Красимир Каракачанов: Парламентът да обложи свръхпечалбите на банки, колекторски фирми и ЧСИ!

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/krasimir-karakachanov-parlamentat-da-oblozhi-svrahpechalbite-na-banki-kolektorski-firmi-i-chsi/144940 SvobodnoSlovo.eu
Красимир Каракачанов: Парламентът да обложи свръхпечалбите на банки, колекторски фирми и ЧСИ!

България се изправя пред все по-големи публични разходи, за които не е ясно откъде ще дойдат парите. Дошло е време държавата да се намеси в онези сектори, които от години се възползват от либералната и хлабава законова рамка и източват милиарди от живата икономика. Става дума за банките, колекторските фирми и ЧСИ, пише в своя позиция председателят на ВМРО Красимир Каракачанов.

Италия вече тръгна в посока облагане на свръхпечалбите на банките. Правителството на Джорджа Мелони предлага за 2025 г. да бъде въведено допълнително данъчно облагане за банковия сектор, като се очакват над 2,5 млрд. евро увеличение на приходите. Мярката ще засегне и застрахователите, откъдето се очаква да бъдат събрани допълнително 1 млрд. евро. Така Италия попълва част от дефицита, който започва да се увеличава, дава пример той.

Каракачанов е категоричен, че в България години наред големите парламентарни партии защитават интересите на банковото лоби, държавата си затваря очите за огромните такси, които банките изсмукват от гражданите и бизнеса. Свръхпечалбите на банките ежегодно изсмукват милиарди от икономиката, с което практически спират развитието на българските предприемачи. Години наред българските политици отчитат печалбите на банките като преки чуждестранни инвестиции (7-9 млрд. лв. годишно). Парадокс, но така се отчитат. Всъщност, това е една колосална счетоводна измама, защото въпросните печалби не водят до никаква добавена стойност за България и българите, но пък така се надува имотният балон, пресмята той.

Наред с банките колекторските фирми и ЧСИ генерират баснословни печалби в условията на почти нулева регулация. Тези два сектора на практика не се контролират по никакъв начин и също генерират милиарди левове обороти - пари, които изсмукват буквално от домакинствата и малкия и средния бизнес. Първа стъпка към озаптяване на безобразията им е допълнително данъчно облагане, за да не допуска държавата тези пари да изтичат навън - в покупка на яхти, скъпи имоти по Ривиерата, Италия, Гърция, посоча лидерът на ВМРО.

Крайно време е държавата да започне да защитава интереса на редовия гражданин и на малкия български предприемач, а не на икономически лобита и картели, завършва Красимир Каракачанов.

https://epicenter.bg/

1 Коментара

Мирмидон

40 minutes before

Интересно, нашите политици като паднат от власт, започват да се грижат за обикновения българин. Докато са в управлението изобщо не им хрумва тази идея. Това, което предлага Каракачанов никога няма да стане заради банковото лоби и мафията в съдебната система.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.