Не държава, а организирана престъпна група

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/ne-darzhava-a-organizirana-prestapna-grupa/128819 SvobodnoSlovo.eu
Не държава, а организирана престъпна група

Убийството на Мартин Божанов - Нотариуса на 31 януари отприщи неприятния разговор за зависимостите в съда и прокуратурата. Но и за другите власти, без чиято благословия всъщност кръговете на влияние, места за сладки срещи като SS клуб и "Осемте джуджета" нямаше да съществуват. Те обаче имат интерес от клубове, ресторанти и бели покривки. Защото зависимите магистрати са силно оръжие за правене на бизнес и политика.

Оказа се, че в ГДБОП може да работи някой, на когото е отказан достъп до класифицирана информация, защото е ненадежден, просто защото той не може да бъде уволнен. Справка - последната съпруга на убития на 31 януари Мартин Божанов - Нотариуса. Тя печели конкурс в дирекцията за борба с организираната престъпност, но при проучване ѝ е отказан допуск до тайни. Съдът потвърждава това, но пък после на две инстанции решава, че тя е неправилно уволнена. И г-жа Божанова е непоклатима, ще бори организираната престъпност. Можем да сме спокойни за организираната престъпност.

На ръководен пост в НАП стои човек, който е в тежък конфликт на интереси,

използващ служебното си положение за лични цели. Справка - данъчната шефка от историята на гръцките инвеститори, които разказаха за странния си сблъсък с правосъдието, покрай скандала "Нотариуса". Първата инстанция потвърждава, че служителката на НАП е в конфликт на интереси, но втората казва, че не е. Възползвала се е от служебно известната ѝ информация, но това не е проблем - общо взето така приема съдът.

Адвокатурата, която на думи опитва да е коректив на порочните явления в съдебната власт, всъщност пази в редиците си бивши компрометирани магистрати. Веднъж станеш ли адвокат, и с топ не могат да те поместят. Давността за наказанията е твърде кратка, нарушенията твърде скрити. Затова и всеки, изхвърлен от съдебната власт със скандал, финишира като адвокат. Дори уволненият Иван Гешев без малко да се впише, но около молбата му се разшумя и това попречи.

Мартин Божанов - Нотариуса от години е известен на цялата система, сменя си ЕГН ей така, свободно влиза в прокурорски кабинети, ходи на прокурорски банкети, колата му е със синя лампа и свободен достъп до спецсъда, съдии разказват публично как ги е притискал и шантажирал. И нищо.

Все едно цялата държавна машина е зад гърба му

Същото е и с Пепи Еврото. А помните ли историята на един друг адвокат, чест гост в кабинета на една бивша председателка на Софийския градски съд. И там нищо не последва. Вероятно има и други съдебни брокери, за които не подозираме и които въртят бизнеса си под носа ни, докато ние си мислим, че се правораздава "в името на народа". Всъщност нищо от това нямаше да е възможно, ако системата не беше напълно прогнила.

Разбира се, начело на тази кална поредица е самата съдебна власт, която толкова години не може да се очисти от гнилите си ябълки, които стават все повече и повече. Да вземем бившата районна прокурорка на София Невена Зартова, подала оставка покрай сагата "Нотариуса" и станала твърде словоохотлива след това. Г-жа Зартова сега ни разказва, например, за кръга на Петьо Петров - Еврото в съдебната система, но явно години наред е пазила информацията за "семейството" само за себе си. Сигурно Зартова ще каже, че само под нейно ръководство районната прокуратура се е осмелила да образува разследване срещу Еврото, което после е било смачкано от градската прокуратура. Да не забравяме обаче, че това се случи в разгара на войната между Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов и че целта на това разследване в районната прокуратура е по-скоро Сарафов, отколкото Еврото.

Между другото,

Зартова представя Мартин Божанов на коледния банкет 

на Софийската районна прокуратура в Банско през 2021 г. За това има свидетелски показания, както писа "Сега". По това време той вече е осветен като съдебен брокер във филма на Антикорупционния фонд... Всъщност, това разследване продължава и сега, макар и да е образувано по доста странен и съмнителен начин от Софийската районна прокуратура (само да вземем как се избира четвърти наблюдаващ прокурор на "случаен" принцип през нощта, като в избора участва само той, или как първо се задържа някой, а после се пише постановлението за това). Зартова явно трябва да е основен свидетел по това дело, може би дори защитен, и да говори. И за Нотариуса, и за Еврото. Стига да няма опасения в прокуратурата какво може да каже...

Затова и въпросът държава ли си имаме или организирана престъпна група може да е само риторичен. Спецсъдът и спецпрокуратурата вече ги няма, но представителите ѝ са пръснати из цялата съдебна власт.

Сега пластовете в съдебната власт се разместват.

Това съвпада и с разместването на пластовете в изпълнителната власт. Две силни групировки се опитват да вземат надмощие. Която и от тях да спечели обаче, правосъдието ще е на загуба. Единственият шанс е взаимно да се изобличат и унищожат, за да започне системата най-сетне на чисто. Другата вероятност е мръсната пяна, която сега е изплувала на повърхността, в даден момент отново да се разтвори и да стане незабележима с просто око.

Човек няма как да не си задава тези въпроси, гледайки развитието по скандалите около кръговете Мартин Божанов - Нотариуса и "Осемте джуджета" на бившия следовател, а сега адвокат в неизвестност Петьо Петров - Еврото. Изглежда, че доскоро тези кръгове са съжителствали необезпокоявани, всеки със своите лостове за влияние и мишени. В тази държава мишени да искаш. Има достатъчно бизнесмени в сивия сектор за всички, очевидно има и достатъчно магистрати, които да изпълняват поръчки. Преди години един прокурор на ръководна позиция се хвалеше извън протокола, че във всеки джоб има постановление - едно за прекратяване на делото, и друго - за повдигане на обвинение. Като слушаме какво разказват хората, имали досег с групите на двамата, изглежда, че това с постановленията, е най-безобидния номер на прокуратурата.

В момента двете колегии на Висшия съдебен съвет си играят на разследващи

и опитват да разнищят обвързаностите в съдебната власт. При положение, че самите членове на съвета са продукт на такива обвързаности и че са тотално дискредитирани. И че години наред просто си затваряха очите за кръгове, семейства и пр. В парламента също има специална комисия, която проучва Нотариуса.

Истинската власт по случая обаче е в прокуратурата. И тя е институцията, която трябва да се очисти отвътре. И то да го направи максимално публично, без да пести информация на обществото. Разследванията за Нотариуса и Еврото трябва да приключат максимално бързо. И когато приключат прокуратурата трябва максимално открито и аргументирано да обясни защо е решила това или онова, от кого и за какво ще търси отговорност, колко дълбоко тези кръгове са проникнали в институциите. Или пък защо не се е справила да разнищи тези кръгове за влияние. Крайно време е, ако са останали честни и свестни съдии и прокурори, да се разгневят. И да изринат другите.

Иначе просто трябва да закриваме държавата и да я правим наново. Ако изобщо това е възможно.

https://www.segabg.com/

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.