Кой е „Нотариуса“ в АПИ и ще се заеме ли прокуратурата с него? Част-1 (ДОКУМЕНТИ)

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/koy-e-notariusa-v-api-i-shte-se-zaeme-li-prokuraturata-s-nego-chast-1-dokumenti/130700 SvobodnoSlovo.eu
Кой е „Нотариуса“ в АПИ и ще се заеме ли прокуратурата с него? Част-1 (ДОКУМЕНТИ)

За безобразията в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) сме писали не един път. След нашите разследвания бяха отправяни и депутатски въпроси към регионалния министър, но главния виновник продължава да твори безобразия. Оказва се, че е недосегаем!

По тази причина метафорично решихме да го наречем „Нотариуса“, тъй като никой не го закача. Отговорен за всичко, което се случва в АПИ е председателят на агенцията. На 8 юни 2023 г. за шеф на АПИ е назначен инж. Ясен Йорданов. Във визитката му е написано, че има близо 30-годишен опит. В подготовката на проекти и изграждането на обекти  в България. Експертизата му е оценена и в чужбина, където е работил по различни проекти.

За девет месеца обаче се оказва, че Йорданов сътворява уникални безобразия и нарушения на закона. Вече сме ви разказвали за порочното назначение на главния секретар Йоана Пеловска. За същата бяха назначени два конкурса и за да отговори на изисквания за професионален опит, представи извлечение от регистър „Булстат“. Депутатите бяха потресени от това въпиющо нарушение на закона, но прокуратурата не си мръдна пръста. С широко затворени очи остана и шефа на АПИ инж. Ясен Йорданов. Явно на Йорданов му е трябвал точно такъв главен секретар, който да си затваря очите.

И как няма да си затваря очите, когато става въпрос за милиони левове. А с милиони левове могат да се купят много неща в България! Медии, проверяващи, вероятно прокурори, но не и честни журналисти.

И така. Нека започнем този разказ за „Пътния Нотариус“ Ясен Йорданов и безумията за милиони. Не един и два пъти сме писали, че една от най-мощните корупционни схеми в АПИ е непубликуването на заданията за извършване на ремонти, цените и коя фирма извършва ремонта. Криейки тези задания обществото няма как да знае на какви цени се ремонтират пътищата? Ремонтират ли се въобще пътищата или всичко се отчита на книга, а под масата става „делкането“.

Жертва на подобна схема става и пътно-строителното дружество ДЗЗД „РОУД ПРОДЖЕКТ“. Същото има действащ договор подписан от шефа на АПИ Ясен Йорданов, но не получава възлагане за ремонти. Да правилно сте прочели- фирмата не получава възлагане за ремонт на пътища.

Тези възлагания се дават на друга фирма с прекратен договор, която освен това работи на по-високи цени. Вероятно в тези по-високи цени е включено и „делкането“ под масата?

В безизходицата си ДЗЗД „РОУД ПРОДЖЕКТ“ се обръща към регионалната комисия в парламента.

Фирмата така и не може да проумее как така хем има договор за ремонт на пътища, а ремонтите се възлагат от АПИ на друга фирма с прекратен договор и на всичкото отгоре на по-високи цени. Ето какво пише на страница четвърта от писмото до регионалната комисия:

Както сами виждате става въпрос за милиони левове. Става ясно, че и прокуратура, МВР и други институции са със затворени очи. Явно „Пътния Нотариус“ е много мощен и затваря очи и усти? Ето какво пише на страница 5 от сигнала на ДЗЗД „РОУД ПРОДЖЕКТ“ до регионалната комисия:

Пред регионалната комисия шефа АПИ Ясен Йорданов се оправдава, че бил заблуден. Той обаче не дава отговор как може да бъде заблуден, когато лично той е подписал договора?

Не дава и обяснения с колко са ощетени данъкоплатците от разликите в цените? Кой ще плаща щетите и как е платено на фирма, която няма договор за ремонти?

Единствен случай ли е този или има и други такива случаи? За това ще разкажем във втора част. Оставаме в очакване прокуратурата да се задейства. Очакваме новият регионален министър незабавно да уволни Ясен Йорданов.

Източник: mediamall.info

1 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.