Крадат милиони чрез сменена банкова сметка

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/kradat-milioni-chrez-smenena-bankova-smetka/113812 SvobodnoSlovo.eu
Крадат милиони чрез сменена банкова сметка

Всеки ден в ГДБОП има по 30 сигнала за киберпрестъпления

Криптират информацията от компютъра и искат откуп, за да дадат паролата

Атаките успяват заради човешка грешка

Български фирми губят милиони заради киберпрестъпления. Най-големи измами стават чрез смяна на номера (IBAN) на банкова сметка, каза Владимир Димитров, ръководител на дирекция “Киберпрестъпност” в ГДБОП. Хакерите следят електронната кореспонденция между две фирми. След като в изпращаните мейли фирмите договорят всички условия по сделката и се стигне до плащане, хакерите сменят в поредния мейл номера на банковата сметка, по която трябва да бъдат преведени парите. Така фирмата купувач превежда пари по сметка на хакерите вместо по банковата сметка на доставчика.

На всеки четири дни някоя фирма губи по 30-50-100 хил. евро, каза Владимир Димитров. А няколко пъти в годината компании губят милиони, допълни той. Владимир Димитров участва в конференция, на която бяха представени резултатите от национално представително проучване на тема киберсигурност: “Кибер здраве България 2023”, проведено от социологическа агенция “Тренд” по поръчка на Съюза за стопанска инициатива (ССИ).

Много голям проблем за фирмите е и хакване на някой компютър и криптиране на наличната информация на него. След това хакерите искат откуп, за да дадат паролата за отключване на информацията. Ако фирмата не плати, реално губи криптираните данни, които може да са от съществено значение за дейността ѝ.

90% от пробивите в различни организации се дължат на човешка грешка, каза Красимир Симонски, зам.-председател на ССИ. Във фирми, в които компютрите са вързани в обща мрежа, ако хакерът пробие един от компютрите и криптира информацията на него, може да направи това и с всички останали компютри в мрежата. Най-често това става, като някой служител от фирмата отвори мейл, изпратен от хакерите.

Често срещана измама е и чрез платформи за търговия с акции, злато, криптовалути. Хора се регистрират за търговия с тези активи, откриват си сметка, внасят в нея пари, а след няколко месеца, когато решат за изтеглят парите, се оказва, че са станали жертва на измама. Има случаи, при които чрез тази схема хора са изгубили по 50-70 хил. евро, обясни Владимир Димитров.

Много разпространени са и романтичните измами. Измамници от чужбина се свързват с българки чрез социалните мрежи и започват да комуникират с тях. Най-често се представят за американци и на някакъв етап от общуването казват, че са им необходими пари, за да дойдат до България и да заживеят с жената, която е жертва на измамата. Има жени, които продават имоти, взимат заеми, за да преведат сума от например 10 хил. евро. След като дадат парите комуникацията с тях спира и така те разбират, че са станали жертва на измама.

Част от дейността на дирекцията “Киберпрестъпност” в ГДБОП е и следене в интернет на хората, които свалят детска порнография. Всяка седмица задържат такива граждани в различни населени места на страната.

В дирекцията “Киберпрестъпност” работят 50 души, които се противопоставят на 15 различни вида киберпрестъпления, каза Владимир Димитров. Предстои на сайта на ГДБОП ясно да бъдат описани тези видове престъпления, допълни той. Целта е хората да бъдат по-осведомени, за да не стават жертва на хакерите.

Явор Колев, директор на “Информационни технологии и киберсигурност” в ЗК “Лев Инс”: Децата не знаят как да се пазят

Правят регистър на педофилите

Децата не знаят как да се пазят в интернет, каза Явор Колев, директор на “Информационни технологии и киберсигурност” в застрахователна компания “Лев Инс”. Затова ние от “Лев Инс” започнахме кампанията “Пази детето в интернет”, допълни той. Обиколихме всички областни центрове и по-малки населени места, срещнахме се с 130 хил. деца и им дадохме насоки за безопасно използване на интернет, обясни Явор Колев.

От срещите с децата е станало ясно, че техните родители не се интересуват какво правят в интернет. Затова в продължението на кампанията “Пази детето в интернет” ще бъдат включени и родители.

Миналата седмица бяха прие­ти промени в Закона за защита от домашно насилие. Той предвижда създаването на регистър на педофилите. Това е мощен инструмент за превенция, каза Явор Колев. Хората, които са осъдени и бъдат включени в регистъра, няма да могат да бъдат треньори, учители, да откриват парти центрове, няма да имат достъп до деца, обясни Явор Колев.

Резултати от проучване “Кибер здраве България 2023”:

 

69% от хората се чувстват застрашени от кибератаки

Образованите разбират опасността

 

69% от хората в различна степен се чувстват застрашени от кибератаки. Това показва национално представително проучване за киберсигурността, проведено от социологическа агенция “Тренд” по поръчка на Съюза за стопанска инициатива. То е проведено сред пълнолетни граждани от 4 до 11 юли, като отговорите на въпросите са давани лице в лице и са отбелязвани на таблет.

На въпроса “Как оценявате заплахата от кибератаки” 29% от участниците в проучването са отговорили, че заплахата е висока, 7% са посочили, че заплахата е много висока, а 33% - че е умерена. Младите и образованите хора по-често посочват, че заплахата е висока и много висока. А отговори, че заплахата е умерена или ниска, са давали хора с по-ниска степен на образование, често живеещи в по-малки населени места.

Поръчахме проучването, за да установим какви са нагласите в обществото за киберсигурността, каза Кузман Илиев, председател на Съюза за стопанска инициатива.

Изследването показва, че 86% от хората ползват интернет, а 40% ползват интернет няколко пъти на ден. Като тези от 18 до 49 години ползват интернет повече от хората на възраст над 50 години. Въобще не ползват интернет само 14% от хората, като най-често те са на възраст над 70 години. Същевременно хората не се чувстват сигурни при използването на интернет. Хората с ниско образование и в малките населени места са по-малко сигурни.

По-скоро осведомени за заплахите в интернет се чувстват 30% от участниците в проучването, а 42% са отговорили, че са по-скоро неосведомени. 30% от анкетираните са посочили, че са напълно неосведомени за кибератаките. Нито един от анкетираните не е казал, че е напълно осведомен за киберзаплахите. Повечето хора не знаят какви са видовете кибератаки, показва проучването. Хората имат нужда от допълнителна информация за киберпрестъпленията, коментира Евелина Славкова от “Тренд”.

Проучването показва, че 5% от хората са били жертва на кибератака. Но реално техният брой може да е и по-голям, защото не всеки би признал такова нещо. Повечето хора добре пазят ПИН кода на банковата си карта. Но 42% от хората посочват, че са споделяли в интернет лична информация като име, телефонен номер, адрес. Този дял е по-голям при хората на възраст над 40 и над 50 години. Най-често такава информация се споделя в интернет при онлайн пазаруване. А повечето хора не знаят как тази информация може да бъде използвана срещу тях. Само 48% от анкетираните са посочили, че използват антивирусен софтуер, а 42% използват сложни пароли за регистрациите си в инретнет като превенция срещу кибератаки.

53% от хората биха се осведомили повече по темата за киберсигурността, показва проучването. На въпрос към кого бихте се обърнали за съвет 34% са отговорили - към отговорните институции, 30 на сто към приятел или познат. Същевременно 69% от участниците в проучването не знаят кои са отговорните институции за киберсигурността в страната.

На въпроса кой носи отговорност за децата в интернет 48% са отговорили, че това са родителите. 17% са посочили, че отговорността е на държавата, но някои смятат, че отговорността е на доставчиците на цифрови технологии или на образователната система.

На въпроса как може да се подобри киберсигурността 39% са отговорили “със строги закони и ефективно налагане на санкции”. Но 25 на сто смятат, че трябва да се подобри образованието.

Данните от проучването показват, че българите осъзнават, че има проблем, коментира Кузман Илиев. Но хората не знаят как може да станат жертва на киберпрестъпление. Затова трябва да сме по-разумни, да инвестираме в дигитални умения и париране на корпоративния шпионаж, каза Кузман Илиев.

На пазара има адекватни решения за защита от кибератаки, каза Кирил Григоров, представител на фирма за киберсигурност. Например киберзастраховките може да покрият финансовите проблеми, причинени от кибераката, обясни той.

Лъжа във фейсбук доведе до масова психоза

Цигани излязоха с брадви и лопати да пазят децата си 

МВР издирва злосторниците, уплашили родителите

 

Няма отвлечен малчуган в Пирдоп

Патрулен автомобил на полицията обикаля из циганска махала в Пловдивско, за да успокои хората, излезли със сопи, брадви и лопати да бранят децата си от похитители.

Масова психоза обхвана циганските махали в над 20 села в Пловдивско. Мургави родители излязоха въоръжени със сопи, брадви, чукове и лопати, за да бранят децата си от похитители, които искали да ги отвлекат, за да вземат органите им за трансплантации. Това се случи в в 20-те години на 21 век в България, където всички идиотщини се диктуват от фейсбук и другите социални мрежи, в които иначе е почти задължително циганите да се наричат роми, за да не се пречи на добрите нрави.

Цялата драма тръгва от злосторници, пуснали снимка на автомобил с пловдивска регистрация и текст под нея, че тази кола обикаля нощем из циганските махали, за да търси деца за крадене. В момента ГДБОП разследва кой е авторът на фалшивите новини и когато агентите стигнат до него, най-вероятно той ще бъде арестуван.

“Няма нищо вярно в тези публикации. Автомобилът и собственикът са установени. В хода на нашата проверка са събрани данни, че във въпросната вечер, когато е направена снимката на колата, 53-годишният собственик е бил със семейството в ресторант и по пътя на връщане от заведението е сниман”, заяви комисар Сълко Литов, зам.-шеф на Областната дирекция на МВР-Пловдив.

Във времето на смартфоните обаче всякакви опровержения стигат много по-трудно до хората от съобщенията, всяващи страх. Уплашени цигани, въоръжени с шанцов инструмент вече дават нощни дежурства из махалите, за да опазят семействата си. В полицията са подадени над 50 сигнала, за опасни автомобили, дошли да прибират циганетата.

“Няма случай на отвлечено дете в Пирдоп”, категорични бяха вчера и полицаите от Областната дирекция на МВР-София.

Нито в Софийска, или Пловдивска, нито в някоя друга област в България не е отвлечено дете, но олигофрените и подстрекателите в социалните мрежи не са български патент - има ги по целия свят.

Има нова директива на ЕС

Ще пазят повече сектори от хакерски атаки

Европейската комисия прие нова директива за националната сигурност, която ще разшири действащите в момента мерки срещу кибератаки, каза Георги Станков от Министерство на електронното управление.

В момента има пет ключови сектора за сигурността на страната, които се контролират и постоянно се следят да не бъдат засегнати от кибератака. С новата директива тези сектори ще станат над 10, като ще бъде увеличен и броят на икономическите субекти, които ще трябва да спазват правилата за киберсигурност. Целта е да бъде осигурено тяхното функциониране при всякакви обстоятелства.

Автор: Стефан Кючуков

trud.bg

1 Коментара

Ева

1 year before

Каква защита от педофили сънуват тия? До не са тръгнали срещу майките си - щатите и ЕС? Там педофилите са добри чичковци и скоро ще бъдат изключени от болестните състояния, които трябва да бъдат ограничавани. Който се осмели да пази детето си от педофили, ще бъде вкаран в затвора, а детето му дадено за осиновяване от двойка педофили. Това е положението.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.