Милионер с къща до брега иска да забрани крайбрежната алея на Китен – пречи му да си пуска яхтата

Екскметът на Приморско Димитър Германов се опитва да саботира проект за 10 млн. лв.

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/milioner-s-kashta-do-brega-iska-da-zabrani-kraybrezhnata-aleya-na-kiten-prechi-mu-da-si-puska-yahtata-2/120843 SvobodnoSlovo.eu
Милионер с къща до брега иска да забрани крайбрежната алея на Китен – пречи му да си пуска яхтата

Екскметът на Приморско Димитър Германов се опитва да саботира проект за 10 млн. лв.

Има вероятност изграждането на очакваната от близо три десетилетия крайбрежна алея в Китен, за която бяха отпуснати около 10 млн. лв. от държавата през миналата есен, да бъде преустановено на финалната права. Причина за това е скандален саботаж от страна на екскмета на Приморско Димитър Германов.

 

В последните си работни дни като градоначалник на морската община на юг от Бургас Германов тайно е изпратил писмо до дружеството по геозащита към Министерството на регионалното развитие и благоутройство (МРРБ), с което настоява строителните дейности по укрепването на северния скат и преобразуването му в крайбрежна алея за разходки да бъдат преустановени с абсурдния мотив, че малка част от крайбрежието може би попада в защитена природна зона.

 

Писмото на бившия кмет на Приморско буквално е шашнало министъра на регионалното развитие и благоустройство Андрей Цеков не само с правната си несъстоятелност, но и поради факта, че само преди 2 години именно Германов в качеството си на градоначалник на морската община е придвижил документите по проекта, изготвен от кмета на Китен Николай Марков и екипа му.

 

„Става въпрос за откровен саботаж от страна на бившия кмет на Приморско, и то на финала на изграждането на крайбрежната алея в Китен, която е чакана десети- летия наред не само от жителите на града, но и от десетките хиляди туристи. За да защити частния интерес на един милионер, с когото не крие дългогодишното си близко приятелство, Германов прави опит да хвърли на вятъра 10 милиона лева държавни пари и да спре развитието на градчето като предпочитана туристическа дестинация“, втрещени са от безочливата наглост на доскорошния кмет на Приморско жителите на Китен.

 

Много от тях подозират, че Германов, който изкара 12 години като градоначалник на морската община, преди да бъде разжалван от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов заради десетки постъпили сигнали за корупционни действия, е прибрал последния си рушвет като кмет от баровеца Георги Попов, собственик на дружеството за производство на диамантени инструменти и машини за шлайфане „Суперабразив“ ЕООД.

 

Казанлъшкият мултимилионер е близък приятел и неофициален спонсор на Германов, а мълвата в Приморско гласи, че още преди 3 години бившият вече кмет е получил като подарък от милионера лъскав Джип „Ауди“ 8. Колата била шофирана в София от интимната приятелка на кмета, на чието име е записано возилото.

Подареният джип бил в знак на благодарност, че Германов в качеството си на кмет на Община Приморско, придвижил документите на Попов за изграждането на къща до брега на морето, затваряйки си очите за жалбите, постъпили в общината от възмутени жители на Китен.

 

В Приморско си спомнят, че тогава кметът на Китен Николай Марков неуспешно опитал да се противопостави на Германов, който обаче бил категоричен, че строителството на баровския | морски дом е законно, тъй като имотът, в който се извършвал строежът, е частен и попадал в строителните граници на града в изцяло в урбанизирана територия.

 

Пред къщата на казанлъшкия милионер Георги Попов край северния бряг на Китен, която според оценката на брокери струва над 2 млн. лв. и е вкопана в скалата, обаче трябва да мине изграждащата се в момента крайбрежна алея на морското градче. И въпреки че последните

метри преди морето се водят държавни и о6щински имоти, адвокатите на Георги Попов от няколко месеца търсят всевъзможни вратички в закона, за да спрат брегоукрепването в района на милионерския имот.

 

Желанието на самозабравилия се баровец е връх на егоизма – крайбрежната алея да  не минава под дома му, а да спира на разстояние от по 50 метра вляво и вдясно от имота му, тъй като, ако алеята бъде цялостно завършена и брегът укрепен, нямало да има възможност да използва незаконния си плаващ кей, на който връзва яхтата и джетовете си.

 

„За жалост, наглият опит на частник да заграби част от брега на Черно море е бил обслужен от бившия кмет на Приморско Димитър Германов, който е пуснал сигнал срещу брегоукрепването в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Сигналът няма да бъде взет под внимание заради правната си несъстоятелност, но е показателен за това какви хора са заемали властови позиции в продължение на години“, коментира служител от отдел „Геозащита“ към МРРБ.

Той е категоричен, че изграждането на крайбрежната алея на Китен, което върви с ударни темпове, няма да спре, тъй като държавата е одобрила всички строителни процедури още през есента на 2022 г.

 

Смята се, че Димитър Германов е подал сигнала срещу строителството на крайбрежната алея в Китен с ясното съзнание, че писмото му няма да бъде взето под внимание, но за да симулира дейност пред приближения му милионер Георги Попов, а и за да отмъсти на доскорошния си колега от Китен Николай Марков.

 

През лятото Марков подкрепи публично кандидатурата за кмет на Община Приморско на Иван Гайков, издигната от местната структура на ГЕРБ, което буквално вбеси Германов. Ветеринарният доктор до последно се надяваше да бъде издигнат за четвърти мандат като кмет на Приморско от партията на Бойко Борисов и възпри като предателство нежеланието на останалите кметове от морската община да пишат писма до Борисов с настояването той, а не младият Гайков да е кандидатът на ГЕРБ.

 

На отминалите местни избори Иван Гайков, който е четвърто поколение приморчанин, а фамилията му е една от първите, заселили се в района, спечели от първи тур кметския стол, събирайки 50,03% от вота. Враг №1 на Германов – Николай Марков пък събра над 60% от гласовете в Китен заради видимите резултати, които постигна в предния си мандат като градоначалник на морското курортно градче.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

1 Коментара

А Сарафов, Сарафов къде е? И какво прави?

8 months before

И икономическатс полиция, тоже! Мръсникът алчен може ли да докаже "парете" откъде са? Ако ли не, най-вероятно, бай Ставри го очаква! Обаче! Требе си власт, не познала сладостта на немъчените ... "паре"! Анадънму?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.