Мартин Нотариуса докара скоротечен рак на софийския прокурор Радослав Димов

Напусналият съдебната система държавен обвинител заминава на скъпоструващо лечение в Германия

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/martin-notariusa-dokara-skorotechen-rak-na-sofiyskiya-prokuror-radoslav-dimov-2/134450 SvobodnoSlovo.eu
Мартин Нотариуса докара скоротечен рак на софийския прокурор Радослав Димов

Напусналият съдебната система държавен обвинител заминава на скъпоструващо лечение в Германия

Апелативният прокурор на София Радослав Димов, който в началото на седмицата напусна не само ръководната позиция в държавното обвинение, а и в съдебната система, гасне от скоротечен рак на панкреаса. Предстои заминаването му за Германия, където ще се подложи на скъпоструваща терапия в частна болница. Запознати разкриват, че Димов е разпродал почти цялото си имущество и е взел заеми от роднини, за да съумее да събере нужните му над 250 000 евро за лечението зад граница.

 

В началото на седмицата прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет гласува с единодушие депозираната дни по-рано оставка на Радослав Димов и го отличи със златна значка за „проявен висок професионализъм, безупречно изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества“. Доскорошният началник на Апелативната прокуратура на София не присъства на гласуването на оставката му, а негови близки издадоха, че Димов не може да се държи на краката си вследствие на бързо разяждащата го коварна болест.

 

Диагнозата рак панкреаса е била поставена на Радослав Димов в средата на януари след изследвания във Военна болница, а здравословното състояние на магистрата рязко се е влошило месец по-късно, след като неговото име беше обвързано без каквито и да е било доказателства като част от групата за влияние в съдебната система на разстреляния Мартин Божанов – Нотариуса.

 

Дни след екзекуцията на Нотариуса гръцкият бизнесмен Анастасиос Дикос, наблюдаващ инвестициите на корабния магнат Джон Кустас в България, обвини Радослав Димов, че е участвал в рекетьорска схема и е тормозил чрез заплахи за повдигане на обвинения собствениците на търговския център „Ринг мол“. Според думите на Анастасиос Дикос неговият адвокат Александър Червеняков е бил офериран от апелативния прокурор Радослав Димов по телефона да се срещнат, за да решат проблема на гърците с държавното обвинение.

 

Набеденият като част от бандата на Мартин Нотариуса шеф на Софийската апелативна прокуратура сам поиска да бъде изслушан на извънредно заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и се ожали, че е жертва на гнусна клевета, която почерня малкото му оставащо време живот. „Искам да изчистя името си приживе, защото не ми остава много време“, обяви по време на изслушването Радослав Димов.

 

Не съм говорил, нито пък съм отправял заплахи, нито натиск върху гръцките бизнесмени. Те ме набеждават в рекет и заради това поисках Софийската градска прокуратура да се сезира и да извърши проверка, защото едва ли не се твърди, че магистрат върши престъпни деяния. Като прокурор никога не съм се занимавал с преписки и проверки, свързани с бизнеса на гръцки компании, до мен даже не е достигала информация за гражданско-правния спор, който се води за имот“, коментира Радослав Димов. В емоционалната си реч набеденият за човек на Мартин Нотариуса магистрат се закле, че дори не е виждал с очите си Божанов. За неговото съществуване все пак знаел от жалбата на съдия Владислава Цариградска и от медийни публикации, които го сочели като един от босовете на имотната мафия в София. По време на изслушването пред Прокурорската колегия Радослав Димов допусна, че името му умишлено е вкарано в обращение като част от групата на Мартин Божанов от адвокат Александър Червеняков, с когото се запознал преди години в почивната база на прокуратурата в Бяла, но не поддържал дружески отношения с него.

 

„Някой употребява името на магистрат, за да се представи колко е велик и какви връзки има. Така се злоупотребява с името на прокурор. Вероятно за това става въпрос. Има всякакви юристи и колеги. Чрез името ми са искали да извлекат някакви ползи за себе си“, предположи шефът на Софийската апелативна прокуратура.

 

Въпреки, че доказателства за приятелство и протичаща през годините комуникация между Радослав Симов и Мартин Нотариуса не бяха представени, името на висшия магистрат бе споменато и в доклада, представен на депутатите от временната парламентарна комисия, която трябваше да изясни всички факти и обстоятелства за нерегламентираното влияние в съдебната система на групата на Божанов.

 

„Състоянието на Радослав Димов рязко се влоши след недоказаните обвинения, че рекетира бизнесмени съвместно с Мартин Нотариуса. Стресът, напрежението, безпомощността и нанесената му публична клевета без възможност да я опровергае, буквално сринаха съпротивителните сили и имунната система на Радослав Димов. Той отслабна с над 15 кг. само за месец, лицето му придоби сиво-кафеникав цвят, а умората от болестта го прикова към леглото“, споделя приятел на доскорошния шеф на Софийската апелативна прокуратура.

 

Радослав Димов беше избран за апелативен прокурор на София през септември 2019 г., а преди това оглавяваше Софийската районна прокуратура. Той дълго време беше смятан за приближен до предсрочно освободения миналата пролет главен прокурор Иван Гешев, както и до скандалния бивш началник на столичното следствие Петьо Петров – Еврото, също нашумял като рекетьор на съдебната система след аферата „Осемте джуджета“.

Димов признава, че навремето често е посещавал закрития вече ресторант „Осемте джуджета“ заради добрата му кухня, но яростно отхвърля подмятанията, че е част от репресивната машина на Пепи Еврото.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.