Министри отиват на крака да молят енергетиците да спрат протестите

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/ministri-otivat-na-kraka-da-molyat-energeticite-da-sprat-protestite/117445 SvobodnoSlovo.eu
Министри отиват на крака да молят енергетиците да спрат протестите

На фона на протести и блокади премиерът Николай Денков отправи покана към разбунтувалите се енергетици и миньори за разговори в неделя следобед в Министерския съвет. Поканата е към централите на двата големи синдиката – КНСБ и КТ „Подкрепа“, както и към организациите им във „въглищните“ райони Кюстендил, Перник и Стара Загора – Кюстендил, Перник и Стара Загора, и в предприятията ТЕЦ „Марица изток 2“, „Мини Марица-изток“, отделните рудници на „Мини Марица-изток“, ТЕЦ „Бобов дол“.

А още днес ще има „загряваща“ среща на енергийния министър Румен Радев със синдикатите, която ще се проведе в административната сграда на ТЕЦ „Марица изток 2“.

Че тецовете и мините могат да бъдат спасени се поддържа от партии в парламента – БСП и „Възраждане“. В петък те заедно с ИТН се опитаха да осуетят изпращането в Брюксел на териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони у нас.

В парламента започнаха спешни разговори, като след тях лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви проблема за решен. Според него финансовият министър е обещал въглищните централи да работят до 2038 г. и всеки работник, който иска да напусне, да получи веднага 36 заплати.

По-късно Асен Василев уточни, че това прави по 140-150 хил. лева на човек. Постигнато е съгласие върху мини, язовири, хвостохранилища да не може да се изграждат соларни паркове. Скъсяват се сроковете – до 60 дни, за инвестиции във ВЕИ в урбанизирани територии. В разговорите е участвал и депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Блокади

Магистрала „Тракия“, както и Подбалканският път в района на Гурково, включително Прохода на републиката, остават блокирани от протестиращите енергетици, съобщи БНР. Нощта е преминала спокойно, без напрежение между протестиращите и полицията.

Около 200 души са на пътния възел на АМ „Тракия“, не пропускат автомобили, освен такива с бременни жени и с хора в критична ситуация. Протестиращите ще останат на своите позиции най-рано до понеделник, ако не бъде осъществен някакъв контакт с властта.

Голяма част от служителите на жандармерията и полицията са били отзовани през нощта, съобщи Бисер Бинев, лидер на КТ „Подкрепа“ в „Мини Марица – изток“. Недоволните продължават да отстояват своите искания и се надяват на преговори.

https://otupor.com/

6 Коментара

Иван Пеев

11 months before

Защо на крака? Да пълзят по корем, да лижат подметки, пък дано им мине номера.

Коментирай

Глас

11 months before

Какво значи обещали са.Пунта мара или нещо друго.Урсула Лайнен трябва да напише черно на бяло и това е.

Коментирай

dimat

11 months before

Не само никакви отстъпки,но разгонване цялата правителсвено-парламентарна банда и разтуряне на партийната система!Не бъде ли разтурена,още на следващите избори.спуснати от Сополството,не само ще върнат нещата,но и ще ни го на..а.чукат докрай!Затова,бой до дупка,АМА ТРЯБВА И ТОВА МЕКОТЕЛО,"НАРОДЪТ" ДА СЕ ВКЛЮЧИ МАСОВО!!!А след това да спретне един НАРОДЕН СЪД,на всички правитества и парламенти,от 1989г. насам!

Коментирай

албена

11 months before

Енергетици, моля, не спирайте! Не ставайте като зърнарите!

Коментирай

що за нагло заглавие

11 months before

министри са станали по силата на "сглобката". Да не са богове, я? Никой уважащ себе си човек няма да продаде достойнството си за няколко заплати пък били те и министерски, за да стане министър на посолствоТо.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.