Любовник бандит вкарал митническата шефка Петя Банкова в крими мрежата на Паскал

Бившата митничарка №1 се разболя от рак на червата от стрес в ареста, повръщала кръв в килията си

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/lyubovnik-bandit-vkaral-mitnicheskata-shefka-petya-bankova-v-krimi-mrezhata-na-paskal-2/144990 SvobodnoSlovo.eu
Любовник бандит вкарал митническата шефка Петя Банкова в крими мрежата на Паскал

Бившата митничарка №1 се разболя от рак на червата от стрес в ареста, повръщала кръв в килията си

Скандалната ексшефка на Агенция „Митници“ Петя Банкова, която бе освободена от ареста от Софийския градски съд преди броени дни срещу парична гаранция от 10 000 лева, е пропяла доброволно срещу бандата на Никола Николов – Паскал.

Пред разследващите тя е разказала за участието на няколко знакови митничари и полицаи в мрежата за нелегален износ на цигари през българските граници.

 

Петя Банкова, която беше зрелищно арестувана в кабинета си тази пролет като един от покровителите на мащабна контрабанда на цигари, движена от Паскал, бившият шеф на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Марин Димитров и неговия син Стефан, е признала по време на последния си разпит пред разследващите отпреди 10 дни, че редовно е комуникирала с баща и син Димитрови, с които я запознал бившият й интимен приятел.

В показанията си Банкова е разкрила и имената на няколко митнически шефове, които подпомагали групата на Паскал в безпроблемния трафик на контрабандни стоки. Сред посочените имена, са това доскорошния началник на митницата в Бургас Валери Стефанов, както и на бившите началници на варненската и русенската митница Хризантема Бауренска и Володя Петров, които са разследвани, че ежемесечно са получавали тлъсти подкупи от контрабандистите.

 

Сред посочените от Банкова като част от групата на Паскал влиятелни митничари е и началникът на дирекция „Митническо разузнаване и разследва не“ Георги Георгиев.

 

„Петя Банкова реши да признае вина и да пропее срещу Паскал и хората му заради диагнозата „рак на червата", която й беше поставена от лекарите в средата на септември.

От притеснение и стрес в килията на следствения арест бившата шефка на митниците се поболя и се притеснява с основание, че й остава малко време да живее. В последните седмици Петя Банкова повръща кръв и не може да стои на краката си. Тя постъпи за лечение в „Пирогов“, после беше преместена в МВР болница, като всички прегледали я лекари са категорични, че не й остава много време живот в кошмарните условия на арестантската килия. Заради това тя се съгласи да сътрудничи на държавното обвинение“, разкрива столичен криминалист.

Според адвокатите на Банкова тя действително е помогнала на прокуратурата, но не с показания срещу съпроцесниците си Паскал и баща и син Димитрови,

 

Твърди се, че Банкова, която беше назначена за шефка на Агенция „Митници“ само два месеца преди задържаното си – през февруари 2024 г., е била вкарана в мрежата на Паскал от нейния интимен приятел Георги Скриников, бивш началник на охраната на застреляния мафиот Алексей Петров. Скриников, който е инструктор по карате в Централния полицейски клуб, зарязал митничарка №1 след ареста й и дори не вдигал телефона на нейния брат Стефчо Банков, който е дългогодишен полицай.

 

„Петя е жертва на любовника си бандит, който от нейно име кадруваше в Агенция „Митници“ и прибираше подкупите от бандата на Паскал, за да ги разпределя по веригата“, твърди запознат с личната и професионалната драма на арестуваната митничарка №1. Според думите му Банкова назначавала хора под давление на любовника си Георги Скриников още от миналата есен, когато беше назначена за зам.-директор на Агенция „Митници“ от тогавашния финансов министър Асен Василев. Неофициално се твърди, че отговорен за прехвърлянето на Банкова от ДАНС в митниците е Алексей Петров, ликвидиран от наемен убиец през лятото на 2023 г.

 

В оперативна разработка на ДАНС, открита миналата есен, източник със засекретена самоличност от Агенция „Митници“ разказва, че всяка седмица до шефката Петя Банкова са достигали по 1 милион евро подкупи от Паскал за безпроблемното преминаване на цигари и горива през границите.

Парите били усвоявани от Георги Скриников и от бившия главен секретар на МВР Живко Коцев, който също е сред обвиняемите като част от бандата на Паскал. През пролетта в медиите се появиха серия от скандални снимки на Живко Коцев с контрабандистите Марин и Стефан Димитрови, както и негова фотография с бившата министърка на туризма Николина Ангелкова, на която показва часовник „Ролекс“ за 50 000 лв. на дясната си китка.

 

Неофициално се твърди, че показания срещу Петя Банкова е дал и заместникът й Людмил Маринов, който разказал, че бившата шефка на митниците взела на прицел началника на митническия пункт „Лесово“ Ангел Пейков, който пречел на преминаването на тирове с контрабандни цигари, влизащи в България от Турция. Твърди се, че уволнението на Ангел Пейков се е случило по изричното настояване на Марин Димитров – Ярата, заради издадена от него заповед всички преминаващи през границата тирове да бъдат щателно проверявани и разпломбирани.

 

На мястото на Ангел Пейков шефката на Агенция „Митници“ поставила Мирослав Сарандев, който първоначално бил гласен от нея за шеф на митницата в Калотина.

 

Според данни от разследването контрабандната мрежа на Никола Николов – Паскал и свързаните с него баща и син Марин и Стефан Димитрови, се е разпростирала върху рекордните осем ГКПП в България. Под контрола на 64-годишния бивш митничар и агент на ДС са били най-оборотните ГКПП-та в страната – ГКПП „Капитан Андреево“, както и Лесово, ГКПП „Кулата“, Калотина, Дунав мост – Русе, ГКПП Видин, ГКПП Оряхово и гранично-пропускателният пункт при село Стрезимировци.

 

Съществуват оперативни данни, че криминалната структура на Паскал е опитала да сложи ръка върху бизнеса с трафик на бежанци и тяхното нелегално преминаване през България с подкрепата на служители на „Гранична полиция“.

 

В края на миналия месец Никола Николов – Паскал, беше задържан в Белград, а от прокуратурата обявиха веднага след задържането му, че са предприети незабавни действия по връщането му в България. Мнозина обаче пророкуват, че съдебните власти в Сърбия може да откажат екстрадицията с мотив, че съдебното дело срещу Никола Николов и бандата му още не е стартирало по същество.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.