Лекари срещу фармацевти - скандалите продължават

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/lekari-sreshtu-farmacevti-skandalite-prodalzhavat-2/118278 SvobodnoSlovo.eu
Лекари срещу фармацевти - скандалите продължават

Обвиняват се в “манипулативни твърдения и откровени лъжи”

Спорът е лобистки и няма да реши проблема с лекарствата, които ги няма на пазара, смятат експерти

Докато хиляди пациенти продължават да страдат от липсващи лекарства, лекари и фармацевти влязоха в остър конфликт по темата кой да разрешава терапия с генеричен заместител, когато в аптеките липсва оригиналният медикамент. Здравни експерти коментираха пред “Труд news”, че същността на спора е лобистки и че той няма по никакъв начин да реши проблема с лекарствата, които ги няма на пазара. В момента по официални данни липсват 420 продукта, голяма част от които са от позитивния списък, т. е. плащат се напълно или частично от НЗОК.

Разправията за генериците тръгна от отворено писмо на Българския фармацевтичен съюз (БФС), публикувано в понеделник, на което от Българския лекарски съюз (БЛС) вчера отговориха. Фармацевтите обвиниха здравния министър Христо Хинков, че не разбира от лекарствена политика, но се изказва по темата. От БФС припомнят участие на Хинков в БНТ на 7 октомври и цитират твърдението му, че “генерикът все пак не е 100% като активно вещество, за разлика от оригиналния продукт”. Според Хинков генерикът (който съответно е по-евтин) създавал предпоставки оригиналният продукт да изчезне от пазара, а в някои случаи този медикамент е незаменим.

Според фармацевтичния съюз твърденията на Хинков са опасни. Оттам цитират текстове на Закона за лекарствените продукти, според които генеричният лекарствен продукт има един и същ качествен и количествен състав по отношение на активните вещества и същата лекарствена форма като референтния лекарствен продукт, и биоеквивалентността му с референтния лекарствен продукт е доказана с подходящи изпитвания.

От лекарския съюз определиха писмото на фармацевтите като “манипулативни твърдения и откровени лъжи” и категорично се противопоставиха на идеята аптекарите да препоръчват генерици, без консултиране на пациента с лекуващия лекар. “Водещата роля на лекаря е тотално неглижирана”, пише в отговора на БЛС. Съсловната организация не приема твърдението, че замяната на медикамент - оригинален продукт с генерик или генерик с друг, може да се решава без лекар. “Ясно заявяваме, че Българският лекарски съюз не е против въвеждането на възможността за генерично заместване на медикаменти, то обаче не може да се извършва зад гърба на лекуващия лекар и без неговото изрично съгласие, както и без съгласието на пациента. Лекарят е този, който е отговорен за лечението на своите пациенти, отпускането на лекарствата е еднократен акт, а контролът върху лечението и състоянието на пациента продължава във времето. Още повече че дори и при еднакви активни съставки в лекарствата, отделните пациенти не реагират на тях по еднакъв начин”, се казва още в писмото. Там е посочено, че в позицията на фармацевтичния съюз се съдържала “и откровена лъжа по отношение на генеричното заместване в Европа”.

“Истината е, че в страните от ЕС, в които е позволено генерично заместване, то се случва при стриктно спазване на определени правила, сред които: Заместването се позволява, само след разрешение на лекуващия лекар и съгласието на пациента; Генеричното заместване винаги следва правилото заместване с медикамент с по-ниска цена и в полза на пациента и др.

В страните от ЕС не само, когато става въпрос за генерично заместване, а изобщо за продажба на лекарства по лекарско предписание, те се отпускат от аптеката стриктно, по правила, а не свободно каквато е практиката у нас”, подчертават от БЛС и се обявяват категорично против “стремежа и амбицията заместването на лекарства у нас да става свободно, без контрол”.

От Българския лекарски съюз отново настояват да бъде осигурен достъп до информация за наличността в страната на разрешените за употреба лекарства.

Окончателно

Антибиотици и инсулини само срещу е-рецепта от 16 октомври

От 16 октомври лекарствата за диабет и антибиотиците ще се изписват от лекарите само по електронен път.

Измененията в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти са публикувани в “Държавен вестник” от 10 октомври и влизат в сила от понеделник следващата седмица.

С е-рецептите се прави опит за предотвратяване на недостига на антибиотици, както и на прекомерната им употреба, включително и без лекарско предписание.

Електронните рецепти трябваше да влязат в сила от 1 октомври, но пациенти се притесняваха, че може да останат без животоподдържащи лекарства заради различни проблеми с новата система.

Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, пред “Труд news”: Да се забрани износ на медикаменти, които нямат генерични заместители

Генериците не могат да решат проблема с липсващите лекарства, тъй като най-важната част от липсващите медикаменти са такива, които нямат генеричен заместител. Такива са инсулините, които са трудно заменими, онколекарствата - над 180 продукта. В момента липсват 420 лекарства по лекарско предписание. Сред тях има и такива, които не са от позитивния списък.

Смятам, че трябва да се въведе забрана за експорт на всички онези 180 продукта, които нямат генерични заместители, които са изключително важни и уникални скъпи терапии, които са в позитивния списък. Тази мярка е твърда, но е абсолютно обоснована. Това са лекарства, които са квотни, т. е. те се внасят за определен брой болни и няма никакъв смисъл да се контролират през СЕСПА, защото дори и 5% от тях да се изнесат, това засяга определен брой хора. От тях няма излишни лекарства за износ.

От “Информационно обслужване” констатират бъг в системата

СЕСПА не прави контрол и проверка на налични количества спрямо потребление

Задна дата до 180 дни

В технически доклад от “Информационно обслужване” описват как в СЕСПА може да се нанасят данни със задна дата до 180 дни, а не както е изискването - максимум до 14 дни.

Преди време в здравно министерство е получен технически доклад от “Информационно обслужване” АД за текущото състояние на специализираната електронна система за проследяване и анализ (СЕСПА) на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък. Проверката на СЕСПА показва, че самата система позволява подаването на информация не от 10 до 14 дни, а цели 180 дни назад спрямо текущия момент.

След проверка може да бъде констатирано, че подаването на информация със задната дата, оказва пряко влияние върху броя на лекарствените продукти, намиращи се в публичния забранителен списък, публикуван на страницата на Изпълнителната агенция по лекарствата. Липсва логика от подаване на информация със задна дата предвид ежеседмичното генериране на списък включващ лекарства с недостиг, констатират от “Информационно обслужване” АД.

Следва и още едно странно заключение: “В резултат от извършен задълбочен анализ се установи, че СЕСПА не прави контрол и проверка на наличности и налични количества спрямо потребление. Пример: Дадена аптека има възможност да не заприходи определено количество лекарствен продукт, което впоследствие няма да є попречи да го изпише като потребление. Така организиран процесът оказва пряко влияние върху генерирането на забранителния списък от лекарствени продукти публикуван на страницата на Изпълнителната агенция по лекарствата”.

В резултат от извършен задълбочен анализ върху програмния код от страна на експерти на “Информационно обслужване” АД е констатирана липса на автоматизиран процес по изчисляване на наличностите. Процесът по генериране на забранителния списък, включващ лекарства с недостиг на територията на Република България, също не е автоматизиран и се извършва чрез ръчно стартиране на програмни скриптове. Поради липсата на автоматизирани процеси може да бъде констатиран възможен риск от компрометиране на данните и генерираните списъци и извършени промени, които не оставят следа в системата.

“Констатиран е бъг при процеса по предаване на даден лекарствен продукт от един участник в процеса към друг участник в процеса. В случай, че количества бъдат изписани, но не бъдат отчетени като налични, те не участват в изчисленията, свързани с наличността и потреблението. В хода на анализа бе констатирано също така, че е променен моделът за изчисляване на наличностите спрямо първоначално заложения, но не е променен моделът за събиране на данни от участниците”, се посочва още в техническия доклад за анализ и оценка на Специализираната електронна система за проследяване и анализ (СЕСПА) на лекарствените продукти.

В Гърция и Турция цените са по-ниски

Куфарната търговия процъфтява, доставят лекарства и по куриер

В Гърция могат спокойно да се намерят липсващите у нас лекарства.

Светлана Василева,
ТРУД NEWS, Благоевград

Българите започнаха масово да се снабдяват с лекарства чрез турски онлайн аптеки. Купува се всичко-от илачи за настинка, грип и витамини до медикаменти за кръвно, диабет, сърце и кожни проблеми. Причината е, че някои лекарства у нас са дефицит и липсват, но другият мотив е цената. В Турция цените са от 10 до 300 пъти по-ниски. Пазарували казват, че у нас например лекарство за настинка- в един блистер има 12 хапчета, а в Турция-24 хапчета. В кутийка у нас има един блистер, при тях-два блистера и цената е 5-7 лева, а у нас е около 13-14 лева.

В Гърция цените също са по-ниски. Но при тях ДДС за лекарствата е 9%, а у нас няма ДДС преференция.

В момента най-активно се поръчват и доставят медикаменти за диабет от Турция, които липсват в аптечната мрежа у нас като оземпик, рибелсус и видове инсулин. Поръчват се по всякакви методи - фейсбук страница, до търговец, пътуващ редовно, онлайн аптеки. Затова се възроди и куфарната търговия. Лекарственият туризъм е в пълна сила от две-три години.

Нашенци, според това в кой край на държавата живеят, пазаруват илачи от Гърция, Македония, Сърбия, Румъния и Турция.

Купуват се още препарати за кожни болести, за автоимунни заболявания, за имунитет и други. Пациентите споделят, че турските лекарства освен, че са по-евтини и са по-ефикасни от тези в нашата аптечна мрежа. Изразяват съмнение и спрямо производители у нас, че икономисват от активните съставки. Аптеки в Одрин и Чорлу имат дори ценоразписи на български език, в близост до тях са и обменни бюра, подобно е положението и в Бурса.

И по другото направление - Гърция, куфарната търговия е доста активна от две-три години насам. Нещо повече - в района на ГКПП-Кулата има дори аптека, която приема и изпълнява поръчки по телефон и онлайн. Доставя се на адрес с куриерска поща. Снабдяват се с лекарства от южната ни съседка и там се намират доста от дефицитните у нас медикаменти.

До сега никой не се е оплакал, че е измамен или, че лекарствата са калпави. Лекарите знаят за това пазаруване и казват, че всеки си носи сам отговорност, те не смятат обаче, че лекарствата от редовни аптеки в други държави са по-лоши от тези у нас.

Бургазлии редовно пътуват до Лозенград и Одрин

Пациенти с диабет и високо кръвно обикалят аптеки

Мария Кехайова,
ТРУД NEWS, Бургас

Лекарства за диабет и високо кръвно налягане непрекъснато липсват по аптеките в Бургас. Фактически те не са изчезнали, но в дадена аптека изчакват да видят има ли търсене и тогава поръчват от склада. Така е с метформините, например. Дори при рецепти по здравна каса, за възрастни пенсионери, се налага да се изчаква един ден, защото от лекарството за диабет “не е останало” и “няма в наличност”.

Неясно защо определени лекарства ги няма в аптеките. Не зависи от цената, защото най-често липсващите не са много скъпи, коментират клиенти по опашките.

В същото време фармацевтите заявяват, че няма лекарства, които да са дефицитни.

Бургазлии масово ходят в Лозенград и Одрин, откъдето през уикенда си набавят по-евтино продаваните в южната ни съседка Колхицин (за подагра), Аденурик (за подагра), както и Терафлу на хапчета. Терафлу на хапчета тук няма, продават само прахове. От Турция купуват още Адвил - американски препарат, който по лиценз го произвеждат в южната съседка и е ефикасен при настинки, за сваляне на температура. Много се купува Тросид - срещу гъбички, както и Трамполин - мазило за разтривки.

При комшиите тези препарати са не само по-евтини, но и по-качествени, коментират хора, които са за илачи в Турция всяка събота и неделя.

trud.bg

1 Коментара

Иван Пеев

преди 6 месеца

Има само едно народно лекарство за всички болести - греяна ракия с черен пипер. Тя ме спаси от ковид, реклами и политичеки глупости. За всеки българин - казан, за всяко семейство - 100 кила ракия. Европата да се учи от нас, ако не - по-зле за нея, сублимира, да го е...

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.