Митко Каратиста заплаши правосъдния министър с „много проблеми“

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/mitko-karatista-zaplashi-pravosadniya-ministar-s-mnogo-problemi/6853 SvobodnoSlovo.eu
Митко Каратиста заплаши правосъдния министър с „много проблеми“

„От сега нататък го чакат много проблеми правосъдния министър (Иван Демерджиев)“, каза в понеделник, 15 ноември, Димитър Спасов – Митко Каратиста на излизане от ГДБОП, където беше разпитан. Голяма част от изказването му бе посветено на интервюто на Демерджиев за EURACTIV и Mediapool, в което министърът заяви, че бизнесменът и доскорошен съсобственик в охранителната фирма „Делта гард“ го е заплашвал с главния прокурор в началото на 2020 година.

Демерджиев каза, че повод за „заплахата“ било дело за фотоволтаичен парк, който е бил охраняван от „Делта гард“. Прокуратурата е знаела за заплахата, но от година и половина нямало движение по този случай, каза министърът.

„Аз този (Демерджиев) няма да го оставя, нито ще занимаваме институциите, за да се съдиме напред-назад, не, че няма да го осъдя“, каза Спасов. Той обясни, че Демерджиев го бил питал дали знае кой е, а Митко Каратиста му отвърнал: „Мисля, че съм те виждал по телевизията в протестите срещу главния прокурор“.

„Аз го призовавам утре да посочи полиграф, където да се явим и двамата и там да стане ясно кой лъже“, каза Спасов и обясни: „Той стана зам.-правосъден министър благодарение на една лъжа – че съм го заплашвал с главния прокурор“.

„Той (Демерджиев) иска да стъпи върху главата на главния прокурор, върху моята глава, за да се издигне в неговата кариера. Познавам го като адвокат на рейдъри, които се опитаха да отнемат един фотоволтаичен парк от китайски инвеститори“, каза бившият съсобственик на „Делта гард“.

Спасов каза, че е разговарял с Демерджиев в присъствието на много хора. „После изпрати едни емисари да ми предлагат пари, за да напусна фотоволтаичния парк. „Делта гард“ никога не предава своите клиенти и естествено не се съгласих“, посочи той.

„Той заблуждава Бойко Рашков, който заблуждава Румен Радев срещу нас. Имам кореспонденция между правосъдния и Бойко Рашков, където се вижда какви указания дава правосъдния министър (на Рапков)“, каза Спасов и допълни, че Демерджиев получавал по 100 хиляди лева на месец фотоволтаичния парк, но не го е споменал.

„Има поети ангажименти за нашето елиминиране“, каза Каратиста и се закани: „Всички, които са замесени в репресията срещу нас, ги чакат много тежки дни… Говоря в съдебната зала“. После каза, че няма да занимава съда.

В отговор на въпроси за скандала „Осемте джуджета“ Митко Каратиста каза, че познава следователя Петьо Петров. По думите му фирмата на Митко Каратиста е охранявала и столичния ресторант „Осемте джуджета“, където Златанов се е срещал с бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров-Еврото, посочен от него като основен инициатор на схемата.

Той определи разследването за „Осемте джуджета“ като „много интересно филмче като по Стивън Кинг“.

https://euractiv.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.