Лекари кожодери надуха двойно цената на прегледите

Най-скъпи са прегледите без направление в София

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/lekari-kozhoderi-naduha-dvoyno-cenata-na-pregledite/131207 SvobodnoSlovo.eu
Лекари кожодери надуха двойно цената на прегледите

Най-скъпи са прегледите без направление в София

Цените на прегледите при специалист, без направление, са се повишили почти двойно. Същото важи за лабораторните изследвания, както и доплащанията за различни консумативи при оперативна намеса. За това алармират хилядите възмутени пациенти, останали смаяни от лекарската алчност.

 

Столичанката Вера Недялкова споделя, че преди седмица посетила ендокринолог без направление, който й поискал 90 лева за 10-минутен преглед.

Само преди година цената, която са й поискали за същата услуга е била 55 лева.

 

Увеличението на цената е в резултат на отпуснатите от НЗОК по-високи цени за първичен преглед при специалист, която вече е 46 лв. за възрастен и 48 за дете при първичен и съответно 18 и 19 лв. за вторичен преглед, но според лечебните заведения сумата е крайно недостатъчна.

 

„Повишаването на цените е естествена реакция на разходите, които се генерират от лекарите. Все пак става дума за прегледи при едни много високопоставени специализирани експерти, чието обучение отнема повече от 10 години, които са вложили толкова много в това, да станат специалисти, и те имат някакво очакване за своето възнаграждение“, обяснява адвокат Свилена Димитрова, която е председател на Българска болнична асоциация.

 

По думите й не може нашите медицински специалисти да бъдат в пъти по-ниско платени от европейските си колеги, а всичко друго да заплащаме на европейски цени – и лекарствата, и апаратурата. Разбира се, и дума не обелва за това, че заплатите у нас са в пъти по-ниски от тези в останалата част на Европа.

 

Данните показват, че най-скъпи са прегледите без направление в София. Посещението при кардиолог без направление струва около 80 лв., а при най-изтъкнатите специалисти е дори 150-200 лева! Ако човек избере специалист в Пловдив или Бургас, средната цена е около 60 лв., а във Варна - 65 лв.

 

Прегледите при гинеколог са най-скъпи във Варна. Там пациентите плащат средно около 80 лв. София е на второ място със 70 лв., въпреки че определени лекари искат твърдо стотачка.

Подобни са цените и в Бургас, а в Пловдив прегледът е средно около 60 лв.

 

За ендокринолог в столицата пациент ще се бръкне за 70 лв., същата е цената и във Варна.

В Пловдив сумата е около 50 лв. , а в Бургас  по 65 лв.

 

Повечето лекари предпочитат да приемат пациенти в кабинета си без направление заради ниското заплащане от страна на държавата. Те умишлено саботират гражданите, дошли с направление, като ги карат да чакат по 2-3 часа.

 

Проверка за цените на услугите при лекари с различна квалификация - доценти или професори, в пет различни лечебни заведения показва, че първичният преглед е между 120 и 200 лв.

 

Драстична в разликата в заплащането при някои интервенции. Здравната каса заплаща 40 лв. за процедурата колоноскопия. Ако ни я извършат без направление обаче, тя ще ни струва от 70 до 540 лв. ехографията на млечна жлеза също е скъпа услуга – Здравната каса плаща за нея 25 лв., докато пациент би платил между 70 и 100 лв.

За фетална морфология държавата плаща 60 лв., докато цената й без направление в някои лечебни заведения надвишава 200 лева.

 

Поскъпването на определени медицински изделия, повечето, от които не се плащат по НЗОК, допълнително оскъпяват услугата за клиентите.

 

В Бургас цените за първичен преглед при специалисти в лечебните заведения започват от 50 лв. и стигат до 120 лв., когато в болницата гостува медик от София или Турция например. Преглед с апаратура, като доплер, кардиограма и ехокардиограма, е между 80 и 140 лева. Дори с направление от личен лекар за ядрено-магнитен резонанс не само се чака с месеци, но и в държавната болница задължително се доплаща. За да бъде малко по-евтино, пациенти се редят с часове на опашки за направление.

 

Ако бъдат назначени допълнителни изследвания, то те се плащат отделно. Пълна кръвна картина, изследвания за метаболитен синдром -- захар, холестерол, и витамини – цената в лаборатория може да достигне до 120 лева. По-сложни прегледи, като например колоноскопията, струва 450 лева.

Източник: Уикенд

7 Коментара

анти мръсник

3 months before

Тази кифла - адвокат Свилена Димитрова, може да си завре в задника и в предника всичките й обяснения. Защото в един от по-долните параграфи се описва, че помиярите в бели престилки умишлено бавят приема по НЗОК, за да приемат на частно. Т.е. ламтят за пари, а не да си свършат работата. Цялата измет - да чука камъни и да има полза от тях.

Коментирай

Диди

3 months before

За всякакви боклуци да ваше мило и драго ьа здраве и лекари- не. Социализмът с безплатната здравна система свърши.Вие така избрахте. Консумирайте си капитализма.

Коментирай

Диди

3 months before

За всякакви боклуци давате мило и драго, за здраве и лекари- не. Социализмът с безплатната здравна система свърши.Вие така избрахте. Консумирайте си капитализма.

Коментирай

Хаха

3 months before

Авторката да каже колко плаща на фризьора си! Последният път моята фризьорка, не в скъп салон, ми взе за прическа 140 лв. А 70 лв. за преглед при лекар, ѝ се струвало скъпо!

Коментирай

Абориген

3 months before

Търгоските дружества, търговските дружества, те да са живи и здрави !

Коментирай

Посетител

3 months before

Както Абориген казва, в търговските дружества какво има - търговци! В този случай - на здраве...

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.