Крадец на ток осъди прокуратурата

Дали делото би имало същия изход, ако крадецът бе маргинал, а не магистрат?

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/kradec-na-tok-osadi-prokuraturata/138232 SvobodnoSlovo.eu
Крадец на ток осъди прокуратурата

Дали делото би имало същия изход, ако крадецът бе маргинал, а не магистрат?

Родната прокуратура обича да се хвали, че ежегодно успява да извоюва присъди на стотици крадци на ток. Съдилищата безкомпромисно дават урок на тарикатите, позволили си да се прикачат директно към уличните стълбове или поставили в дома си специално устройство за манипулиране на електромера, но пък за сметка на това наказанията са скромни – най-често пробация или глоба.

Оказва се обаче, че нещата стоят по съвсем различен начин, когато заловеният в крачка не е някой маргинал, а… магистрат. Тогава и през ума няма как да ви мине, че ще получи осъдителна присъда, при все, че проверяващите са открили в дома му устройство за намаляване на сметката за ток.

Доказателство за различните стандарти в правосъдието е районният прокурор от София Константин Сулев.

След продължил две години и половина процес, той бе оправдан по обвиненията за кражба на ток и сводничество заради липса на доказателства. Веднага след това обвинителят завежда дело срещу прокуратурата, настоявайки да бъде обезщетен за претърпените страдания по време на процеса.

Молбата му е приета и в началото на седмицата Софийският апелативен съд му присъди 35 000 лева обезщетение. Парите, разбира се, няма да ги платят прокурорът и съдиите, сътворили този фарс, а бюджетът, който се пълни от данъците на всички граждани.

 

Колкото до самото наказателно дело, юристи го описват лаконично с поговорката „Гарван гарвану око не вади”. За колко ли случая на вкарани в затвора прокурори или съдии можем да се сетим обаче?!

 

На пръв поглед казусът е елементарен. В края на 2016 г. служители на ЧЕЗ откриват при проверка върху електромера в дома на Сулев устройство, което да го манипулира.

Последвалата експертиза доказва, че благодарение на джаджата, обвинителят е успял да намали месечната си сметка за ток с 81%. И така година и половина. Съдебната практика показва, че откриването на подобно устройство на електромера е достатъчно, за да бъде осъден за кражба на ток собственикът на жилището.

 

За всеки непредубеден човек е ясно, че няма как някой зложелател да монтира такова устройство без знанието на собственика. Още повече, че разследващите имат и свидетел – някой си Евгени Хавальов.

 

Пред ченгетата Хавальов разказва, че лично е осигурил на своя приятел прокурор Сулев човек, който срещу 600 лева през октомври 2015 г. монтирал устройството. След подобни факти и свидетелства съдбата на делото би трябвало да е ясна. Да, ама не...

 

Разследването за кражба на ток по никакъв начин не се отразява на кариерата на прокурор Сулев. Нещо повече, той дори успява да се премести в Специализираната прокуратура, където уж се води борба срещу корупцията по високите етажи на властта! Междувременно на неговите колеги им е нужна година и половина, за да напишат елементарния на пръв поглед обвинителен акт. Колко е качествен си личи от решението на съда, който оправдава Сулев заради допуснати сериозни пропуски при разследването. Доколко те са от значение, е друг въпрос. Все пак да не забравяме, че единственото, което трябва да се докаже е, че върху електромера на прокурор Сулев е монтирано устройство за неговото манипулиране.

 

Съдът обаче е на друго мнение. Магистратите виждат проблем, че при проверката е намерено още едно устройство, закачено към друг електромер. Според съда за делото срещу Сулев било изключително важно да се изясни дали двете устройства са монтирани по едно и също време. Разследващите не го правят, което според съда е сериозен пропуск.

 

„Този въпрос не е бил предмет на разследване, а няколко години по-късно е почти невъзможно това да се установи при липса и на подробно описание на състоянието на елтаблото и на секциите в него в протокола за оглед“, пише в мотивите, с които е оправдан Константин Сулев. В същия момент съдиите приемат, че показанията на Евгени Хавальов кога е монтирано устройството са достоверни. В присъдата е посочено, че той няма как да не знае детайлите, ако не е бил очевидец. Да се чуди човек, защо тогава оправдават Сулев!

 

Свидетелят Хавальов е и човекът, който запознава прокурор Сулев с 20-годишната девойка, която според прокуратурата той подтиква да проституира. Според обвинителния акт момичето задлъжнява към магистрата с 300 лв., но не може да му ги върне. Сулев намира решение. Предлага й да стане проститутка, а със заработеното да му се издължи. Обвинителят дори й намира трима клиенти.

 

По време на разследването момичето дава показания за стореното от прокурор Сулев. Част от тях се припокриват и с думите на свидетеля Хавальов. Заради влошеното му от дрогата здравословно и умствено състояние по време на процеса младото момиче няма възможност да повтори разказа си пред съдебния състав. Затова и прокуратурата предпочита да свали обвинението в сводничество срещу Сулев. Интересно, ако въпросното момиче заведе дело срещу Сулев, дали ще го спечели с такава непосилна лекота? И въобще колко българи могат да се похвалят с такъв развой на съдебните процеси? И това, ако не е наглост!

Източник: Уикенд

2 Коментара

олеся

1 month before

и тоя все още е магистрат-обвинител ли??? Ега ти и държавата тогаз, ега ти и "кьоравата и глуха Темида"

Коментирай

олеся

1 month before

и тоя все още е магистрат-обвинител ли??? Ега ти и държавата тогаз, ега ти и "кьоравата и глуха Темида"

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.