Масов рекет и извиване на ръце при влизане в детските градини

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/masov-reket-i-izvivane-na-race-pri-vlizane-v-detskite-gradini/26100 SvobodnoSlovo.eu
Масов рекет и извиване на ръце при влизане в детските градини

Масов рекет, конфликт на интереси, привилегии и извиване на ръце има при кандидатстване за места в детските градини в цялата страна. Това установи Фрог нюз при обстоен преглед на Наредбите за условия и реда за записване и отписване в заведенията за деца в Свищов, Аксаково, Велико Търново, Габрово, Павликени, Провадия и Созопол и др.

Медията ни направи запитване до Върховна административна прокуратурата. Оттам обясниха лаконично, че са запознати с проблема. Наредбите наистина противоречат на законите и Конституцията на страната и те ще бъдат протестирани в съда, допълниха от държавното обвинение.

Оказва се, че при кандидатстване в общинските детски градини, с предимство се ползват хлапетата на служителите, които работят във въпросните заведения, както и тези, които се трудят в системата на образованието. Законът приема, че разделянето на децата по този критерий е крайно дискриминиращ и несправедлив.

"Не съм запознат с противоречието, но ако трябва ще отменим Наредбата”, каза лаконично кметът на Свищов Генчо Генчев. В документите има и друг голям проблем. За, да бъдат записани децата, се изисква удостоверение на двамата родители, че са си платили всички задължения към хазната. Прокуратурата е категорична, че подобно извиване на ръце не може да има и събирането на задължения става по друг съвсем друг ред, чрез данъчните служби. Третото изнудване на общините, заложено в Наредбата, е свързано с просрочването на дължимата месечна такса на родителите към детските градина. В тях се отбелязва, че ако до пет дни парите не се дадат, се начисляват лихви. Ако и този срок се пропусне, се стига до крайност- детето се гони от градината. Обвинителите са категорични, че въпросните дължими такси също трябва да се събират от данъчните служители. В някои актове фигурира едно или друго противоречие. В Созопол, обаче общинските съветници са се постарали доста, тъй като са „родили” Наредба с всички описани пороци. Фрог не откри нито един общинар, който да обясни правната логика на гласуваните Наредби, които ощетят най-малките. Всички общински актове са приети през миналата година, след като влиза в сила новият закон за предучилищното и училищно образование.

Резултат с изображение за детските градини

http://frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.