Михаил Неделчев: България да помогне къщата на Димитър Талев в Прилеп да бъде запазена

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/mihail-nedelchev-balgariya-da-pomogne-kashtata-na-dimitar-talev-v-prilep-da-bade-zapazena/53705 SvobodnoSlovo.eu
Михаил Неделчев: България да помогне къщата на Димитър Талев в Прилеп да бъде запазена

„Димитър Талев е една от най-обединителните фигури между България и РСМ. Ние искаме държавата да влезе в директни преговори със собствениците на къщата на Талев, да я закупи и тя да бъде запазена“. Това заяви Димитър Панчев, наследник на големия българин Димитър Талев, предаде БГНЕС.

Димитър Панчев подчерта, че сюжетът на романа „Железният светилник“ се завърта в знаменитата къща и тя трябва да бъде запазена.

Студентски клуб „Кан Кубер“, наследници на Димитър Талев и представители на клуба „Родолюбие и отечествознание“ организираха пресконференция на тема „Къщата на Димитър Талев в Прилеп – възможности и решения“, в която призовават българската държава да направи нужното, за да запази този паметник на българщината в Македония.

„Къщата направо пада. Ние сме изгонени от нашата държава. Сърдита съм на България – да не може да събере 100 000 евро за една къща – срамота“.

Това заяви и Снежана Аческа, собственичка на къщата на Димитър Талев.

Тя поясни, че къщата е голяма с над 10 стаи.

„Ще оставя 2 стаи от онова време, както и една библиотека пълна със сръбска, класическа и светска литература. Аз не искам да стана богата от къщата на Димитър Талев – искам тя да бъде запазена и да може да се посещава.

Аз обичам България и моля страната да направи нещо стойностно в центъра на Прилеп.

Започнах с Първанов, Данаилов, Спас Ташев, говорих с директора на културния център в Скопие, но няма резултат“, заяви още Снежана Аческа.

Любомир Талев, роднина на писателя заяви, че турската държава иска да закупи къщата, защото тя е образец за османска архитектура.

"Турската държава има целенасочена политика да запазва тези обекти, върху които е имала влияние, това е т.н. мека сила. България трябва да има целенасочена политика към такива паметници, толкова важни за българщината“, заяви още Любомир Талев.

„Колко са къщите в България на големи български писатели, които са музеи – много малко. Къщата на Димитър Талев е свята за всички нас – знаменити романи са се развивали в нея“.

Това заяви и проф. Михаил Неделчев. „България да има една къща – музей, символ на българската култура и литература в центъра на Прилеп, е задължително да се случи.

Като историк подкрепям напълно тази кауза и ще съдействам колкото мога къщата на Димитър Талев да бъде запазена“, подчерта проф. Михаил Неделчев.

„Ако имаме проблем – той се нарича безхаберие на българската държава. Ние трябва да съхраним паметта на Димитър Талев, тя може да стане обект на туризъм между двете страни. Този обект може да търси европейско финансиране“. Това предложи и Спас Ташев от БАН.

На въпрос на БГНЕС към кои институции са подадени исканията за запазването на къщата на знаменития писател, Димитър Панчев от студентското сдружение към СУ, уточни, че преди пресконференцията са подали писма към МВнР и Министерството на културата, но засега няма резултат.

https://frognews.bg/

6 Коментара

михаИл ниделчев...И ТОЗ ПОМИЯР СТАНАЛ...

преди 2 месеца

професьОр!!!ИНТЕРЕСНО КОЛКО МНОГО ПРФЕСьОРИ ИМАМЕ а ТЪНЕМ В МИЗЕРИЯ И НИЩЕТА!!!ТЕЗ ПРОФЕСьОРИ КАКВО РАБОТЯТ????!!!НЕЩО ВРШеАТ ЛИ????!!!МАЙ САМО ЛАПАТ,КАТО ВСИЧКИ ДРУГИ политици!!!

Коментирай

михаИл ниделчев...И ТОЗ ПОМИЯР СТАНАЛ...

преди 2 месеца

професьОр!!!ИНТЕРЕСНО КОЛКО МНОГО ПРФЕСьОРИ ИМАМЕ а ТЪНЕМ В МИЗЕРИЯ И НИЩЕТА!!!ТЕЗ ПРОФЕСьОРИ КАКВО РАБОТЯТ????!!!НЕЩО ВРШеАТ ЛИ????!!!МАЙ САМО ЛАПАТ,КАТО ВСИЧКИ ДРУГИ политици!!!

Коментирай

Червената шапчица

преди 2 месеца

Любомир Талев, роднина на писателя, но и роднина на Елисавета Багряна. Таз поетеса, на две епохи метреса… Любомир Талев, роднината е адски неприятна личност. Забележка – Вапцаров е разтрелян. Багряна е казала на процеса, че от него поет не става, а е комунистически боклук. Фашагите го убиват.

Коментирай

copy - paste

преди 2 месеца

Кандидати да дават акъл за какво да се харчат държавни пари колкото искаш. Но никой от тях няма да извади от собствения си джоб.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.