Не ми е празнично на празника на МВР, нито ме трогват протестите за пари. Защо ли?

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/ne-mi-e-praznichno-na-praznika-na-mvr-nito-me-trogvat-protestite-za-pari-zashto-li/112739 SvobodnoSlovo.eu
Не ми е празнично на празника на МВР, нито ме трогват протестите за пари. Защо ли?

Срещал съм и добри полицаи. Познавам супер ченгета, но знам, че именно те са нежелани в системата на МВР. Най-успешните – според резултатите постигнати от тях – бяха натирени от системата за сметка на копоите, които слугуват на олигархични, политически и мафиотски кръгове.

Твърдя, че полицаи на ръководни длъжности работят с наркотрафиканти. Други прикриват престъпници на местно и национално ниво. Някои се обаждат на популярни бандити да ги предупредят, какви действия се обсъждат на най-високо ниво в МВР и службите по отношение на незаконният им бизнес, например.

Не ми е празнично на празника на МВР, така както на полицаите не им е празнично на професионалните празници на медици, театрали, миньори, журналисти и пр. Формалните поздравления са чисто и просто лицемерие.

Омръзна ни да слушаме за реформите в МВР. От 30 години ни говорят за тях и все не се случват.

И като споменах резултатите, вижте на какво приличат много селища в страната? На секретна секция! Метални решетки на прозорци и врати, бодлива тел по оградите, охранителни камери и сигнални уредби и пр. Народът се опитва да се защити от престъпниците. Защото няма доверие на МВР. Защото днешната полиция е същата като народната милиция – призвана повече да вдъхва страх у гражданите, отколкото да бъде техен защитник. Ще ви го каже всеки.

Бившият катаджийски шеф Тенчо Тенев днес отново e цъфнал по телевизията. И повтаря клишетата, които е бърборил вчера и онзи ден по други телевизии.

Само че аз получавам съобщение за това, че съм санкциониран за превишена скорост. Нарушил съм, ще си плащам – няма спор. Но. Съобщението е за случай от месец юни 2022 година. Няма и снимка, която да документира ситуацията, а тя се е случила на място през което минавам често. Не отричам, но и не помня извършеното нарушение. Трябва да се доверя на пътна полиция. Да се доверя ей така на хора, които повече от година не са сколасали да си свършат работата. Междувременно съм платил за друго нарушение, но от октомври 2022 г. и ми е казано, че съм изряден. Оказва се, че не…

Дребнаво ли ви звучи? Идете с Гърция, Сърбия, Хърватска, Румъния и ще се убедите, че в много отношения нашата полиция е на ниво началото на ХХ век.

В Швеция служителите на МВР са 27 500 души при близо 10 млн души население. От тях 8500 са цивилни служители. Девизът им е: Служи докрай!

Мотивирани ли са у нас тези, които стават униформени служители на реда? Спокойствието на населението или корупцията ги мотивира? Или чувството, че имат власт над останалите и по този начин избиват някакви комплекси?

В МВР има добри професионалисти и на тях трябва да се опре реформата. В Дания, Швеция, Норвегия и др. скандинавски страни реформата, извършена преди двайсетина и повече години, се изразява в някои основни неща.

Намаляване на личния състав за сметка на качеството.

Оптимизация на действията. Останалите извън системата преминават курсове за придобиване на друга специалност, за да се реализират в различни области на живота. Одобрените се явяват на тестове: за интелигентност, познаване на закона, познаване гражданските права, професионални умения, езикова подготовка, физическа подготовка и пр. Преминалите успешно остават в полицията с двойно по-високи заплати и модерно оборудване.

В нашето МВР работят малко над 55 000 души. В Австралия ченгетата са 49 242 души при население 26,8 млн. В Австрия полицаите са 27 500 души, при 9 млн население. Разкриваемост на престъпленията е 87%. В Унгария полицаите са 33 400 при близо 10 млн. население. В Гърция - 46 200 за 11 млн население. Във Финландия полицаите са всичко на всичко 7800 души за 5,5 млн души с 338 145 кв км територия! Как ви се струва сравнението?

Нужна ни е модерна, неголяма, ефективна и добре платена полиция. Само че никой не смее да съкращава. Защо? Защото ще има протести, организирани от синдикати и Бог знае още от кого. Защото в МВР и полицията все още е пълно с назначени и верни на Борисовия режим хора. Защото българското МВР е повече социална организация, отколкото чисто професионална.

И да, съкращенията трябва да тръгнат от администрацията. Не съм убеден, че сегашният министър има воля, опит и знание да направи това. Гледах го тази сутрин и ми стана жал - за него и за МВР. За него, защото се измъчва от това, че поста не му е по мвярка и за ведомството, защото всичко ще се влачи постарому. Ето че ченгето Антон Златанов все пак "склонил" да оглави Гранична полиция. Който е замесен в побоища на протестиращи го очаква служебна кариера. Това ли да уважавам?

Гражданите искат полицията да работи за тях, а не за правителства и партии. Обществото не желае биячи да ритат и блъскат протестиращите, на каквато бруталност се нагледахме през 2020 г., а да разчита на защитници. Ние ще ви плащаме, но вие вложете уменията си в полза на хората.

Георги Александров

https://frognews.bg/

4 Коментара

ДО АВТОРА

преди 2 месеца

Хубаво ги разтягаш лукумите, но съм сигурен, че никога в живота си, не си си направил труда да отидеш в едно РУ и да видиш при какви уславия работят БГ полицаите. Или прасто ги спри на улицата и ги попитай. Изброяваш броя на полицаите в едни други държави. Ми защо не вземеш да си внесеш от Австрия, Швеция, Австралия,Германия,Франция. Отиди и ги покани да дойдат ТУК не ТАМ. Първо им кажи колко ще получават и им покажи униформите. Иначе виждам, че си голям професор и от всичко разбираш. Дали би отишъл довечера да прекритиш нарушаване на нощната тишина в ромска махала. Да видиш как посрещат тумба пияни роми с брадвите. И да ти кажа пък аз, че ми е все тая, дали ти е празнично и кой си въобще.

Коментирай

Любомир Кирилов Иванов

преди 2 месеца

Не съм коментирал системата от 2013 г. т.е.от момента на напускането й. Само един факт- почти 8 години служи в една абсолютно излишна служба,сега не знам дали още съществува.А освен нея имаше,а предполагам съществуват и поне 5 други.А не съм коментирал досега,защото не смятах за етично,там съм си изкарвал хляба.

Коментирай

Любомир Кирилов Иванов

преди 2 месеца

Не съм коментирал системата от 2013 г. т.е.от момента на напускането й. Само един факт- почти 8 години служи в една абсолютно излишна служба,сега не знам дали още съществува.А освен нея имаше,а предполагам съществуват и поне 5 други.А не съм коментирал досега,защото не смятах за етично,там съм си изкарвал хляба.

Коментирай

Много точно казано!

преди 2 месеца

Истина е! За съжаление има още и по-страшна, но повечето вътре, като първия "грамотен" коментатор, си я знае и мълчи, за да пази службичката. Явно същият само влиза в РУ-то, ама дали работи е друга тема?, Да го питам още ли си купува хартията, папките, химикалките, тонера, компютъра, личните предпазни средства, бюрото, а? Още разбира се! И така ще бъде, защото никой от политкоректено назначените му началници традиционно без конкурс, разбира се, не знае как се стопанисва материална база. Но за преписките много добре знае! Мола също знае как стават нещата! Министерството има най-големия бюджет в държавата! И с най-много обществени поръчки! Всяка година се правят заявки за всичко, купува се на най-ниска цена и след това никога не достига, много странно, а старши? Вместо да ставаш и ти политкоректен мрънкач, вземи се престраши и си питай шефовете си! Разследвай ги, нали това ти е работата! Да видим какво ще ти кажат! Хайде успех!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.