ЛИЦЕМЕРИЕТО НА ТРАУРА

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/licemerieto-na-traura/129541 SvobodnoSlovo.eu
ЛИЦЕМЕРИЕТО НА ТРАУРА

Два дни траур заради кончината на Патриарх Неофит.

„Но българинът има нужда от Бог“, говори от бтв говорителката Виктория, чийто гост Методи Андреев я репликира обаче, че не е много сигурен в това, и пита – кой се моли всеки ден, аз не го правя например и се срамувам от това…

Вместо да задълбочи този искрен анонс към навлизане в този истински разговор за вярата, говорителката Виктория рязко прекъсва, защото пред църквата спрял автомобила със синята лампа, от който слиза Николай Денков.

Преди това вицепрезидентът Илиана Йотова пък ломоти как получавала за всеки празник поздравления от патриарха и „ще си ги пазя за цял живот“, оффффф!

Мария Габриел се увила в черен траурен шал, който ще задуши жирафската и шия, Радев разкрачен седи изпънат докато му връзват на бицепса лента с българското знаме и вика пред дръжките на микрофона как още помнел как патриарха го благословил още при първата му кандидат президентска кампания. Не казва обаче, че Велислава Дърева ги закара двамата с Деса по дънки, рано рано заран, да ги благословял патриарха, щото те така искали.

Тагарев със стиснати джуки се здрависва с президента, докато мисли ще остане ли, аджеба, министър, а всите митрополити докато натътрузени с тежките златни корони демонстрират уж мъка, калкулират под короните кой от тях ще дотрапа в отвратителната война, която предстои – кой да е новият партиарх…

Всичките се надпреварват в тв ефира да обясняват колко благ и добър бил патриарх Неофит. Не го познавам, не знам. Ама не съм забелязала Църквата да се е променила под неговото управление.

Не съм съзряла Църквата да се е доближила до миряните, до българите. Не съм усетила човечност, милосърдие, състрадателност от същата тая Църква към българите.

Към Властта – да! Имаше и време в което митрополитите даже споменаваха в службите си името и на „Светията“ Бойко Борисов.

Всичко, което тече през тези два дни е – Лицемерието на траура.

Лицемерие.

Излъчвано по телевизора.

Няма по-голямо лицемерие от това по време на заупокойната молитва бтв да прекъсне за реклами, за да ни натрапи капки за нос, или шампоан против пърхут.

Няма по-голямо лицемерие от всичките в Храма, дошли с лимузините, които са на светлинни години от молитва, от смирение и от Вяра. За любов, даже не споменавам.

Клоуни нещастни, фалшиво играещи съкрушени.

Вярата не е Патриарха. Вярата е нещо съвсем друго, което няма лице, нито прави от някого идол.

Вярата не е Църквата. Вярата е нещо различно от лицемерието на Църквата, което се е настанило по нашите ширини.

Църквата с нищо не приближава народа до вярата в Бог тук, на тази територия, точно обратното – държи се като собственик на отдалечена от миряните секта, в която онези, които трябва ВСЕКИ ДЕН, ВСЕКИ МИГ да бъдат до миряните, живеят не само небогоугодно, но и отблъскващо лъстиво.

Бог да прости Патриарх Неофит!

Нагледахме се два дни на Лицемерието на траура. Демонстриран от първенците на държавата и църквата, които още от тази вечер ще минат към истинските си настройки – да калкулират кой, как и по какъв начин да се пробута по напред в битката за нов патриарх и кой как да осребри Властта.

Толкова.

Амин.

Веселина Томова

https://afera.bg/

19 Коментара

Констанца

преди 1 месец

Браво, Веселина! Безпощадно точно!

Коментирай

песимист

преди 1 месец

Лицемерието на траура! Не бих могъл да го кажа по-добре.

Коментирай

Иван Томов

преди 1 месец

Мисля същото но не мога да го изкажа като Веселина Браво Веселина

Коментирай

Ангелина

преди 1 месец

Не е "красиво" ,но пък е вярно и ИСТИНА ,което е най- ценното !

Коментирай

Ангелина

преди 1 месец

Не е "красиво" ,но пък е вярно и ИСТИНА ,което е най- ценното !

Коментирай

Доброглас

преди 1 месец

Толкова е жалко и низко… И лицемерието, и (не)присъстващите фигури – (не)поканени, и речите им, които под привидността на опело пробутват политически речи с размахване на пръст към нашата българска православна църква, което означава и срещу целия български народ (независимо дали българинът се черкува, дали е друговерец или атеист). Да е светъл пътят на Патриарх Неофит! И Бог да даде сила на всички чисти и искрени Божии служители и на българите с любов в сърцата си да преодолеят това гигантско изпитание! Да бдим, да сме смирени и дръзновени!

Коментирай

Доброглас

преди 1 месец

Достойно есть яко воистину блажити Тя, Богородицу… (Достойно е, наистина, да Те облажаваме, Богородице...) – с ангелския глас на Патриарх Неофит: https://www.youtube.com/watch?v=dRlJjBdGaRg&ab_channel=ThePalimsest Някои се чудят какво значение имало, че Патриархът пеел красиво. - Ами огромно! Когато се пее на Бога в истина и любов, това е Спасение и Живот!

Коментирай

Чичо

преди 1 месец

Светла му памет на патриарх Неофит и Бог да прости! Нооо.... светла му памет и н оатец Боян Саръев, чиито дела бяха видими, но бяха подминавани, сякаш не съществуваше!!! Ей това е лицемерие! Колко от вас разбраха, че вече го няма? Бог да ги прости и нека да са за пример! За живите!!!

Коментирай

хамалин

преди 1 месец

толкова онанизъм покрай този траур, че тенджерата с лицемерието в телевизоръ и хоризонтъ прекипя

Коментирай

хамалин

преди 1 месец

толкова онанизъм покрай този траур, че тенджерата с лицемерието в телевизоръ и хоризонтъ прекипя

Коментирай

Гостун

преди 1 месец

" Да бдим, да сме смирени и дръзновени! " От Доброглас , освен думите, а къде е смисълът? ☆ ☆ ☆

Коментирай

София

преди 1 месец

Поклон

Коментирай

Доброглас до Гостун

преди 1 месец

В това разломно време на ръба над бездната: да бдим – да сме с трезви души, за да различим злото с лице на спасител! Да сме смирени – пред Бога, защото тщеславието поваля и най-проницателния, а и всички, които го следват (може и цял народ)! Да сме дръзновени – познаем ли доброто, да се прилепим за него, колкото и скъпо да ни струва! Смисълът – да се съхраним като човеци – добри човеци – благи хора – българи, създадени с души за вечен живот. Бог да ни е на помощ сами да си помогнем и да помогнем на мнозина! Друго няма смисъл.

Коментирай

ДаниД

преди 1 месец

Съгласен съм с всяка дума в този материал.Браво,г-жо Томова!Лично аз съм вярващ,но не религиозен и на църква ходя от дъжд на вятър.А траурният цирк го пропуснах умишлено.Нямам време за простотии.

Коментирай

Финли

преди 1 месец

Много вярно и честно написано! Браво! Не знам как е с другите църкви, но нашата е заприличала на политическа партия.

Коментирай

Иванова

преди 1 месец

Вярата и църквата са много различни. Църквата е най-древната ОПГ.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.