Купи ли наистина Манол Пейков от ПП-ДБ къщата на Димитър Талев?

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/kupi-li-naistina-manol-peykov-ot-pp-db-kashtata-na-dimitar-talev/135192 SvobodnoSlovo.eu
Купи ли наистина Манол Пейков от ПП-ДБ къщата на Димитър Талев?

Как, кога и дали това не е предизборна манипулация на кандидата за депутат?

Около 24-ти май стана ясно, че къщата на българския писател Димитър Талев в Прилеп частично е разрушена. Темата бе разглеждана дори от служебното правителство. Припомнено бе, че издателят и депутат от „Продължаваме промяната -Демократична България“ Манол Пейков събра преди година и солидната сума от над 200 000 лв., с които досега трябваше да е купил старата къща. Заради съмнения, че се касае за измама, политически опоненти на Пейков дори пратиха сигнал до прокуратурата.

Очевидно притиснат от обстоятелствата, ексцентричният пловдивски политик от ПП-ДБ, който отново напира да е депутат, изненадващо обяви, че спешно посетил Северна Македония и купил 2/3 от къщата на Талев. Като доказателство Пейков пусна във фейсбук части от договора за покупката, който е и нотариално заверен. Успоредно с това, пресметливият политик обяви, че фондацията му започва да събира и нови дарения, този път, за да може да ремонтира стария имот.

Това, че на практика Манол Петков си прави имиджова кампания с чужди пари е само малка част от нередностите около активността на политика от ПП-ДБ по въпроса с къщата в Прилеп.

Наблюдателни читатели на профила на Пейков във фейсбук установиха точно това. На Денят на славянската писменост – 24 май Манол Пейков обявява, че е научил за вандалския акт по разрушаването на част от къщата на Талев. Във вторник заминава спешно за Прилеп, за да извърши спешната покупка на имота. Следват поредица от меко казано манипулативни твърдения и крещящи несъотвествия, които разкриват странни обстоятелства около усвояването на над 200 000 лв. дарения от Манол Пейков. 

В поста си от 24 май Пейков пише, че „днес“ достигнали до него снимки за вандалския акт, „извършен (най-вероятно) през изминалата нощ“. В поста си от 01.06. обаче Пейков заявява - „когато миналия петък до мен стигна неприятната новина, че част от покрива на Талевата къща е рухнала, току-що (след поредното многомесечно чакане) бях получил оценка от прилепска община за дължимия данък – който задължително трябваше да бъде преведен, преди да се купи къщата.“ Тоест се оказва, че Пейков е научил в един и същи момент – къщата на Талев е рухнала и в същото време получава „зелена светлина“ за закупуването ѝ. Дали това е случайно?

Това обаче изобщо не е най-скандалното в случая. На 1 юни, отново във фейсбук-профила си Пейков споделя, че имал куп перипетии докато успее да осъществи сделката в Прилеп от 25 май насам.

И понеже Пейков иска да демонстрира публикува части от договора за покупко-продажбата на къщата на Талев. Наблюдателна читателка обаче забелязва, че датата на договора е 10 май 2024 г., т.е. най-малко две седмици преди изобщо да стане ясно, че къщата е била подложена на вандалски акт. Нещо повече, това категорично опровергава твърденията на Манол Пейков, че сделката, в която плаща над 200 000 лв. е реализирана между 25 май и 1 юни 2024 г. Ето и самият договор, публикуван от Пейков и сочещ, че сделката е направена на 10 май 2024 г., а не „миналата седмица“, каквото е твърдението на политика.

 
Ако действително този договор не е подписан на 10 май 2024 г., а след 25-26 май, то става въпрос за умишленото му антидатиране, което се явява престъпление и е редно прокуратурата да се самосезира и да извърши проверка на разминаванията, особено когато те засягат историята на България и в нея е замесен политик
 
В рамките на оставащите три дни от предизборната кампания Манол Пейков е длъжен да обясни поредното разминаване между твърдения и реалност, нещо типично когато става въпрос за представител на ПП-ДБ. Защото когато името на велик българин като Димитър Талев се цапа по подобен недостоен начин, това не е нито морално, нито достойно. А още по-неморално е да се използва от политици със спорен морал и близки до тях медии, в предизборна кампания.
 
От glasove.com

2 Коментара

Mahno

3 months before

Тоя не е продукт на еволюция, а на ПОЛЮЦИЯ

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.