Миньорите готвят масов протест в четвъртък. Готови са и на стачки

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/minyorite-gotvyat-masov-protest-v-chetvartak-gotovi-sa-i-na-stachki/118065 SvobodnoSlovo.eu
Миньорите готвят масов протест в четвъртък. Готови са и на стачки

Миньори и енергетици десети ден са на блокадата на “Прохода на Републиката” и АМ “Тракия”, а днес започнаха и подписка с искане за широка подкрепа за ефективна стачка. Допитването е до колегите, които не са по блокадите в този момент.

Обсъжда се и възможността следващата седмица да се организира национален протест на различни места в цялата страна. Евентуално това ще се случи в четвъртък. Целта на подписката е хората, които подкрепят миньорите, да могат да се включват в демонстрацията, предават от Българската национална телевизия. 

Решението за стартиране на подписката бе взето на своеобразно общо събрание на протестиращите миньори и енергетици от комплекса "Марица-Изток" на блокадата на АМ “Тракия”. Подписката трябва да бъде подкрепена от 50+1% от работниците. 

До утре ще трябва да уточнят и точните искания, които ще бъдат формулирани в подписката по предприятия в "Марица-Изток". 

ФрогНюз припомня, че до тук се стигна заради така наречените териториални планове за справедлив преход, които трябва да определят начина, по който ще бъдат разпределени средствата по ПВУ за регионите, засегнати от зеления преход. В него е записано, че няма да има затваряне на ТЕЦ-ове. 

Плановете обаче предизвикаха гняв в сектора на енергетиката - мнозина се опасяват от загуба на работни места. В крайна сметка бе постигнато споразумение на среща между синдикатите, протестиращите и изпълнителната власт, което бе гласувано и прието в Народното събрание. Ден по-късно обаче то се оказа неприемливо за част от протестиращите - докато едните вдигнаха блокадата на АМ “Струма”, други останаха на АМ “Тракия” и “Прохода на републиката” със заявка именно за ефективни стачни действия

До организирането на ефективна стачка, миньорите са твърди в намерението си да оставят затворени основните пътни артерии - автомагистрала "Тракия", Прохода на републиката и Подбалканския път при Гурково. Ще напишат и отворено писмо до институциите, в което ще поставят срок за изтегляне на териториалните планове от Европейската комисия.

frognews.bg

5 Коментара

Посетител

преди 7 месеца

Ако миньорите и енергетиците имат акъл и кураж, трябва да устискат докрай! Това управление не заслужава абсолютно никакво доверие!

Коментирай

Мислещи

преди 7 месеца

Много хора ви подкрепят, с вас сме

Коментирай

Делфин

преди 7 месеца

Пълна подкрепа за миньорите и енергетиците. Оставка и съд за правителството и сглобката.

Коментирай

Делфин

преди 7 месеца

Пълна подкрепа за миньорите и енергетиците. Оставка и съд за правителството и сглобката.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.