Наемите в София скочиха драстично

В дългосрочен план собственото жилище излиза по-евтино

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/naemite-v-sofiya-skochiha-drastichno/53384 SvobodnoSlovo.eu
Наемите в София скочиха драстично

В дългосрочен план собственото жилище излиза по-евтино

Едва ли за някого е изненада, че наемите в София пълзят нагоре. Това се отнася с особено голяма сила за престижните квартали и районите с метро, паркоместа и други екстри.

 

Трудно може да бъде уловен средният им размер, тъй като цифрите са в много широк диапазон. Според експерти обаче приблизителният общ скок е около 20%.

 

Наемите на двустайни апартаменти в София варират между 250 и над 500 евро, докато тристайните стават все по-скъпи – най-ниската сума е 350 евро, а таванът може да отиде и над 2 000 евро.

 

Собственици на гарсониери вече не ги отдават под наем за по-малко от 550-600 лв. месечно. Само допреди няколко месеца подобна сделка можеше да се сключи и за под 500 лв.

Най-скъп разбира се е наемът на жилище в идеалния център – „Иван Вазов“, „Стрелбище“, „Изток“ и южните квартали като „Борово“ и „Манастирски ливади“

 

В по-скромните жилищни комплекси като „Люлин“, „Обеля“ и „Надежда“, където и цената е по-ниска , може да се намери и нещо по-евтино. Истината е обаче, че собствениците на жилища в тези квартали злоупотребяват и надуват цените заради метрото и инфраструктурата.

 

В центъра на София наемът за тристаен имот с атрактивна локация и допълнителни екстри като паркомясто и ново обзавеждане обичайно надхвърля 1200 евро месечно. Цената скача с още 200 евро в случай, че жилището е прясно ремонтирано и е с качествени мебели и техника.

 

Предимно чужденци наемат най-скъпите жилища в добрите райони. Те са склонни да дадат повече пари, за да живеят комфортно и на по-удобно място. Ако имотът отговаря на условията им, са готови да дадат и повече пари.

 

Брокерите издават, че заради скъпотията, драстично е намалял напливът към столицата на млади хора с ниски доходи. Това е породено от невъзможността да наемат евтино жилище. В случай, че не успеят да се доредят до общежитие, студентите пък слушат лекциите си онлайн.

 

Що се отнася до дилемата живот под наем или собствено жилище,              то отговорът не е еднозначен. Разбира се това зависи от постоянния доход, както и времето, за което ви е нужен, тъй като може да е краткосрочно. Едва ли би било подходящо да закупите апартамент и да го изплащате 30 години в случай, че нямате намерение да се устроите в големия град. 

 

Покупката на жилище не е вариант и за хората, които сега завършват образованието си и кроят планове да работят зад граница. Причината се крие в това, че тези средства ще са им необходими в другата държава, където наемите също са доста високи.

 

Онези, които смятат да сменят кварталите, биха могли да купят жилище, тъй като то винаги може да се продаде. Добре е обаче да имате предвид, че около 5 000 евро могат да отидат само по сделката и наемането на брокер.

Финансисти припомнят правилото, че при закупуване на имот, купувачът трябва да има спестени поне 20% или 25 000 евро. При ипотечен кредит за 20 години и лихва от 2.6%, месечните вноски ще са 599 евро.

Източник: Уикенд

5 Коментара

Брокер

преди 1 година

Наеми се наемат реално между 500-600 лева. Над тези висят с месеци и никой не проявява интерес.

Коментирай

Мечтател

преди 1 година

Някой яко си е помечтал.

Коментирай

И сега

преди 1 година

Остана някой да повярва

Коментирай

До Брокера

преди 1 година

Вече никой не отдава на 500-600левчета, дето да му стигнат да иде два пъти до магазина. Или го продава или го отдава на 800-900лв. Брокера, нали не живееш у 2015-та ахаххаахахаххахахаххха

Коментирай

Явор София

преди 1 година

Поради тази причина, едно време бяхме софиянци и такива, които прииждат в този град. Плащайте си селяци! От вас няма и къде да паркираме. Пълнете ни гушите селяци.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.