Мажд Алгафари пред MEDIAMALL: Палестина не иска територията на Израел, нито пък териториите на други държави, това което САЩ прави по света

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/mazhd-algafari-pred-mediamall-palestina-ne-iska-teritoriyata-na-izrael-nito-pak-teritoriite-na-drugi-darzhavi-tova-koeto-sasht-pravi-po-sveta/118881 SvobodnoSlovo.eu
Мажд Алгафари пред MEDIAMALL: Палестина не иска територията на Израел, нито пък териториите на други държави, това което САЩ прави по света

Мажд Алгафари е популярен коментатор на различни международни теми в медиите. Той е български журналист и преводач от сирийски произход.

-Г-н Алгафари, според Вас, спазваше ли през годините Израел споразумението си с Палестина?
 
- Не само във времето, никога не ги е спазвал.
 
-Каква е ролята на локалната дипломация при решаването на проблемите между Израел и Палестина през последните години? И каква според Вас ще бъде тя сега?
 
- На времето, тъй като Израел не спазваше нищо, сега няма как да говорим за някаква дипломация. Палестина се опитваше максимално да вземе неутрална страна, да си спести военно нападение, но изглежда Израел имаха друго намерение. Като се вземе предвид окупацията на общи територии, изграждането на нови селища, населяването на нови евреи. Малко е трудно да се говори за някаква дипломация, като гонят човек от дома му, за да настанят някой друг. Дом, в който той е живял цял живот.
 
- Срути ли се моралното превъзходство на САЩ в региона вследствие последните събития?
 
- То е срутено много отдавна, а сега вече тотално се срина. Ако забележите начина, по който посрещат високопоставени личност от САЩ в арабския свят - те ги посрещат, като че ли идва някой от село. 

Разбира се случилото се удари по имиджа на Щатите и бих казал, че според моите преценки, това е подготвено много, много отдавна като започнем дори от Ирак, от свалянето на Саддам Хюсеин и убийството му след това. Либия по същия начин, това бяха основните две държави в арабския свят, които бяха готови във всеки един момент, не толкова да нападнат Израел, колкото, ако Израел направят нещо, да влязат във война на момента. Това беше една от целите на тези войни, а не наличието на биологични оръжия в Ирак, които разбира се всички знаем, че след това бяха опровергани. Оттогава се започна.

Израел и САЩ ги беше страх от тези две държави, че ако искат да направят нещо в арабския свят относно Палестина или да продължава да се разширява Израел и да окупира територии, тези две държави ще скочат и ще помогнат на Палестина. И най-накрая ще направят от Израел една локва, предвидена към Средиземно море. 

САЩ отслабиха военната мощ на арабския свят, а военната мощ бяха точно Либия и Ирак и оттам нататък продължиха да си правят каквото поискат - вече няма кой да ги закача, и наистина нямаше кой да ги закача.
 
- Това е един конфликт, който трае вече 40 години и не се стига до никакво решение. Сега и САЩ, и Русия, и Китай включително, подкрепят създаването на независима палестинска държава. Каква би могла от този момент нататък да бъде възможната пътна карта, за да се реши този конфликт и въобще виждате ли решение?
 
- Решението е едно единствено. Израел да се изтегли от палестинските територии, да спазва всички резолюции на ООН, все пак са резолюции на целия свят, а не локално на Израел или на някой друг. 

Всичко, което палестинците като държава трябва да имат, това е вода, ток, гранични пунктове. Въобще да са държава като държава. Не може една държава, която да не кажа ежедневно, но постоянно бива нападана и удряна, и бомбардирана, и какво ли не още от Израел, и ние да очакваме, че Палестина ще си мълчи. Ами някой ден ще избухне и ето че дойде този ден на 7 октомври, в който не че не издържаха, то по принцип се знаеше, че това нещо ще стане рано или късно, но Палестина удари, което срина тотално и имиджа на Израел, и имиджа на ЦРУ. Защото ЦРУ пребивава и в Израел и те да не знаят, че на тази дата въобще се подготвя такова нещо и че всеки момент ще ударят? Как са влезли толкова много ракети в Палестина, които са поставени на определени места и оттам е започнала една жестока стрелба? 

Това иска Палестина, те не искат друго, не искат територията на Израел, те не искат да ходят да взимат териториите на други държави, това което прави САЩ по света.

Те си искат своята територия, и ако не беше конфликтът Израел - Палестина, и ако се спазваха резолюциите на ООН, нито щеше да има “Хизбула”, нито щеше да има “Хамас”, нито “Фатах”, нито която и да е друга организация. Нещата щяха да бъдат мирни и кротки.
По тази причина се създадоха и “Хизбула“ и “Хамас”, организации които някои държави нарекоха терористични, а това са точно опълченци, това са партизани, хора които защитават териториите и интересите си. Все едно да обвиним Левски, Ботев и Раковски, че са терористи, защото отишли и си поискали територията за освобождаването на България. Те ги създадоха, както направиха на времето комитети нашите Левски и Ботев. Същата работа е едно към едно, само че тези сега ги наричаме терористи, а другите са освободители или герои на дадена държава.
 
Интервю на Стефани Василева, MEDIAMALL

4 Коментара

Сенека

преди 6 месеца

Когато се бият роднини, разбираш, че друг командва в къщата им.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.