Министър Тодоров за източените пари от театри: Проверка ще разкрие "пробита" ли е системата

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/ministar-todorov-za-iztochenite-pari-ot-teatri-proverka-shte-razkrie-probita-li-e-sistemata/144032 SvobodnoSlovo.eu
Министър Тодоров за източените пари от театри: Проверка ще разкрие "пробита" ли е системата

Разбрах за случая няколко дни преди разкриването пред медии на схемата за източване на пари в Театрално-музикалния и филхармоничен център в Разград.

Това заяви пред Нова телевизия служебният министър на културата Найден Тодоров .

Припомняме, че Окръжният съд в Пловдив не намали определената по-рано гаранция от 50 хиляди лева за обвинения за служебно присвояване в особено големи размери директор на театъра в Разград Левон Манукян. Решението на магистратите е окончателно.

Според разследващите Манукян е отговорен за назначаването на 41 души, които никога не са извършили реална дейност, но са получили по около 25 000 лв. допълнително материално подпомагане. Така държавният бюджет е ощетен с близо един милион лева.

"41 служители в Разград и още над 20 души са взели неправомерно или пари или неоправдано високи заплати", допълни той за фиктивните назначения, струващи над половин милион.

Източените средства в Разград са близо 940 000 лв., в Смолян - около 580 000 лв. Там наетите фиктивно лица са получавали и доста по-малки суми: по 13 800 - 14 000 лв. на "калпак". В Делиормана парите са били по 25 000 лв. на човек.

По думите на Тодоров цялата схема е измислена от умен човек. Сумата от 1 млн. не е поискана наведнъж, за да не усъмни ведомството, а на няколко по-малки трасакции. На въпроса защо Левон Манукян беше освободен от ръководството на театъра дни, след като беше разкрита измамата, Тодоров заяви, че причината била техническа, свързана с изготвяне на документация.

Не вярвам, че някой от Министерството на културата е инициатор на схемите за източване на пари, но дали има замесени от ресорното министерство, ще реши проверка, разкри Тодоров.

Главният инспекторат на Министерския съвет ще разкрие "пробита" ли е системата, допълни министърът на културата.

Попитан дали е възможно хора от Министерството да са инициатори, или поне замесени в случващото се, Найден Тодоров отговори, че не вярва сред инициаторите да има служители на ведомството. „Иска ми се да кажа, че няма и замесени, но съм повикал Главния инспекторат на Министерския съвет да направи пълна проверка на МК. Теоретично това не е невъзможно”, обясни министърът.

Подобна схема беше установена и в театъра в Смолян. „Ситуацията е идентична с тази в Разград, но в Смолян има и изтичане на средства към определени фирми”, допълни Тодоров. Според него е възможно финансовата измама да се е случвала и в други театри в страната.

Според министър Тодоров случващото се е "оздравителен процес" за бранша.

Найден Тодоров заяви, че хората, които не го харесват, могат да му поискат оставката като министър на културата. "По принцип смятам, че трябва да се обърне внимание на всеки, който вика: "Дръжте крадеца", настоя той.

Тодоров уточни, че е човек с изключително чиста съвест, но въпреки, че е отвратен от това, което се открива в момента с театрите, нещо в него се радва, тъй като това е оздравителен процес за целия културен процес в България.

Епицентър 

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.