Мегаорганът „Антикорупция“ може да генерира тежка корупция

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/megaorganat-antikorupciya-mozhe-da-generira-tezhka-korupciya/24740 SvobodnoSlovo.eu
Мегаорганът „Антикорупция“ може да генерира тежка корупция

Проектът за мегаорган „Антикорупция“, който вече е качен на сайта на правосъдното министерство за обществено обсъждане, може да се превърне в обратното на това, за което е предназначен – да генерира мощна корупция. Идеята за свръховластеното хибридче с белезите на прокуратура и ДАНС е особено опасна. Но ако моделът на българското обвинение и тайните служби бе заложен в далечната 1991 г. с конституцията, новото отроче е в отговор на критиките на Брюксел, че нямаме орган за борба с корупцията по високите етажи на властта.

Чудно го измислиха! Този орган е не просто някакъв недомислен вариант на закона, предлаган от Меглена Кунева и неприет, по много причини.

Най-важната между тях е, че в проекта на Кунева се допускаха анонимни сигнали. Такива отсъстват в новия вариант. Всеки, решил да подаде сигнал за корупция, трябва да си напише имената, ЕГН, адреса и имейла. Можем да си представим кой ще рискува да се оплаче примерно срещу шефа си, когато за запазването му в тайна ще се разчита на служителите на органа.

За негов шеф се спряга шефът на КОНПИ (Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси) Пламен Георгиев. Той и оглавяваната от него комисия се ползва с одобрението на ЕК според мониторинговите доклади. Новият орган обаче ще бъде нещо много различно. Той ще бъде независим, както е редно, но и безотчетен, което вече сме го виждали – нещо като прокуратурата примерно.

Комисията ще е петчленна, в която ще се влеят други две петчленни комисии, две специализирани дирекции и един БОРКОР, за чиято дейност никой не знае нищо, освен че е създаден от Цветан Цветанов.

Предвиден е иначе ежегоден контрол от парламента, както се „отчита“ и обвинението – формално, ако изобщо се отчита. При новия орган обаче има и екстри – всичкото отчитане ще се осъществява на тъмно, както е по закон. Информацията от проверките и производствата е класифицирана и всички в комисията подписват декларация, че няма да я разгласяват.

Новата комисия ще разполага със Специални разузнавателни средства (СРС), агентурна мрежа от нещатни сътрудници и оперативно-издирвателна дейност са сред инструментите, които влизат в битката с корупцията по високите етажи на властта. Въпреки че в закона е записано, че „комисията използва, прилага и притежава специални разузнавателни средства“, тя на практика няма да разполага с техника за подслушване, следенето ще се прави от ДАТО. Тя няма да се занимава и с разкриване на корупционни престъпления, което е в компетентността на прокуратурата.

Мандатът ще е 6-годишен, почти колкото на главния прокурор (7-годишен мандат).

Но особено интересен е текстът за прекратяване на мандата на членовете на комисията. Това може да стане при осъждане на някой от тях или установяване на конфликт на интереси. Установяването на конфликт на интереси обаче трябва да се направи от същата комисия. За председателя – от заместниците, които сам той е посочил. Или още по-абсурдно – от редовите инспектори, които са зависими от началниците си.

Употребихме по-горе думата „недомислен проект“. По всичко личи обаче, той е по-скоро добре обмислен.

Както каза един от Фейсбук, разсъждавайки върху него – не вярвам този мегаорган да стигне до каквито и да е етажи на властта, най-много до мазето.

И кой ще е този антикорупционер, който ще погледне на рухването на КТБ като на корупционна акция? Или ще се опита да зададе някакъв въпрос на Пеевски в тази или други връзки по тема корупция?

Със съжаление и извинение ще трябва да повторим отново максимата „Властта корумпира, абсолютната – абсолютно.“ Новият проект „Антикорупция“ съдържа всички елементи да потвърди още веднъж крилатата фраза. Досега тя никога и никъде не е имала изключения.

Автор Рени Нешкова

Резултат с изображение за корупция“

http://transmedia.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.