Митрополит Николай не е депозирал в Синода писмото, с което се отказва от патриаршеска надпревара

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/mitropolit-nikolay-ne-e-depoziral-v-sinoda-pismoto-s-koeto-se-otkazva-ot-patriarsheska-nadprevara/134752 SvobodnoSlovo.eu
Митрополит Николай не е депозирал в Синода писмото, с което се отказва от патриаршеска надпревара

Пловдивският митрополит Николай не е депозирал официално в Светия синод писмото, с което се отказва от патриаршеската надпревара, каза в "Денят започва" Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний.

Той нито потвърди, нито отрече дали Николай ще участва в изборите за нов глава на църквата. На 20 юни Светият синод ще се събере, за да бъдат излъчени тримата, измежду които ще бъде избран новият патриарх.

"На 30 юни ще се проведе и изборът на нов патриарх, неговата интронизация, за да може на 1 юли да бъде извършена първата света литургия от него", обясни митрополит Антоний.

Той коментира и връщането на тленните останки на цар Фердинанд у нас.

"Прелиствайки историята, за мнозина цар Фердинанд е противоречива личност, но църквата оценява неговия исторически акт - че посвещава своя престолонаследник цар Борис в православната вяра. Далновиден акт е, защото той е преценил, че неговият наследник, който ще управлява българския народ, трябва да изповядва и вярата му", посочи той.

Митрополитът обясни, че царската власт е богоустановена, а още в Стария завет царете са били помазвани от пророците. Това е останало и в чина на интронизацията.

"Важно е да помним българските царе, затова Светият синод пази всички моменти, в които БПЦ е поддържала тези свои ясно изразени контакти с цар Борис Трети", каза още митрополит Антоний.

https://epicenter.bg/

2 Коментара

нецов

1 month before

Не знам защо се очаква от БПЦ някаква нормалност? 75% са бивши ДС ченгета останалите са откровени търгаши. Особено Кольо Ролекса.

Коментирай

Филибелия

1 month before

Николай..може и да стане патриарх...но той е много болен...има сърдечна операция...и сменена тазобедрена ставаш...Освен това..амбицията да бъде пръв.."без равни"..ще го докара..до провал. Нещо подобно се е случило някога.юкогато Първо ангелът Денница..е станал сатана.юпорсфи гордостта си.....

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.