Мира Радева за насилието: Във всяко село деца пребиват родителите си, за да им вземат пенсиите

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/mira-radeva-za-nasilieto-vav-vsyako-selo-deca-prebivat-roditelite-si-za-da-im-vzemat-pensiite/114630 SvobodnoSlovo.eu
Мира Радева за насилието: Във всяко село деца пребиват родителите си, за да им вземат пенсиите

От години се ужасявам от насилието в нашето общество. Покрай интимните връзки и младите хора обаче забравяме, че насилие упражняват деца над възрастните си родители, за да им вземат мизерните пенсии. И това го виждаме всеки ден във всяко едно българско село.Това коментира пред Нова нюз социологът доц. Мира Радева.

В селото, в което най-често пребивавам, две деца пребиват родителите си регулярно и всички знаят за това. Според мен сигнали се подават. Аз дори познавам един човек от това село, който уби майка си със системен побой. Децата идваха и казваха, че майка им е цялата в кръв и молеха някой да направи нещо. Но никой нищо не направи. Причините са, че хората се страхуват. Този син е с някакъв дефект на мозъка и мъжете казваха, че ако го ударят силно, той ще умре и ще се стигне до затвор, разказа тя.

В конкретните два случая аргумента, че не се подават сигнали в полицията е, че самите родители не искат да съдят децата си. Но на всичкото отгоре в единия случай става въпрос за публични хора и е много страшно. Когато предложих да говорим поне с единия човек, който бие родителите си, всички се уплашиха. Истината е, че българското общество е в плен на патриархалните нагласи, откакто съществува, посочи тя.

Социализмът не ни отърва от тези нагласи. А патриархатът се налага с насилие и точно затова модерното общество се опитва да възпитава в друг тип норма, коментира Радева.

frognews.bg

2 Коментара

песимист

преди 8 месеца

"българското общество е в плен на патриархалните нагласи, откакто съществува" Пълни глупости. Да, има пребивани хора, но това далеч не се отнася за всяко българско село. Освен това трябва много добре да се отдели българското общество от циганско, турско и др., където подобни порядки са едва ли не "културни особености". А това, че не се вземат мерки е защото се говори изключително и само за "домашно насилие над жени", а сигнали се подават към съответните НПО-та, чиято цел е от всеки случай да "изкарат" пари. А парите текат ако случаят не се "затвори"...

Коментирай

Червената шапчица

преди 8 месеца

Мира Радева: Във всяко село деца пребиват родителите си, за да им вземат пенсиите ---- Тази миризлива скумрия от къде изпълзя... същата като лияна панделиева. Чиба, сус...

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.