония, скрита в това заглавие. Филмът действително е обявил война не само на българските букви, но и на българската памет.

Защо, според мен, подир втория епизод, издевателствата над публиката е крайно време да бъдат прекратени:

1. Създателите на филма твърдят, че той не е исторически, а само се опира на някакъв общ исторически фон. Това е подла мимикрия. На екрана са пресъздадени образи и събития, свързани с най-величавите моменти от българската история - с апогея на Първото българско царство. Пресъздадени са примитивно, невежествено, гротескно. Подменени са духът и поведението на изключителните личности от Симеоновата епоха и на първо място на великия цар - пример на всички по-късни български владетели и интелектуалци. Натрапени са мерките, порочните поведенчески модели и словесната клоака на упадъчния съвременен свят - на мутрите, шарлатаните и чалгарите. Цар Симеон Велики е представен като звяр и палячо - брутален убиец,  шизофреник, който публично наръгва своя боил с кама, също както мафиотът Лъки Лучано публично троши глави с бейзболна бухалка. Тази "демонстрация на власт и авторитет" няма нищо общо с българската историческа реалност, тя е проява на мафиотизацията и лумпенизацията на днешните общества. 

Това ли ще бъде матрицата, която съвременното българско "киноизкуство" ще впечати в съзнанието на младите поколения? Младите днес не четат дори жалките окастрени учебници по история, не стъпват в библиотека - и следователно тъкмо тези извратени представи от злополучния филм, те ще носят до края на живота си и ще предадат на децата си. Какъв повод за българска гордост ще имат тези млади българи? Каква опора ще търсят в миналото, за да оцеляват в бъдещето? Бруталност, бездуховност, кретенизъм - това ли за тях ще бъде националната ни история?

Очаквам в най-скоро време мнението си по този въпрос да огласи и т.нар. академична историческа общност.

2. Сценарият е слаб, напомня сценарий на безличен приключенски филм за непълнолетни. Диалозите са пошли, безсъдържателни, липсват запомнящи се фрази. Единственото, което впечатлява, са репликите от днешния тийнейджърски жаргон, които компрометират една "творба, ползваща исторически фон". Няма и помен от обещаната "философска дълбина", която уж щяла да бъде гръбнак на филма. Вероятно това са слабости на самия роман, по който е създаден сценарият. Много от филмите в добрите времена на европейското кино, особено на италианското, са създадени по мотиви на невзрачни литературни произведения, но талантът на сценариста и режисьора са превърнали кинотворбите в шедьоври. Случаят със сценария на "Войната на буквите", уви, не е такъв.

3. Актьорската игра е куха, бездушна. Речта често е непоносима,  неразбрана. Артикулацията е лоша. Зрителят се напряга да различи думите. Образи не се изграждат. То няма и драматична канава, за да бъдат изградени. Някои образи предизвикват мъчителен смях. Зрителят е скован от оная неловкост, която се предизвиква от нелепото зрелище. Сценографията е прекалено схематична, несъответстваща на описанията в изворите. Явно, парите са хвърлени за хонорари на "звезди" ( да се смееш ли, да ревеш ли! ), а не за исторически достоверни декори, костюми и статисти.

Така че, приятелю Кошлуков, нямаш алтернатива - трябва да кръцнеш лентата и да се извиниш на България. Чакам самият ти да се явиш на екрана следващата неделя в 21.00 и да се покаеш. Надявам се, че си прочел нещо от стотиците хиляди убийствени критики за този филмов изтърсак с вродена умствена недостатъчност. Разбира се, достойно би било да върнеш разхитените за двата безумни провала народни пари. А след като сториш това - тихо си подай оставката и напусни БНТ през задния вход! Стига гаври с България!

Милена Върбанова 

32 Коментара

Динков

преди 1 година

Хора като Кошлуков и Генчев са родени без чувство за срам. По-точно, те въобще са лишени от всякакви чувства. За тях националните идеали са стока, която безцеремонно продават за повече от 30 сребърника. Те изпитват вълнение само в съприкосновение с банковите си сметки.

Коментирай

Чочо

преди 1 година

Това е по поръчка на ДПС,да се подиграят с бълг.история а Кошлуков им е машата.Как не се срамува .

Коментирай

Росица Димитрова

преди 1 година

Подкрепям всяка една дума от написаното по-горе, защото и аз мисля абсолютно същото.

Коментирай

Георгиева

преди 1 година

Филмът е абсолютна гавра с историята ни и историческите личности от един от най-успешните за България периоди. Слаба актьорска игра, невъзможност да се пресъздаде духът и атмосферата на онези години. Ако не сте гледали историческите филми за България(за Аспарух, за Цар Борис І, за Симеон) правени едно време, гледайте ги и ще видите огромната разлика.

Коментирай

Рики

преди 1 година

Престанете да гледате само през черните си очила! Престанете с българското негативно отношение към всеки и всичко! Браво на екипа,сътворил филма " Войната на буквите"! Поклон!

Коментирай

Драганова

преди 1 година

Не ми харесва филма като сценарий.Очаквах нещо друго.

Коментирай

Драганова

преди 1 година

Не ми харесва филма като сценарий.Очаквах нещо друго.

Коментирай

Тони

преди 1 година

Какво сте очаквали ? Какво сте разбрали ? Това е просто КИНО , не академично произведение . Поздравления за всички създатели и участници . Смело е ! И много трудно !

Коментирай

Тони

преди 1 година

Какво сте очаквали ? Какво сте разбрали ? Това е просто КИНО , не академично произведение . Поздравления за всички създатели и участници . Смело е ! И много трудно !

Коментирай

ИвайлоК

преди 1 година

Коментар точен и остър като бръснач. В десетката е. Поклон, г-жо Върбанова!

Коментирай

Иванова

преди 1 година

Какъвто романа, такъв и филма - позор за българската история и то за за Златния век, с който само можем да се гордеем като българи, а не да го опошляваме. Напълно съм съгласна със статията. Поздравления за г-жа Върбанова! Добре е, че все още има такива смели истински българи като нея.

Коментирай

МИХАЙЛОВ

преди 1 година

...АМИ КАКВО ДА ОЧАКВАТЕ ОТ ЕМИЛ КОШЛУКОВ - - ТЕРОРИСТА - СЪДЕНИЯ И ОСЪДЕН ОТ БЪЛГАРСКИ ВОЕНЕН СЪД НА НАД ПЕТ ГОДИНИ ЗАТВОР ЕФЕКТИВНО С ВЛЯЗЛА В СИЛА ПРИСЪДА ЗА ТЕРОРИЗЪМ И ОТЛЕЖАЛ В ЗАТВОРА САМО ОКОЛО ГОДИНА, СЛЕД КОЕТО ПРЕДСРОЧНО И НЕЗАКОННО ОСВОБОДЕН С ХОДАТАЙСТВОТО НА ДОБРИ ДЖУРОВ... ...И ТОЯ ТЕРОРИСТ ОСЪЖДАН ЗА ТЕРОРИЗЪМ СЕГА Е ПОСТАВЕН ЗА ШЕФ НЕ НА НЯКОЯ СЛАДКАРНИЦА ИЛИ КАФЕНЕ, А ЗА ШЕФ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ...

Коментирай

МИХАЙЛОВ

преди 1 година

...Ами какво да очаквате от Емил Кошлуков - - тоя терорист, съден и осъден от българския военен съд за тероризъм на над пет години затвор - - ефективно и отлежал само около година в затвора, след което е освободен незаконно с ходатайство от Добри Джуров... ...И тоя истински терорист лежал в затвора за тероризъм сега е поставен за шеф на Българската национална телевизия... ...Какво да очаквате от такъв терорист, освен измяна и предателство на вяра, род и родина на българските национални интереси и служба като агент еничар и прислужник на чужди тайни служби и интереси на чужди държави...

Коментирай

Бъбу

преди 1 година

Ами той сценария е гола вода, ама нали е по романа на прехвалената "писателка" Людмила Филипова, а всички знаем коя е тя.

Коментирай

Василев

преди 1 година

Филмът е тотален провал. Всичко, от сценария, през режисурата до играта на актьорите ме струва.

Коментирай

Тодоров

преди 1 година

До тук разбрах, че всички знаете Кошлуков, само не мога да се сетя коя е Милена Върбанова. Другото си е типично нашенско: злоба, завист и негативизъм "не знам как, но не е така"

Коментирай

Бай Иван

преди 1 година

Не познавам Милена Върбанова, но се подписвам под всяка нейна дума за този филм, омаскаряващ най-славните страници на нашата история!

Коментирай

Боги

преди 1 година

Тодоров, щом знаеш кой е Кошлуков, но не знаеш коя е Милена Върбанова, това говори достатъчно ясно за теб. Двамата изобщо не могат да бъдат сравнявани. Г-жа Върбанова е на космическо ниво над псевдоинтелигента Кошлуков.

Коментирай

Фильо

преди 1 година

Г-це Върбанова, от статията ви бълват само злоба и жлъч. Дори не я прочетох до края.. Личностни нападки и омраза, върху нещо толкова изящно - филмово изкуство... Затова нямаме съвременно кино, защото кино-критиците са повече от режисьорите. На мен в този сериал не ми харесва единствено слабата актьорска игра, иначе не е зле като продукция. Сега, кой я бил финансирал и одобрил - тва са некви дребнавости и злобеене, гарнирано с грозни личностни нападки, г-це Милена. Излагате се.

Коментирай

Таня

преди 1 година

Не сме живели в епохата на Цар Симеон,но филма си е прекрасен.Злобата я залива с кофа тази дама Върбанова,нека разкаже каква е истината за Цар Симеон Той наистина е бил сприхав и нервен казвали са го историци по История.бг по БНТ.

Коментирай

Таня

преди 1 година

Не сме живели в епохата на Цар Симеон,но филма си е прекрасен.Злобата я залива с кофа тази дама Върбанова,нека разкаже каква е истината за Цар Симеон Той наистина е бил сприхав и нервен казвали са го историци по История.бг по БНТ.

Коментирай

Кера Тамара

преди 1 година

Съгласна съм с Милена Върбанова. Но все пак да й кажа - не се пише Усмотрение, а Осмотрение. :)

Коментирай

Фил

преди 1 година

Бреей, и тука цензура. Написах вчера коментар който е критичен към г-жа Върбанова, и не е публикуван. Ами, да ви серем на стандартите и на вас, не сте по-различни от Кошлука.

Коментирай

Милена Върбанова

преди 1 година

Благодаря за коментарите! Не се пише "осмотрение" - правилното изписване е "усмотрение", моля, проверете в речника. Навремето имахме добри начални учители. Имаше и отлични филми, които изградиха висок художествен вкус у зрителя. А днес, уви, има някакви хора, които се гордеят, че харесват "Войната на буквите". Звучи жалко.

Коментирай

Милена Върбанова

преди 1 година

Благодаря за коментарите! Не се пише "осмотрение" - правилното изписване е "усмотрение", моля, проверете в речника. Навремето имахме добри начални учители. Имаше и отлични филми, които изградиха висок художествен вкус у зрителя. А днес, уви, има някакви хора, които се гордеят, че харесват "Войната на буквите". Звучи жалко.

Коментирай

Милена Върбанова

преди 1 година

Благодаря за коментарите! Не се пише "осмотрение" - правилното изписване е "усмотрение", моля, проверете в речника. Навремето имахме добри начални учители. Имаше и отлични филми, които изградиха висок художествен вкус у зрителя. А днес, уви, има някакви хора, които се гордеят, че харесват "Войната на буквите". Звучи жалко.

Коментирай

Милена Върбанова

преди 1 година

Благодаря за коментарите! Не се пише "осмотрение" - правилното изписване е "усмотрение", моля, проверете в речника. Навремето имахме добри начални учители. Имаше и отлични филми, които изградиха висок художествен вкус у зрителя. А днес, уви, има някакви хора, които се гордеят, че харесват "Войната на буквите". Звучи жалко.

Коментирай

Милена Върбанова

преди 1 година

Благодаря за коментарите! Не се пише "осмотрение" - правилното изписване е "усмотрение", моля, проверете в речника. Навремето имахме добри начални учители. Имаше и отлични филми, които изградиха висок художествен вкус у зрителя. А днес, уви, има някакви хора, които се гордеят, че харесват "Войната на буквите". Звучи жалко.

Коментирай

В. Костадинова

преди 1 година

Аз съм гневна на филма и вече го изразих на страницата си, но това не е достатъчно, както не е достатъчно просто да поздравим Милена Върбанова. Мили хора, трябва да се борим, това е предателство. Каква протекция е прокарала този сценарий през съвета за филмопроизводство - не зная - но би трябвало не само да се спре филма, а и да се разформирова този съвет. Попитайте историците за семейството на Симеон, потърсете сведения за Боян Мага.... Та как е възможно да се правят такива съчинения с името на наша историческа личност! Ако авториките си падат по съчиненията, можеха да направят историческо фентъзи, но не такава гнусна гавра.

Коментирай

В. Костадинова

преди 1 година

Аз съм гневна на филма и вече го изразих на страницата си, но това не е достатъчно, както не е достатъчно просто да поздравим Милена Върбанова. Мили хора, трябва да се борим, това е предателство. Каква протекция е прокарала този сценарий през съвета за филмопроизводство - не зная - но би трябвало не само да се спре филма, а и да се разформирова този съвет. Попитайте историците за семейството на Симеон, потърсете сведения за Боян Мага.... Та как е възможно да се правят такива съчинения с името на наша историческа личност! Ако авториките си падат по съчиненията, можеха да направят историческо фентъзи, но не такава гнусна гавра.

Коментирай

Милена Върбанова

преди 1 година

Благодаря на коментиралите! Благодаря от цяло сърце на тези читатели, които ме подкрепят! Благодаря на Боги и на г- жа Костадинова - да, нужна е борба за културата! Това е борба за България!

Коментирай

Милена Върбанова

преди 1 година

Благодаря на коментиралите! Благодаря от цяло сърце на тези читатели, които ме подкрепят! Благодаря на Боги и на г- жа Костадинова - да, нужна е борба за културата! Това е борба за България!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.