Лекар към шофьорите: Не прекалявайте с кофеиновите напитки в жегите

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/lekar-kam-shofyorite-ne-prekalyavayte-s-kofeinovite-napitki-v-zhegite/113103 SvobodnoSlovo.eu
Лекар към шофьорите: Не прекалявайте с кофеиновите напитки в жегите

Все повече пътни инциденти има заради здравословното състояние на шофьорите. Лекарите предупреждават, че хората, особено тези с хронични заболявания и професионалните шофьори, трябва да следят здравето си.

Проф. Арман Постаджиян, ръководител на Българската лига по хипертония коментира в студиото на БНТ, че трудно може да се изведе статистика на пътните инциденти вследствие на влошено здравословно състояние

"Шофьорът е този, който контролира нещата и от неговата реакция зависи безопасността на останалите хора на пътя. През лятото обаче имаме засилен трафик по пътищата, заради които и малки неща биха имали неблагоприятен ефект"

При случай на неадекватен шофьор на пътя трябва да имаме предвид, че причината не винаги е алкохол или наркотици. При подобни случаи останалите водачи могат да се опитат да привлекат вниманието му - чрез присветване на фаровете или изравняване на автомобила.

Изключително важно в такива ситуации е да се потърси бърза помощ.

"Ти трябва да участник в движението, когато имаш контрол върху действията си. Когато обаче усетиш, че не си достатъчно добре или смяташ, че си хипертоник, има игра на кръвното налягане и не можеш да продължиш, трябва да отбиеш от пътя", посочи проф. Постаджиян.

При дълги пътувания в жегите е важно да отделим известно време за почивка. Не трябва да се прекалява и с кофеиновите напитки:

"Според съвременните кардиологични концепции четири кафета са окей, но не би следвало да поставяме акцента върху това. Спирането е много по-добър начин да контролираш умората си, а ако има възможност, да дадеш на друг човек да шофира. Кофеиновите напитки вдигат кръвното, понякога обаче чрез ефекта на по-топлата напитка биха могли да доведат и до разхлаждане и спадане на кръвното"

fakti.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.