Мажд Алгафари: Проблемът с мигрантския поток няма да спре. Той само се увеличава. Екипите на границата са недостатъчни

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/mazhd-algafari-problemat-s-migrantskiya-potok-nyama-da-spre-toy-samo-se-uvelichava-ekipite-na-granicata-sa-nedostatachni/52514 SvobodnoSlovo.eu
Мажд Алгафари: Проблемът с мигрантския поток няма да спре. Той само се увеличава. Екипите на границата са недостатъчни

Няма ден, в който на територията на България да не влизат нелегални мигранти. Това заяви пред БНР Мажд Алгафари, журналист и преводач, който работи с мигранти.

"Казвам го от гледната точка на човек, който е вътре в тези събития. Българската граница нарушават не по-малко от 1000 души. Само някои от тях са залавяни"

Трябва да се анализира пътя на отделните видове мигранти, обясни той.
"Защо тръгват, с каква цел, къде са се запътили. След това може да предприемем мерки. Сега не знаем как да ги спрем. Ограда няма да ги спре. Афганистанците бягат основно по икономически причини. В Турция живеят много сирийци. Там обаче икономическата обстановка вече не ги устройва. Затова решават да я напуснат. Знаят, че в Германия могат да получават по 400 евро на човек и осигурено от държавата жилище. Не винаги се доверяват на каналджии. Има такива, които тръгват самостоятелно. Използват GPS на телефон и точки, които някой, минал по същия път, им е набелязал. Понякога играят ролята на водачи. Взимат по-малко от каналджиите".
Президентът Румен Радев е прав, когато казва ,че службите работят-има заловени полицаи от вътрешността на нашите правораздавателни органи, смята Алгафари.

България е граница на Европа, но защо само ние трябва да я пазим, пита се журналистът.

"Целият ЕС трябва да съдейства-да се дадат достатъчно средства, техника, кучета, хора, които да подпомагат охраната. Оградата по границата също трябва да е одобрена от ЕС. Ние направихме един макет, който за нищо не става. Има места, на които камерите не работят и каналджиите знаят кои са".
Трябва да се увеличат наказанията за каналджиите, смята още той.

"Трафиканти и каналджии виждат какъв ни е закона. Стига се до споразумение и не се изтърпява никакво наказание. Повечето са условни".

От 2013 година Алгафари работи по такива случаи. Изкарал е година и половина на границата.

„Толкова ли нашите законодатели не разбраха, че проблемът с мигрантския поток няма да спре. Той само се увеличава. Екипите на границата са недостатъчни. Няма как да взимаме от вътрешността. Трябва да се увеличат щатните бройки на границата", посочва той още едно възможно решение, което може да помогне за справяне с нелегалната миграция.

https://fakti.bg/

3 Коментара

Да, бе

преди 1 година

Ти да видиш край бреговете на Италия и Гърция какво е. Лодки, кораби и какво ли не плува, пълно е с мигранти. Кой изгони тия хора от домовете им? Какво да правят ?

Коментирай

Иванов

преди 1 година

Стига с тези емигранти БЕ, няма ли кой да посочи виновниците за тази емиграция, няма ли да е ясно, че ние не сме длъжни да пазим богатата Европа само с наши хора и наши средства. Някой показа ли колко струва охраната на границата на ден. Издръжката на емигрант струва на държавния бюджет по-скъпо от колкото издръжката на един пенсионер. Не става дума за онези емигранти от Украина, които наредихме месеци наред в пет звездни хотели. Никой досега не беше измислил толкова много и толкова хитри методи за обезкървяване на една държава. Продадохме всичко, т.н приватизация, подарихме на концесия каквото ни накараха, закрихме всичко което ни наредиха, да не им пречи и яденето вече ни е вносно, златото ни се извлича по- лесно от коя да е страна в Африка. Остана само една прислойка хрантутници на Соросова хранилка, а всичко друго е качено на пързалката към ада. Избори ли, демокрация ли, суверенитет ли, позорът е пълен.

Коментирай

реалист

преди 1 година

Един истински бежанец ще иде до посолството и граничния пункт, ще си подаде документите и ще премине официално и легално в безопасната нему съседна страна. Тези харчат луди пари за да минават нелегално граници. Защо ли? И откъде имат толкова много пари?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.