"Медиана" седмица преди вота: ГЕРБ - 28.6%, "Възраждане"-14.9%, ДПС-13.5%, ПП-ДБ-12.9,БСП-8.6%

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/mediana-sedmica-predi-vota-gerb-286-vazrazhdane-149-dps-135-pp-db-129bsp-86/134987 SvobodnoSlovo.eu
"Медиана" седмица преди вота: ГЕРБ - 28.6%, "Възраждане"-14.9%, ДПС-13.5%, ПП-ДБ-12.9,БСП-8.6%

Агенция "Медиана" представя изследване на обществените и политически нагласи седмица преди изборите 2 в 1 на 9 юни 2014 г.

ГЕРБ - 28.6%, "Възраждане"-14.9%, ДПС-13.5%, ПП-ДБ-12.9,БСП-8.6%

Шанс за парламента има и ИТН - 6.3%.

Близо до 4-процентната бариера са Синя България - 3.4%, Левицата - 3.2% и Солидарна България - 3%.

Рейтингът на политиците води Румен Радев - 54%, следван от Бойко Борисов - 33% и Костадин Костадинов и Корнелия Нинова - 24% и 22%.


Характеристики на изследването:

1. Обем на изследваните лица - 990 човека 18 + г.
2. Метод
Пряко стандартизирано face to face интервю
3. Извадка
Двустепенна гнездова извадка
4. Представителност
Представително за страната
5. Период на провеждане - проведено на терен – 25 май – 1 юни
2024 г.

Изследването е проведено в периода – 25 май – 1 юни 2024 г. с 990 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства.

ОСНОВНИ ИЗВОДИ

Това не е прогноза, а моментната картина на обществено-политическите нагласи в страната една седмица преди изборите.

Въпреки, че до изборите остават само седем дни, все още огромна част от хората, които традиционно гласуват на избори, се колебаят дали и за кого да гласуват (над 400 хиляди потенциални избиратели).

При очакваната ниска избирателна активност (между 2.4 – 2.7 млн. избиратели пред урните), това е огромна маса колебаещи се избиратели, която може драстично да промени резултатите, ако се „люшнат” в една или друга посока. Засега, обаче, не се наблюдава подобна „вълна” (насочване) към никоя от основните политически формации. Може да се каже, че голямата част от тези избиратели търсят алтернатива, но не я откриват категорично на „политическия пазар”.

Към момента ГЕРБ е на първа позиция като увеличава дистанция си до 14 % с втория - „Възраждане”. Битката за второто място обаче, ще бъде оспорвана. Разликата между втория, третия и четвъртия е в рамките на 2 % като и ДПС, и „Възраждане” имат, скрити от социологически изследвания, „козове”. За ДПС това са изселниците в Турция и традиционните за тази партия механизми за контрол и активизиране на своите избиратели. „Възраждане” има значим скрит протестен потенциал, който не се отчита дори в пост електоралните изследвания (екзит пол). ПП-ДБ запазват шансове за битката за второ/трето място, но засега данните сочат, че ерозията в доверието към тях продължава (видно и от рейтинга на основните лидери на коалицията). Сигурни за присъствието си в следващия парламент могат да бъдат и БСП, и ИТН, като партията на Слави Трифонов вероятно ще може да излъчи и евродепутат.

Още три формации запазват сериозни шансове за влизане в парламента – „Синя България”, „Левицата” и „Солидарна България”. И трите формации подобряват позициите си в сравнение с две седмици по-рано, но все още са под 4%-ната бариера и за тях дните до изборите ще са решаващи. От другите партии забележимо присъствие се наблюдава при „Български възход”, „МЕЧ” и ВМРО.

Предстоящите европейски и парламентарни избори ще се проведат в условията на нараснала тревожност за бъдещето на Европа и света, и това вероятно ще даде отражение и върху резултатите от тях. Близо половината от хората са убедени, че има значима опасност от световна война в непосредствено бъдеще, а 44% смятат и, че Европа не върви на добре (животът на хората се влошава). Засега това не прераства в евро скептицизъм (желание да се напусне ЕС), но песимизмът е подчертан.

https://epicenter.bg/

3 Коментара

Майна

1 week before

Ако са по-високи процентите на ,,Възраждане,,(както се очаква) може да се получи друга конфигурация, която ще попречи на Ония отново да се ,,сглобят,,. Всеки ,който ви призовава да не гласувате е отговорен ако се откажем от Родината, ако,, зачертаем ,, всички , които загинаха за Нея и за нас..

Коментирай

ВЪЗРАЖДАНЕ е патерица на шайката ГЕРБ и петата колона ДПС

1 week before

Според друга социоложка на повикване НИЕ ГРАЖДАНИТЕ и ВЕЛИЧИЕ са над 4% бариера.

Коментирай

Нееееееее

1 week before

Хич не ми дреме какво представят социолъжците. Ще си гласувам за Възраждане, както и предишния път, пък нека се пукат душманите.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.