КПКОНПИ се предаде по делото срещу Елена Йончева

Комисията е осъдена да й плати разноски по делото в размер на 1 949 лв.

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/kpkonpi-se-predade-po-deloto-sreshtu-elena-yoncheva/114107 SvobodnoSlovo.eu
КПКОНПИ се предаде по делото срещу Елена Йончева

Комисията е осъдена да й плати разноски по делото в размер на 1 949 лв.

Според отговорите на КПКОНПИ дадени на печатно издадени, от началото на годината до средата на този месец, Антикорупционната комисия се е отказала от 11 иска за конфискация. Причината за това е Тълкувателно решение на Върховния касационен съд от 18 май. Решението постановява, че може да се конфискува само налично имущество с неустановен произход. Следователно не може да бъде отнето имущество, което през последните 10 години не е било във владението на човека. Тълкувателните решения на съда са със силата  на закон.

Едно от делата, водено срещу евродепутатката Елена Йончева, беше отхвърлено, и комисията е осъдена да й изплати 1949 лв. разноски по делото. Общата стойност на десетте отхвърлени дела, водени в различни градове, е 2 866 288 лв. Най-голямата сума, търсена в едно дело в Пловдив, беше на стойност над 723 хил. лв. и то е прекратено в началото на месеца, а по него комисията беше осъдена да плати 1300 лв. разноски.

В годишния доклад на КПКОНПИ за изминалата година се посочва, че през нея са влезли в сила общо 45 решения на съда по дела за конфискация, а общата им стойност е 13 782 523 лв. В полза на КПКОНПИ са присъдени над 93 хил. лв. за разноски, но комисията е била осъдена да плати такива по отхвърлената част от исковете в размер на 182 160 лв.

Източник: narod.bg

 

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.