Напълно безплатно: На 3-ти март тръгва BgGPT - първият български изкуствен интелект от последно поколение

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/napalno-bezplatno-na-3-ti-mart-tragva-bggpt-parviyat-balgarski-izkustven-intelekt-ot-posledno-pokolenie/125319 SvobodnoSlovo.eu
Напълно безплатно: На 3-ти март тръгва BgGPT - първият български изкуствен интелект от последно поколение

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT към Софийския университет представи официално днес BgGPT - първият отворен голям езиков модел с изкуствен интелект от последно поколение, създаден за българската държава, потребители, публични и частни организации.

В събитието взеха участие министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, ректорът на Софийския университет “Св. Климент Охридски” проф. Георги Вълчев, Ролф От, шарже д'афер на Швейцарската конфедерация, проф. Мартин Вечев, научен директор на INSAIT и инж. Борислав Петров, изпълнителен директор на INSAIT.

„Представянето днес на българския ChatGPT е една много важна крачка не само за научноприложните изследвания в България, но и за развитието на българските научни организации и на българското образование“, каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

По думите му разработеният от INSAIT модел на изкуствен интелект ще даде възможност за прилагането на тази технология в българското училищно образование и в университетите.

„Ние можем да предоставим тези ресурси в Дигиталната раница, за да се надгради тя с BgGPT и оттам всяко училище да може да има своя система, свързана с изкуствен интелект и възможност за персонализиране на образованието. Това е една огромна възможност за развитие и подобряване на качеството на българската образователна система“, посочи министър Цоков.

Той акцентира и на важността от разработване на функционалности за училищата и университетите, с които да се разпознават материалите, разработени с изкуствен интелект.

GPT технологията е върхова точка в развитието на изкуствения интелект, която революционизира начина, по който обществото взаимодейства с информацията и езика. От INSAIT посочват, че BgGPT e специално обучен за спецификите на българския език, което ще позволи създаването на приложения и решения в полза на българското образование, бизнес, здравеопазване, публична администрация и други. В първата си версия моделът е обучен върху над 3 милиарда изречения и се състои от 7 милиарда параметъра.

С обявяването на BgGPT, INSAIT декларира, че дава начало на поредица от отворени езикови модели за изкуствен интелект на български език, които ще се развиват в института. За разлика от други подобни платформи (ChatGPT, Bard, Bing и други), BgGPT не е корпоративна собственост и ще може да бъде свободно използван от българските публични и частни организации. Стратегическо преимущество за националната сигурност на България е и че данните за създаване на модела не се споделят с чужди корпорации, а остават в държавата и българските организации.

BgGPT ще бъде напълно достъпен на 3 март на адрес https://bggpt.ai. Междувременно ще могат да се правят регистрации от потребители за получаване на предварителен достъп, но той ще бъде даван приоритетно на научни, образователни, публични и бизнес организации. За да продължи да развива споделеното ползване на модела и неговите приложения, екипът на INSAIT започва и серия от разяснителни срещи и събития с технологичната общност.

"Съревнованието за развитие на модели, базирани на изкуствен интелект, се ускорява. Очакването е след няколко години икономиките в света да се разделят на такива, които използват изкуствен интелект и такива, които не успяват. Успехът до голяма степен ще се предопредели от това до колко ще успеем да интегрираме този тип платформи", заяви министър-председателят акад. Николай Денков по време на представянето на новата разработка.

Намираме се на състезателната пътека, на която бъдещето зависи от бързото усвояване на технологиите и използването им по най-добрия възможен начин, посочи премиерът.

Акад. Денков изтъкна, че тази тема е изведена като приоритет на правителствено ниво. Огромно предимство е да имаш собствена технология, която да се развива според задания, които са важни за нашата държава, отбеляза той и специално открои подкрепата на държавата за реализирането на института INSAIT. Министър-председателят заяви още, че с бюджета тази година ще бъде подкрепено развитието на изчислителен център, който е специализиран за изкуствен интелект, което е още една възможност този тип знание да се развива на световно ниво.

Премиерът благодари на научния директор на INSAIT проф. Мартин Вечев и неговия екип, както и към швейцарските партньори на института.

BgGPT, който беше представен днес от INSAIT, е първият отворен голям езиков модел с изкуствен интелект от последно поколение. Той ще може да бъде свободно използван от българските публични и частни организации. Като част от стратегията на INSAIT за създаване на отворен и публично достъпен изкуствен интелект в полза на обществото, BgGPT e специално обучен за спецификите на българския език, което ще позволи създаването на приложения и решения в полза на българското образование, бизнес, здравеопазване, публична администрация и други. 

https://offnews.bg/

2 Коментара

Червената шапчица

5 months before

На снимката виждам четири педала. https://offnews.bg/ и пухкавата Ружа Райчева какво ще кажат - това добра новина ли е?

Коментирай

Брадата

5 months before

Най е смешно (и опасно), когато изкуствен интелект се създава от естествен такъв, но тъп!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.