Маниакално! Идеологът на „Величие“ сече монети със своя образ

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/maniakalno-ideologat-na-velichie-seche-moneti-sas-svoya-obraz/135792 SvobodnoSlovo.eu
Маниакално! Идеологът на „Величие“ сече монети със своя образ

Преди малко повече от десетина години един познат възторжено ми позвъни с „новината“, че срещнал забележителен младеж, с когото държал да ме запознае, защото съм разбирал от изкуство, интересувал съм се от археология и такива неща. Вродената ми учтивост ми попречи да отклоня любезно поканата и така отидох да се срещна със „забележителния“ младеж. Паркирах автомобила си пред луксозна новопостроена къща, намираща се в района на IV РПУ в столицата в престижния квартал „Лозенец“. Посрещнаха ме две асистентки на младежа, които бяха не по-малко забележителни от него. Първото ми моментно впечатление беше добро – симпатичен млад мъж подаде приветливо ръката си, стискайки моята. И всякакви илюзии рухнаха точно след секунда. Докато казваше името си, с другата си ръка сложи в лявата ми ръка нещо. Какво беше изумлението ми, когато я разтворих и видях в пластмасова кутия за монети, че е положена монета, каквато не бях виждал до този момент. Сложих си очилата, за да видя по-добре за какво става въпрос, защото съм изкушен до известна степен от нумизматиката, но събеседникът ми побърза да ме шокира двойно, обяснявайки отривисто: „Тази монета е визитната ми картичка! Там са телефонните ми номера!“.

Маниашко, нали? За първи и последен път в живота си виждам човек да е направил монета със собствения си образ (или може би такива типажи отсъстват в моята листа от приятели). Досущ като римските императори и монарсите по-късно. Под въпросния образ на монетата надлежно е изписано ИВЕЛИН МИХАЙЛОВ, а над него вместо девиз или мисъл има препоръка: „Това е Вашият късмет! Пазете го!“. От другата страна четем телефонни номера, email и TOGETHER Bulgaria (каквото и да значи последното). В този миг осъзнах, че съм в нещо като „Полет над кукувиче гнездо“. С тази малка, но съществена разлика, че във великия роман на Кен Киси главният герой Рандъл Патрик Макмърфи, дребен мошеник и комарджия, симулира психично разстройство.
В началото се надявах и моят герой да симулира, но той беше повече от сериозен. Започнахме разговор за изобразително изкуство и Ивелин Михайлов веднага се включи на първа скорост, опитвайки се да демонстрира добра подготовка. Погледна ме гордо и ми показа една от кичозните картини на историческа тематика, която висеше като цветно пране в кабинета му. „Какво ще кажеш за художника Васил Горанов?“ – гордо ме попита, очаквайки одобрение. Не можах да скрия, че „творчеството“ на този автор не ме вълнува, защото не само няма нищо общо с барбизонците, творили през XIX век, както пише в Уикипедия за Горанов, ами и всичко ми е дежавю, при това на не особено талантливо нарисувани сцени дори за деветокласник от средното рисувателно училище в столицата. Казах си наум, че не съм и очаквал да е различен вкусът на човек, който си сече монети като император и монарх.

След това разговорът ни се премести към археологията и историята, а Михайлов свали картите си, като сподели, че бил много запален на тема история. Смятал да създаде невиждан по рода си в света исторически парк, в който да се срещнат различни периоди от световната и нашата история. Чудото щяло да изникне на стотици декари в района на ветренското село Неофит Рилски, което се намира между Шумен и Варна. Не му отказах да му помогна и му обясних, че тази работа не може да стане, без насреща си да има специалисти – художници, керамици, археолози и историци. После му казах, че мога да му помогна с хора на изкуството, които имат отношение към историята. Веднага се сетих за именития ни живописец Стоил Мирчев, който е не само талантлив художник, но е отличен познавач и на праисторията. Негови колеги разказват с възхищение как още в годините на соца Стоил с лека ръка откривал прекрасни праисторически предмети и съдове, а после майсторски ги реставрирал, давайки им втори живот пред очите на днешните хора. Както повечето художници, така и Стоил често се е борел на свободния пазар на изкуството да изкара някой лев и с удоволствие му съобщих новината, че може да помогне за създаването на такъв парк. Стоил бързо прегърна идеята, а моята помощ приключи с това да ги свържа с Ивелин Михайлов, с когото се разделихме приятелски, а той обеща да ме покани да разгледам някой ден какво правят край Ветрино. Месеци по-късно Стоил ми се обади да ми благодари, че започва работа при новия си познавач, и да ми каже, че в екипа си е включил известния преподавател по керамика в Националната художествена академия Веселин Иванов, както и керамика Юли Попов, в чиято пещ започва производството на праисторически съдове. Двамата обаче работят в столицата. След година-две с Мирчев пак се чухме и той ми се оплака, че работодателят му не бил много коректен в плащането, но нямал избор. Отношенията им приключват през 2019 година, пет години по-късно.

Разказвам всичко това, защото детайлите от „дейността“ на забележителния Ивелин Михайлов са особено показателни за това какъв човек е идеологът на новата формация, с помпозното име „Величие“, и въобще какви хора се гласят да ни управляват. Интервюто със Стоил Мирчев само доизвайва образа на величието.

Художникът Стоил Мирчев:

Художникът Стоил Мирчев:

ИДЕЯТА ЗА ПАРКА ВЪВ ВЕТРИНО БЕ ДОБРА,

НО ИЗПЪЛНЕНИЕТО Е ТВЪРДЕ КИЧОЗНО

 

Живописецът Стоил Мирчев е завършил Националната художествена академия в класа на проф. Александър Поплилов. Роден е през 1950 година в Сливен и до ден днешен има близо 50 самостоятелни изложби. Печели награда за цялостно творчество във Велико Търново, Първа награда за цикъла „Амстердам“, Наградата на кмета на София. Негови картини са притежание на Националната художествена галерия, както и на всички големи галерии в страната.

  • Господин Мирчев, ще добавите ли във визитката си, че от 2014 до 2019 година сте работили за създаването на историческия парк край село Неофит Рилски?
  • Ще пропусна, но не защото не съм си свършил работата, а защото имах работа с хора, които нищо не разбират от това, с което се бяха захванали. Като идея паркът бе добро нещо, но изпълнението е твърде кичозно.
  • Какво имате предвид?
  • Много неща, но например ще ви кажа, че докато работех върху праисторическите жилища от времето на халколита, хора ме питаха как с камък нашите предци са успявали да обработват такива колове. Моите работодатели бяха домъкнали едни колове, дебели по 50–60 сантиметра. Нямаше как да им обясня защо се случва такава глупост. Нямаше как да им обясня и качеството на живописните картини на Васил Горанов…
  • Говорим за сериозни неточности, несъответстващи на периода, нали?
  • Абе, цялата история бе малко грандоманщина. Сътвориха се много глупости, които пресолиха манджата. Бях направил едни легла от глина на базата на това, което е било в действителност преди 6–7 хиляди години. Работодателите ми обаче казаха, че леглата не стават, защото децата щели да скачат върху тях и да ги разрушат.
  • Не се ли намесиха историците и археолозите във ваша подкрепа?
  • Намесвали са се, но за да развалят още повече работата. Така например един млад археолог, който искаше да трупа точки, не се съобрази с моите препоръки как са се покривали жилищата със слама. Сменях наклона така, че къщите да не се наводняват. Този младеж обаче реши да променя направеното от мен и при първия дъжд жилищата се напълниха до горе с вода и започнаха да се рушат. После пак се наложи да оправям поразиите. Опитвах се да съм полезен с моите знания, доколкото можех. Но съвсем не беше лесна тази работа.
  • Доволен ли сте поне от заплащането?
  • Ивелин Михайлов не беше точен в плащането. Аз съм онкоболен и работех по 15 часа на ден – мъкнене на камъни, на греди. Като се върнех от бачкане, учех гидовете – едни млади момичета, какво да говорят пред посетителите. Питам се какво ли не бях. Но накрая… Както и да е… Минало бешело…

Иво ДИМИТРОВ

https://filternews.bg/

20 Коментара

Аква

1 week before

НЕ ЗАВИЖДАЙТЕ! Всяко Величие печата монети с образа си. НО НЕ ВСЯКО СИ ПЕЧАТА И ТЕЛЕФОНА СИ - монетата на късмета. Вие нормални ли сте ? Отказахте монетите? И сте без късмет?

Коментирай

Шмайзер

1 week before

Колко луди има на тоя свят, боже!

Коментирай

огнеборец3

1 week before

Не се ли уморихте да пишете срещу този човек!? И статии, че и коментари... Парите ли ви взе? Десерта ли ви изяде или дъщерите ви изтакова??? А онези, които истински ви работеха с 200 през последните 15 години!? За тях какво? - "ни дума, ни вопъл, ни стон".

Коментирай

Бате Винету

1 week before

Мата Хари му е дала жетоните от жълт метал. Дори го е снимала.

Коментирай

Андрей К

1 week before

Действително това е екстравагантна идея да си направиш визитка във формата на монета, но защо пък не...

Коментирай

Във времето на Нерон

1 week before

Лудият може да е император, Величество. Ако хората започнат да оправдават това, значи вече сме в тази Епоха

Коментирай

Жоро Заралията

1 week before

Забравихте всички и всичко, което се случи през последните 35 години. Десетки хиляди скандали, компромати, случки разни - без отговори, без виновни, без осъдени, без даже реално разследване....Огледайте се и вижте какво стана с този народ, какви са му взаимоотношенията, къде отидоха възпитанието, образованието, морала..? Кой е виновен за това? И сега сипете отвсякъде помия? Страх ли ви е? Смешни сте - та това са 13 човека в парламента, представляващи "най-ниските етажи на обществото". От какво ви е страх?

Коментирай

Анонимен

1 week before

Изобщо не съм фен на Ивелин Михайлов, даже не съм гласувал в последните 20 години и нямам намерение да гласувам изобщо. Но, вчера гледах едно интервю с него в Телевизия 24 където той потвърди една от тезите на всеки един нормално мислещ човек с елементарни математически знания - бюджетите на България отдавна са продънени и държавата на практика е фалирала като се крепи единствено на вземането на външни заеми от доста време насам. Да бъда по-конкретен, става въпрос, че след приватизацията, приходите са недостатъчни за закърпване на бюджета. Държавният дълг расте непрекъснато, а България отива в режим на дългова спирала. За този огромен проблем, не ви говорят от ГЕРБ, ДПС, ПП-ДБ и никоя една партия в НС, но рано или късно ще трябва да решаваме този проблем, колкото по-рано, толкова по-добре.

Коментирай

ЙАхй

1 week before

Защо коментарите са разрешени в тази статия, а в статии, касаещи Свинян ПеефСАЩски винаги ги заключвате в НЕсвободно слово?

Коментирай

За последните два коментара-

1 week before

Писани от някой зает със задачата да прокара за нормално ненормалността тези индивиди да са на политическата сцена. Ако го приемете- да ви кажа - в Карлуково няма свободни места, ха ха ха..А тоя дето ги е припознал може да го уредим с връзки.. Психозата е заразно ЗАБОЛЯВАНЕ , което може да доведе до пълна неадекватност

Коментирай

До "За последните два коментара-"

1 week before

Когато някой тъпанар като теб няма аргументи, не притежава елементарна култура и интелект за проведеждане на нормален дебат, той обижда с лични нападки. Да не говорим, че си страхливец ползващ анонимността в този форум. Аз преброих повече от 7 елементарни грешки в четири реда, най-вероятно имаш личен опит от клиниката в Карлуково.

Коментирай

Майна

1 week before

За тези ,,двамката, мога да кажа, че са ,,върха на тортата,, в посока на идиотизирането на нацията. А пък за ония ,с неизяснения военен ,,чин,, , който има едно изказване ( то едно ли е , той ги сменя спрямо посоката на вятъра) ,че Левски е никой , а бащите на нашите ,,възрожденци,, били въшльовци , ще си спестя усилието дори да го заплюя. -той е достатъчно голяма плюнка, за да наслагвам още..

Коментирай

Ха ха ха

1 week before

Брой, брой , брой... ,позаработили за ,,ляб,,- да не ти приседне.. Ако си идиот, аз не съм ,.,,.Гусин,, Марков и ,,Гусин,, Ивелин са мярка за идиотизъм. Айде към Гълъбова , не че тя ще се заеме с безнадеждна олигофрения ..

Коментирай

Майна

1 week before

Поръчкови са защитниците на тези двама ,,мошеници,, , които извадиха и внедриха в парламента. Ето видео - то е достатъчно .. https://youtu.be/K40fXgfr_QQ?si=e4cttuDPtL8NnOQr

Коментирай

Андрей К

1 week before

Ето го интервюто, от 12 минута започва. Аз лично бях много приятно изненадан - https://www.youtube.com/watch?v=gocUz6WPJeA&t=8s&pp=ygUT0LHRitC70LPQsNGA0LjRjyAyNA%3D%3D

Коментирай

Към АндрейК

1 week before

Така е, защото сте мислещ и добронамерен човек. От мнозинството коментиращи не може да се очаква такъв подход - твърде отдадени са на службата си „Завеждащ казана с катрана“.

Коментирай

Информиран

1 week before

Ето и друго (сурово) интервю за „120 минути“. Който иска, може да направи и съпоставка с това, което впоследствие ще бъде реално излъчено по BTV. https://www.youtube.com/watch?v=DYhBSBOpQDs

Коментирай

дреалист

1 week before

Айде пак личностна атака... Ами, след като бил идеолог на нещо, говорете з аидеологията му, оспорвайте нея... Иначе остават само плювки... Загубихте ми времето с глупости.

Коментирай

дреалист

1 week before

Айде пак личностна атака... Ами, след като бил идеолог на нещо, говорете з аидеологията му, оспорвайте нея... Иначе остават само плювки... Загубихте ми времето с глупости.

Коментирай

Бай Хуей

1 week before

И с какъв номинал са "монетите"? Имат ли тези визитки изобщо някакви белези на монети? Какъв нумизмат си ти бе...? Пълно е с лайномети- бавнозагряващи.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.